O bucatarie mica poate fi un adevarat cosmar pentru orice gospodina care se respecta. Daca te simti claustrofob si frustrat in propria-ti bucatarie, stai linistit – nu esti singurul care se chinuie sa-si inghesui toate cratiţele si tigaile intr-un spatiu mai mic decat o cutie de chibrituri. Dar nu dispera, am cateva idei care te vor ajuta sa faci ordine in haosul culinar si sa-ti transformi bucataria aia amarata intr-un spatiu functional, chiar daca e mai mica decat garsoniera unei studente.
Cu totii visam la o bucatarie spatioasa, cu insula centrala si frigider american cat dulapul bunicii. Dar daca soarta ti-a harazit o chicineta de 2 metri patrati, nu-ti ramane decat sa fii creativ si sa te descurci cu ce ai. Asa ca lasa visele deoparte si hai sa vedem cum putem face minuni intr-un spatiu mai mic decat o cutie de pantofi.
Inainte sa intram in miezul problemei, trebuie sa intelegi ca organizarea unei bucatarii minuscule e ca un joc de Tetris pe steroizi. Fiecare centimetru conteaza, asa ca va trebui sa-ti pui creierii la contributie si sa gandesti „outside the box” – sau mai bine zis, in interiorul cutiei aleia minuscule pe care o numesti bucatarie. Gata cu introducerile, hai sa trecem la treaba si sa vedem cum putem face ordine in haosul asta culinar!
Dulapuri care-ti scot ochii… de bucurie

Primul truc din maneca sunt dulapurile extensibile, adevarate opere de arta ale designului interior. Aceste minunatii iti permit sa folosesti fiecare coltisor al bucatariei, chiar si spatiile alea intunecate si prafuite unde de obicei se ascund gandacii. Cu dulapuri care se trag afara ca niste sertare pe steroizi, poti inghesui acolo tot felul de chestii – de la farfurii si oale, pana la conservele alea expirate pe care le pastrezi „pentru zile negre”.
Avantajul major e ca poti vedea tot ce ai acolo, fara sa te contorsionezi ca un gimnast olimpic incercand sa ajungi la borcanul de muraturi din fundul dulapului. Plus ca e mult mai usor sa tii evidenta proviziilor si sa nu mai cumperi a 5-a cutie de paste, pentru ca ai uitat ca mai ai acasa.
Și daca tot vorbim de dulapuri destepte, ce zici de niste rafturi glisante pentru condimente? Poti monta cateva pe peretele lateral al dulapului si voilà – ai rezolvat problema cu 20 de borcanele de mirodenii care-ti ocupau jumate din blat. Acum ai totul la indemana si poti sa te dai mare master chef, aruncand cu piper si busuioc in toate directiile.
Caruciorul utilitar – salvatorul spatiilor mici
Daca ai impresia ca ai epuizat toate optiunile de depozitare, stai sa vezi ce minune e caruciorul utilitar. E ca un prieten pe roti care te ajuta sa-ti organizezi bucataria. Poti sa-l plimbi prin toata casa daca vrei, dar in bucatarie e regele neincoronat al spatiilor mici.

Gandeste-te la el ca la un mini-dulap mobil. Poti sa depozitezi acolo tot ce nu-si gaseste locul in alta parte: tacamuri, prosoape, recipiente pentru mancare, chiar si aparate mici gen toaster sau blender. Și cand ai musafiri, il impingi strategic langa masa si – tadaa! – ai un bar improvizat.
Secretul e sa-l organizezi pe niveluri. Jos pui chestiile mai grele, sus cele usoare si des folosite. Și daca vrei sa fii boss, ii pui si niste carlige pe laterale de care atarni polonicul si spatula. Practic, e ca un asistent de bucatarie 3 in 1: depozitare, organizare si mobilitate. Beat that, IKEA!
Rafturi la vedere – expune-ti talentul culinar
Daca ai impresia ca ai epuizat toate optiunile verticale, e timpul sa privesti catre pereti. Rafturile deschise sunt solutia perfecta pentru a crea spatiu de depozitare din nimic. Plus ca arata si cool, daca stii cum sa le aranjezi.

Monteaza cateva rafturi pe peretele liber si transforma-le intr-o expozitie culinara. Pune acolo bolurile alea fancy pe care le-ai primit cadou de nunta si le folosesti o data pe an. Aranjeaza artistic niste borcane cu paste colorate sau condimente exotice. Agata cateva cani dragute si – voilà! – ai si decorat bucataria.
Secretul e sa nu exagerezi. Rafturile trebuie sa arate ca o galerie de arta culinara, nu ca depozitul unui supermarket. Alege cateva piese statement si lasa-le sa straluceasca. Și nu uita sa stergi praful regulat, ca altfel expozitia ta se transforma rapid intr-un muzeu al panzelor de paianjen.
Bara magica – agata tot ce prinzi
Daca vrei sa fii cu adevarat creativ, instaleaza o bara magnetica pe perete. E ca un cuier pentru ustensile de bucatarie, numai ca mult mai cool. Poti agata acolo cutite, spatule, clesti, practic orice ustensila metalica care-ti incurca sertarele.

Avantajul major e ca ai totul la vedere si la indemana. Nu mai trebuie sa scotocesti prin sertare cautand telul ala afurisit care se ascunde mereu. Plus ca arata si profesionist, de parca ai fi intr-o bucatarie de restaurant.
Și daca vrei sa fii si mai smecher, combina bara magnetica cu niste carlige si un raft mic deasupra. Asa poti agata si chestiile nemetalice, gen linguri de lemn sau sortul ala haios pe care scrie „Kiss the cook”. Practic, transformi un perete banal intr-un centru de comanda culinar.
Usa frigiderului – ultima frontiera a depozitarii
Cand crezi ca ai folosit fiecare centimetru patrat din bucatarie, mai exista o zona neslo: usa frigiderului. Nu, nu ma refer la interiorul usii, ci la exteriorul ei. Cu niste magneti puternici si putina imaginatie, poti transforma usa frigiderului intr-un perete de depozitare vertical.
Atarna acolo un organizator de plastic cu buzunare si foloseste-l pentru a depozita pliculete de condimente, retete, liste de cumparaturi sau orice altceva care de obicei zace imprastiat prin bucatarie. Sau lipeste niste recipiente magnetice mici in care poti tine agrafe, elastic sau alte maruntisuri care se pierd mereu.
Și daca tot suntem la capitolul creativitate, ce zici de un mini-raft magnetic pentru conserve? Il lipesti pe usa frigiderului si – bam! – ai creat spatiu de depozitare din neant. Plus ca arata si destul de cool, de parca ai avea un mini-bar de conserve.
Micile trucuri fac marea diferenta
Organizarea unei bucatarii minuscule e ca un joc de strategie. Trebuie sa fii creativ, sa gandesti in afara cutiei (sau mai degraba in interiorul ei foarte limitat) si sa folosesti fiecare centimetru disponibil. Cu putina imaginatie si cateva trucuri destepte, poti transforma chiar si cea mai mica chicineta intr-un spatiu functional si placut.
Deci data viitoare cand te simti coplesit de lipsa de spatiu, nu dispera. Gandeste-te la dulapurile extensibile, la caruciorul utilitar salvator, la rafturile expozitionale, la bara magica si la usa frigiderului transformata in perete de depozitare. Foloseste aceste idei ca punct de plecare si adapteaza-le la nevoile tale specifice.
Și nu uita: o bucatarie mica nu inseamna neaparat o bucatarie nefunctionala. Cu putina creativitate si cateva trucuri inteligente, poti face minuni chiar si in cel mai mic spatiu. Asa ca pune-ti imaginatia la treaba si transforma-ti bucataria aia amarata intr-un spatiu de care sa fii mandru!
Acum ca ai aflat toate aceste trucuri geniale, ce mai astepti? Apuca-te de treaba si transforma-ti bucataria intr-un spatiu organizat si eficient! Și nu uita sa ne spui in comentarii care dintre idei ti s-a parut cea mai utila sau daca ai alte sugestii ingenioase pentru a economisi spatiu in bucatarie.
Sursa imaginii: Unsplash
Subiecte abordate in articol: organizare bucatarie mica, idei depozitare, solutii spatiu limitat, trucuri economisire spatiu
Expertiza din acest articol se bazeaza pe ani de experienta in a incerca sa gatim fara sa ne dam coatele in propriile tigai si pe abilitatea supraomeneasca de a inghesui 100 de ustensile intr-un sertar.