Uneori facem greșeli fără să ne gândim, dar e timpul să aflăm despre ele. Mulți dintre noi avem obiceiul prost să aruncăm absolut toate hainele din coșul de rufe direct în mașina de spălat. La prima vedere, pare că economisim timp prețios. La urma urmei, ar trebui să sortăm hainele după culoare și material, ceea ce pare obositor. Dar dacă nu facem acest lucru, riscăm să ne distrugem hainele preferate și să le uzăm prematur.
Dacă vrei ca puloverele și tricourile tale favorite să te țină mai mult timp, e momentul să renunți la obiceiurile proaste și să începi să tratezi spălatul rufelor ca pe o știință adevărată, după cum scrie Southern Living. Publicația a identificat 10 obiceiuri dăunătoare care îți pot strica hainele și ce ar trebui să faci în schimb.
Ignorarea etichetelor de îngrijire a hainelor
Fiecare articol vestimentar are o etichetă cu instrucțiuni de îngrijire. Aceste etichete conțin toate informațiile necesare despre cum să speli și să usuci corect haina respectivă.
Dacă pe etichetă scrie că trebuie pusă la uscat pe umeraș, ia acest lucru în serios. Ignorarea acestor indicații poate duce la micșorarea, deformarea sau deteriorarea articolului vestimentar.
Lipsa sortării materialelor
Probabil că mulți dintre noi suntem „vinovați” că aruncăm câteodată cămășile la spălat împreună cu blugii și prosoapele. Dar ar trebui să evităm acest lucru dacă vrem ca hainele noastre să reziste mai mult timp.
„Spălarea împreună a hainelor albe, închise la culoare și delicate poate părea o soluție rapidă și practică pentru a termina mai repede treaba, dar de fapt este o greșeală mare și poate duce la transferul culorilor, apariția scamelor și micșorarea țesăturilor”, explică Katie Cohoon, manager de operațiuni la compania Two Maids. Ea recomandă să sortăm întotdeauna materialele și culorile pentru a evita riscul deteriorării țesăturilor.
Uitarea de pre-tratare a petelor
În „lumea ideală”, o pată ar trebui tratată imediat ce o observi. Motivul? Dacă pui haina la spălat cu o pată netratată, riști ca aceasta să devină permanentă. Apa caldă sau fierbinte ori trecerea prin uscător va fixa pata definitiv, făcând imposibilă îndepărtarea ei ulterioară.
Încheierea nasturilor la cămăși înainte de spălare
Unii poate cred că e corect să închei toți nasturii la o cămașă sau orice altă haină înainte de spălare, gândind că apoi va fi mai ușor să o calci. Dar acest lucru poate de fapt să deterioreze articolul vestimentar dacă vreun nasture se agață în timpul spălării.
Folosirea unei cantități prea mari de detergent
Mai mult nu înseamnă întotdeauna mai bine, mai ales când vine vorba de spălat rufe.
„Utilizarea excesivă a detergentului este una dintre cele mai frecvente greșeli pe care le fac oamenii la spălat. Ei nu realizează că dacă pun prea mult detergent, acesta nu se clătește complet din haine, lăsând reziduuri care pot face țesătura aspră și pot duce la estomparea culorilor”, explică expertul.
Acest lucru poate duce în timp și la formarea depunerilor de calcar în mașina de spălat, care apoi se vor transfera pe haine.
Supraîncărcarea mașinii de spălat
Cu toții ne dorim să terminăm spălatul cât mai repede, dar grăbirea procesului poate duce la deteriorarea hainelor. Prea multe haine într-o singură încărcătură împiedică amestecarea normală, ceea ce înseamnă că murdăria și detergentul nu pot fi distribuite sau clătite uniform.
În schimb, expertul recomandă să respectăm cu strictețe recomandările privind capacitatea mașinii de spălat și să spălăm rufe în cantități mai mici, mai ales când este vorba despre articole delicate sau voluminoase.
Folosirea apei fierbinți pentru toate hainele
Există o veche credință că apa fierbinte curăță cel mai bine toate hainele, dar acest lucru nu este întotdeauna adevărat. Apa fierbinte poate deteriora hainele cu țesături delicate, fie că e vorba de mătase, bumbac sau materiale sintetice.
Lăsarea hainelor ude în mașina de spălat
Cui nu i s-a întâmplat să uite hainele în mașina de spălat pentru o zi sau două (sau chiar o săptămână)? Se mai întâmplă, dar nu ar trebui să devină un obicei. Lăsarea hainelor ude în mașină pentru mult timp poate duce la apariția mucegaiului și a ciupercilor, care vor păta permanent hainele și vor crea un miros oribil.
Uscarea tuturor hainelor în uscător
Unele articole nu ar trebui să ajungă niciodată în uscător, inclusiv cele din bumbac care nu au fost pre-uscate. Căldura poate deteriora și slăbi țesătura, făcând ca hainele să arate uzate mai repede.
Pentru siguranță, articolele pe care le consideri delicate sau pe care nu vrei să le vezi arătând obosite în timp, este mai bine să le pui la uscat pe umeraș.
Spălarea hainelor după fiecare purtare
Fie că e vorba de blugi sau un pulover din cașmir, de obicei poți purta aceste articole de câteva ori înainte să fie nevoie să le speli. Și cu cât speli mai rar o haină, cu atât se va uza mai puțin.
Te invităm să împărtășești acest articol cu prietenii tăi și să ne spui în comentarii care dintre aceste greșeli le faci și tu când speli rufele!
Sursa imagini: Unsplash
Etichete: îngrijirea hainelor, spălare corectă, detergent, mașină de spălat, pete, uscare rufe