Specialiștii în curățenie sunt ca avocații – te văd în cele mai nepregătite momente și păstrează discreția. Având o persoană atât de discretă care se ocupă de curățenia ta, este firesc să vrei să îi arăți aprecierea prin diverse gesturi mărunte. Poate îi împărtășești articole despre organizare sau sfaturi profesionale de curățenie, poate o întrebi despre viața personală sau chiar încerci să o ajuți la curățat. Dar, în ciuda bunelor intenții, aceste gesturi pot să nu fie întotdeauna apreciate.
Specialiștii în curățenie cu care am discutat ne-au povestit despre situații în care li s-au dat sarcini suplimentare nedorite sau sfaturi de curățenie care nu ajută cu adevărat. De asemenea, ne-au vorbit despre greșelile de etichetă care le consumă din timpul alocat curățeniei. Pentru a fi corecți, nu există reguli stricte de etichetă în acest domeniu. De aceea, am cerut părerea experților despre gesturile aparent politicoase care îi deranjează – și ce poți face în schimb.
Ce să nu faci înainte ca specialistul în curățenie să sosească
Poate crezi că ajuți dacă faci puțină curățenie înainte să vină persoana care se ocupă de acest lucru. Dar depinde ce înțelegi prin curățenie. Dacă dai rapid cu mopul pe o podea murdară sau ștergi blaturile din granit cu un burete umed fără să le usuci, experții spun „Mulțumesc, dar nu”. Cu mizeria și mai adânc încrustată în podea sau cu pete pe blat, le va lua mai mult timp să corecteze greșeala. În cel mai bun caz, vor trebui oricum să repete ce ai făcut tu.
Georgiana Badea, director la Clean Expert, sugerează: „Concentrează-te pe strângerea lucrurilor. Dacă eliberezi blaturile și podelele de obiecte, putem lucra mult mai rapid, ceea ce înseamnă o curățenie mai bună pe aceiași bani. Lasă curățarea propriu-zisă în seama noastră!”
Cum să comunici eficient cu specialistul în curățenie
După un timp, persoana care face curățenie devine ca un prieten. O întrebi despre viață și familie, iar ea știe multe despre tine. Ar fi nepoliticos să nu vorbești cu ea cât timp este acolo. Plus că face toate acele treburi pe care tu nu vrei să le faci, așa că măcar poți face atmosfera mai plăcută cu puțină conversație, nu? De fapt, nu! Această „distractivă” conversație le poate da peste cap programul.
„Odată, un client a vrut să discute o problemă personală în timp ce făceam curățenie. Am ascultat-o cu plăcere, dar asta a prelungit timpul de curățenie cu 15-20 de minute”, spune Laura Avram de la Clean Home. „Îmi place să cunosc clienții, dar trebuie să ținem cont că prioritatea mea este să le ofer un spațiu curat, iar conversațiile pot uneori să împiedice acest lucru.”

În schimb: Petrece câteva minute la sosire pentru a discuta, apoi lasă specialistul să își facă treaba. „Apreciez când clienții îmi oferă spațiu să lucrez în liniște sau poate pun muzică pe care să o ascultăm amândoi fără a sta la povești tot timpul”, adaugă Laura. „Așa mă pot concentra să fac o treabă excelentă și să termin curățenia eficient.”
Ce să eviți când specialistul în curățenie lucrează
Nu e vorba de dat târcoale, ci doar de a ține companie, nu? Din păcate, chiar și cele mai bune intenții pot fi interpretate greșit. Chiar dacă crezi că ești politicos arătând interes față de munca lor sau ținându-le companie, specialiștii în curățenie spun că a avea pe cineva care îi urmărește în timp ce curăță și freacă cada le dă impresia că clientul se îndoiește de abilitățile lor. Plus că poate fi destul de incomod și distragător să ai pe cineva care te privește fix în timp ce lucrezi.
„Prefer când clienții mă lasă să lucrez singură”, spune Andreea Avram. Dacă ai cerințe sau nelămuriri specifice, discută-le când sosește persoana care face curățenie. E în regulă să verifici progresul sau să pui întrebări din când în când, dar încearcă să reduci la minimum aceste interacțiuni. Așa se pot concentra să facă treaba extraordinară pe care ți-o dorești.
Despre plăți suplimentare și cereri neprevăzute
Cui nu i-ar plăcea să câștige niște bani în plus ușor? Clienții care apelează la o firmă de curățenie pot crede că ajută oferind plată extra pentru treburi care nu sunt în contract. Ce nu realizează este că acest lucru poate fi împotriva politicii companiei, iar persoana care face curățenie ar putea avea probleme. Mai mult, pentru că specialiștii în curățenie își alocă un timp specific pentru fiecare job, să facă acea sarcină suplimentară i-ar putea face să întârzie la următorii clienți.
Maria Dinu, specialist la o firmă din București, explică: „Adesea primim astfel de oferte bine intenționate, dar ne pun într-o poziție delicată când trebuie să refuzăm și să dezamăgim clientul.”
În schimb: Discută cu firma din timp dacă ai o cerere specială. Stabiliți împreună costurile suplimentare și când se va face curățenia respectivă.
Comunicarea clară face diferența
Uneori, clienții simt că dau prea multe instrucțiuni și ar jigni specialistul în curățenie – până la urmă, asta e meseria lor. Sau presupun că persoana știe să includă în rutina săptămânală curățarea ventilatoarelor de tavan și a geamurilor, așa că spun doar vag: „Te rog să faci curat în living”. Problema? Fără instrucțiuni specifice despre zonele casei care trebuie curățate, ce suprafețe necesită atenție sau ce produse să folosească, un specialist în curățenie nu e sigur exact ce trebuie făcut.
Poate exista și confuzie dacă prin „curățare” se înțelege o ștergere rapidă sau o curățare în profunzime. „Fiecare client are preferințe și așteptări diferite”, spune Victor Gheorghe, tehnician certificat în curățenie. „De aceea e important să comunicăm clar.”
În schimb: Oferă o listă cu detalii specifice despre cum ar trebui făcută fiecare sarcină. „Fii explicit”, adaugă Victor. „Așa vor fi mai puține neînțelegeri și rezultate mai satisfăcătoare.”
Mutatul obiectelor înainte de sosirea specialistului
Poate crezi că ajuți mutând sculpturile, fotografiile, vazele și alte decorațiuni de pe mese și rafturi. Dar asta creează mai multă muncă și confuzie. La urma urmei, acum nu mai știu unde aparțin aceste obiecte – și unde să le pună după ce sunt curate. Ar putea să le răstoarne dacă le-ai pus într-un loc ciudat sau să le spargă din greșeală când le pun înapoi la loc.
În schimb: Lasă totul în poziția originală și lasă specialiștii să mute obiectele singuri. „Asta face treaba mai ușoară pentru persoana care face curățenie, care e obișnuită să curețe într-un anumit fel”, spune Alexandru Iancu, expert în domeniu. „Când clienții mută lucrurile, s-ar putea să trebuiască să le pun înapoi la locul lor ca să pot curăța cum trebuie.” Plus că acele obiecte decorative trebuie și ele șterse de praf și curățate.
Probleme tehnice care trebuie menționate
Specialiștii în curățenie nu au nevoie să știe detalii mărunte despre fiecare problemă de întreținere din casa ta. Prea multă informație! Totuși, să fim clari: apreciază când le spui despre problemele care le afectează munca. Un bec ars în frigider nu e important… dar o toaletă înfundată cu siguranță este.
Și asta nu e singura problemă potențială. „Am avut un client care nu mi-a spus că ușa de la al doilea cuptor era slăbită”, povestește Cristina Matei. „M-am dus să deschid cuptorul să-l curăț și a căzut ușa! Nu doar că a fost înfricoșător – și potențial periculos – dar apoi mi-am făcut griji că eu am stricat-o.”
În schimb: Anunță-ți specialistul în curățenie dacă ceva ce urmează să curețe sau să folosească este stricat. Dacă nu ești acasă când sosește, lasă bilețele pe locurile cu probleme. În cazul cuptorului stricat, Cristina spune: „Un simplu avertisment ar fi evitat mult stres pentru toată lumea!”
Te invităm să împărtășești acest articol cu prietenii tăi care angajează specialiști în curățenie – s-ar putea să le fie de folos! Lasă-ne și un comentariu cu experiențele tale în colaborarea cu profesioniștii în curățenie.
Sursa imaginii: Getty Images
Etichete: specialiști curățenie, colaborare eficientă, servicii menaj, comunicare clară, organizare casă, curățenie profesională