28.5 C
București
19 iunie 2024

Intelegerea Simbolurilor de Spalare de pe Etichetele Hainelor

Citeste si ...

Hainele noastre poarta o multime de simboluri de spalare, insa putini stim sa le descifram cu adevarat. Aceste mici pictograme de pe etichete ne ghideaza in privinta modului corect de intretinere a tesaturilor, pentru ca acestea sa reziste cat mai mult timp. Prin urmare, este important sa le intelegem semnificatia si sa respectam instructiunile, daca dorim sa prelungim durata de viata a hainelor.

De ce hainele tale au etichete de ingrijire

Conform Regulii de Etichetare a Ingrijirii emise de Comisia Federala pentru Comert (FTC), producatorii sunt obligati sa aplice etichete de ingrijire pe articolele de imbracaminte. FTC este responsabila pentru punerea in aplicare a acestei reguli. Majoritatea hainelor si tesaturilor necesita etichete, cu exceptia manusilor, palariilor, incaltamintei, batistelor, curelelor, bretelajilor si cravatelor.

Potrivit FTC, „Nerespectarea obligatiei de a oferi instructiuni de ingrijire fiabile si avertismente pentru durata de viata utila a unui articol constituie o incalcare a Legii FTC”. Companiile care incalca aceasta regula se expun la actiuni in justitie si amenzi de pana la 16.000 de dolari pentru fiecare articol etichetat incorect.

Exista totusi cateva exceptii, precum garniturile cu o latime maxima de cinci inci si resturile de tesaturi ale producatorilor de pana la 10 yarzi (aproximativ 9 metri).

Categorii de simboluri de spalare

Intelegerea Simbolurilor de Spalare de pe Etichetele Hainelor
Intelegerea simbolurilor de spalare de pe etichetele hainelor

Societatea Americana pentru Testarea si Materialele (ASTM) a creat simbolurile pentru Ghidul Standard privind Simbolurile de Ingrijire pentru Instructiunile de Ingrijire a Produselor Textile. Acestea sunt similare cu cele utilizate in multe tari europene. Ambele folosesc cinci simboluri prezentate in aceeasi ordine, de la stanga la dreapta:

  • Forma de cada: spalare manuala sau la masina
  • Triunghi: inalbire
  • Patrat: uscare
  • Fierul de calcat: setari de calcare
  • Cerc: ingrijire speciala/avertismente

Simbolurile de spalare

Reprezentate prin cazi, aceste simboluri indica metodele, ciclurile si temperaturile de spalare.

  • Metode si cicluri de spalare: Pe primul rand, veti vedea daca un articol vestimentar trebuie spalat la masina, la masina pe ciclul pentru articole calduroase, la masina pe ciclul pentru tesaturi delicate, spalat manual sau daca nu necesita spalare.
  • Temperatura de spalare: Simbolurile pentru temperatura de spalare se afla imediat sub cele pentru metode. Eticheta va indica daca trebuie spalat la cald (120 de grade Fahrenheit sau 49 de grade Celsius si peste), la caldut (temperaturi de pana la 105 grade Fahrenheit sau 41 de grade Celsius) sau la rece (intre 65 si 85 de grade Fahrenheit, respectiv 18 si 29 de grade Celsius).
Citeste si...
Cum sa faci detergent de rufe acasa: Ghid complet pentru o curatare ecologica si economica

Simbolurile de inalbire

Un simbol triunghi indica daca trebuie sau nu folosit inalbitor si ce tip de inalbitor se recomanda (nein albitor sau inalbitor pe baza de clor).

Simbolurile de uscare

Formele patrate indica metoda, temperatura si ciclul de uscare. Toate acestea ajuta la mentinerea formei si dimensiunii hainelor.

  • Metode de uscare: Eticheta va indica una dintre urmatoarele optiuni: uscare la uscator, fara uscare la uscator, uscare prin intindere, uscare prin asezare pe o suprafata plana sau fara stoarcere.
  • Temperatura de uscare: Simbolurile pentru temperatura de uscare arata daca trebuie folosita orice sursa de caldura, caldura ridicata, caldura medie, caldura scazuta sau deloc caldura.
  • Ciclul de uscare: Eticheta va indica setarea pe care trebuie sa o utilizati la uscatorul de haine, cum ar fi ciclul pentru articole calduroase, pentru articole delicate sau un alt ciclu specific.

Simbolurile de calcare

Simbolurile de calcare detaliaza daca trebuie calcat la temperatura scazuta, medie sau ridicata, daca nu este nevoie de calcat deloc sau daca nu trebuie folosit abur.

Simbolurile de ingrijire speciala si avertismente

Aceasta sectiune ofera instructiuni pentru curatarea chimica, inclusiv daca articolul poate fi curatat chimic sau nu, ce tip de solvent se foloseste si daca poate fi curatat umed.

Descifrarea combinatiilor de simboluri

Intelegerea Simbolurilor de Spalare de pe Etichetele Hainelor
Intelegerea simbolurilor de spalare de pe etichetele hainelor

Desi pe unele etichete pot aparea si cuvinte, unii producatori folosesc doar simboluri. (FTC sugereaza ca, in astfel de cazuri, sa se ofere informatii suplimentare pentru ca consumatorii sa poata intelege instructiunile de ingrijire.)

Un cerc singur inseamna de obicei curatare chimica sau curatare umeda. Un cerc intr-un patrat schimba sensul „uscarii” in „uscare la uscator”.

Adaugarea de linii, puncte sau alte semne acestor simboluri de baza aduce informatii suplimentare. De exemplu, o cruce mare peste un simbol il neaga sau ofera un avertisment, in timp ce un simbol gol inseamna ca orice versiune a actiunii reprezentate este permisa.

Astfel, pentru ca triunghiul reprezinta inalbirea, un triunghi barat inseamna „a nu se inalbi”, in timp ce un triunghi standard indica faptul ca inalbirea este permisa pentru acel articol. Un simbol standard de uscare la uscator inseamna ca orice nivel de caldura este permis, dar un cerc plin inseamna ca nu se foloseste deloc caldura.

Citeste si...
Farmecul Culorilor Intense In Amenajarea interioara

Unele etichete utilizeaza o manuta mica pentru a indica necesitatea spalarii manuale. Și lista poate continua. Odata ce incepeti sa privati aceste cinci simboluri de baza, veti observa ca formeaza un adevarat limbaj.

Este clar ca simbolurile de ingrijire contin multe informatii concentrate intr-un spatiu mic, dar expertii sunt de acord ca exista loc de imbunatatire. Inca multi oameni nu le inteleg semnificatia, iar lipsa unor standarde globale face ca furnizarea etichetelor de ingrijire sa fie un proces costisitor si dificil din punct de vedere logistic.

Cu toate acestea, daca acordati atentie etichetelor de ingrijire de pe haine si respectati instructiunile, aveti mai multe sanse sa va pastrati garderoba in conditii excelente pentru mult timp.

Sursa imaginilor: Shutterstock

Subiecte abordate in articol: etichete de ingrijire, simboluri de spalare, ingrijirea hainelor, curatarea hainelor, instructiuni de spalare

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Intelegerea Simbolurilor de Spalare de pe Etichetele Hainelor