Acasă Casa si Gradina De ce nu ar trebui sa speli ouale proaspete? Un expert explica

De ce nu ar trebui sa speli ouale proaspete? Un expert explica

0
De ce nu ar trebui sa speli ouale proaspete? Un expert explica
De ce nu ar trebui sa speli ouale proaspete? Un expert explica

Te-ai intrebat vreodata daca ar trebui sa speli ouale proaspete inainte de a le folosi? Ei bine, nu esti singurul! Multi dintre noi au aceasta dilema in bucatarie. Astazi, vom explora acest subiect cu ajutorul unui expert in siguranta alimentara si vom afla ce este mai bine sa facem cu ouale noastre proaspete.

Spalarea oualor pare o idee buna la prima vedere, nu-i asa? Cu totii vrem sa fim siguri ca mancarea noastra este curata si sigura. Dar s-ar putea sa fii surprins sa afli ca, in acest caz, mai putin inseamna mai mult cand vine vorba de igiena.

Hai sa vedem ce ne spune expertul si sa descoperim cele mai bune practici pentru manipularea oualor in bucataria ta. Vei afla nu doar despre spalarea oualor, ci si cum sa le pastrezi proaspete mai mult timp si cum sa recunosti cand nu mai sunt bune de consumat.

De ce nu ar trebui sa speli ouale proaspete

Profesorul Benjamin Chapman, expert in siguranta alimentara, are un sfat surprinzator pentru noi: nu este necesar sa speli ouale proaspete inainte de a le folosi la gatit. Iata ce spune el:

„Din punctul de vedere al sigurantei, nu exista niciun motiv sa speli ouale.”

Dar de ce? Pai, coaja oului are o bariera naturala de protectie care impiedica bacteriile sa patrunda inauntru. Cand speli oul, risti sa deteriorezi aceasta bariera si, ironic, sa faci mai mult rau decat bine.

Chapman explica ca daca exista ceva daunator pe coaja oului, cum ar fi bacteria Salmonella enteritidis, spalarea ar putea de fapt sa ajute aceste bacterii sa patrunda in interiorul oului. Nu-i deloc ce ne-am dori, nu?

Ce spun autoritatile

Ministerul Agriculturii din SUA sustine aceasta idee. Iata recomandarea lor:

„Consumatorilor nu li se recomanda si nu este necesar sa spele ouale ambalate comercial. Acest lucru poate creste de fapt riscul de contaminare, deoarece apa folosita la spalare poate fi ‘absorbita’ in interiorul oului prin porii cojii.”

E important sa stii ca ouale comerciale sunt deja spalate inainte de a fi ambalate si vandute in magazine. Deci, daca cumperi oua din comert, poti sta linistit – ele au trecut deja printr-un proces de curatare.

Cum sa procedezi cu ouale murdare

Dar ce faci daca ai oua care par murdare? Nu-ti face griji, am solutia pentru tine:

  1. Curata usor coaja cu o perie moale, daca este necesar.
  2. Clateste-le sub un jet de apa mai calda decat ouale.
  3. Asigura-te ca le usuci complet inainte de a le pune in frigider.

Retine, fa asta doar daca ouale sunt vizibil murdare si inainte de a le pune la pastrare in frigider.

Cum sa recunosti ouale alterate

Acum ca stii cum sa manipulezi ouale proaspete, hai sa vedem cum poti spune daca un ou nu mai este bun de consumat:

  • Verifica aspectul: Un ou proaspat are un albus ferm si un galbenus rotund. Daca albusul este mai lichid sau galbenusul se intinde, oul este mai vechi, dar inca poate fi consumat in siguranta.
  • Testul plutirii: Pune oul intr-un pahar cu apa. Daca pluteste, e semn ca e vechi si ar trebui aruncat.
  • Miros: Daca simti un miros neplacut cand spargi oul, cel mai bine e sa nu-l folosesti.

Chapman ne asigura ca ouale mai vechi pot fi folosite in siguranta la copt sau in alte retete unde sunt doar un ingredient, nu vedeta principala a farfuriei.

Concluzie

In concluzie, spalarea oualor proaspete nu este necesara si poate chiar dauna. Cel mai bine e sa le pastrezi curate si uscate in frigider. Daca totusi trebuie sa le cureti, fa-o cu grija si asigura-te ca le usuci bine inainte de a le depozita.

Urmand aceste sfaturi simple, poti fi sigur ca ouale tale vor ramane proaspete si sigure pentru consum mai mult timp. Acum, ca ai aceste informatii, poti sa te bucuri de ouale tale fara griji!

Ai aflat ceva nou astazi? Impartaseste acest articol cu prietenii tai pasionati de gatit si ajuta-i sa invete cum sa manipuleze corect ouale in bucatarie. Lasa un comentariu cu experienta ta in manipularea oualor – suntem curiosi sa auzim parerile tale!

Sursa imaginii: Unsplash

Subiecte abordate in articol: oua proaspete, siguranta alimentara, manipularea oualor, pastrarea oualor

Informatiile din acest articol se bazeaza pe expertiza profesorului Benjamin Chapman, specialist in siguranta alimentara, si pe recomandarile Ministerului Agriculturii din SUA.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

eClick - Sursa ta de stiri
Exit mobile version