27 C
București
18 iunie 2024

Piele PU vs. Piele naturala: Care este cea mai buna optiune pentru tine?

Pielea PU și pielea naturală: două opțiuni populare pentru iubitorii de modă și design interior. Dar care este cea mai bună alegere? Explorăm avantajele și dezavantajele fiecăreia.

Citeste si ...

Iubitorii de moda si design interior sunt adesea pusi in fata unei dileme: sa aleaga pielea naturala, autentica, sau sa opteze pentru alternativa vegana, pielea PU? In ultimii ani, pielea PU a castigat tot mai multa popularitate datorita aspectului similar cu pielea naturala, dar si avantajelor precum pretul accesibil si lipsa de cruzime fata de animale. Totusi, inainte de a face o alegere, este important sa intelegem exact ce este pielea PU si cum se compara cu pielea naturala.

Pielea PU, cunoscuta si sub numele de piele poliuretanica, este o alternativa sintetica la pielea naturala, fabricata din polimeri plastici. Acest material inovator a aparut ca raspuns la cererea tot mai mare de produse prietenoase cu animalele si ca o optiune mai accesibila pentru cei care iubesc aspectul pielii, dar nu doresc sau nu-si permit articole din piele naturala. Dar cum se compara pielea PU cu cea naturala in ceea ce priveste aspectul, durabilitatea si impactul asupra mediului? Sa analizam in detaliu.

Ce este pielea PU?

Piele PU vs. Piele naturala: Care este cea mai buna optiune pentru tine?
Piele pu vs. Piele naturala: care este cea mai buna optiune pentru tine?

Pielea PU este un material artificial fabricat din poliuretan, un tip de plastic. Spre deosebire de pielea naturala, care provine de la animale, pielea PU este 100% vegana. Potrivit lui Dan Weller, fondatorul Liberty Leather Goods din Philadelphia, exista doua tipuri de piele PU:

 1. Pielea PU complet sintetica – este fabricata dintr-un strat de plastic aplicat peste o baza de material textil, de obicei poliester sau alt plastic.
 2. Pielea PU semi-sintetica (cunoscuta si sub numele de piele PU split) – are la baza piele naturala, peste care se aplica un amestec de plastic PU uscat.

Doar varianta complet sintetica este 100% vegana. „Stratul de PU este adesea stantat cu un model ce imita textura pielii naturale”, explica Weller.

Cum deosebim pielea PU de cea naturala?

Una dintre metodele de a distinge intre pielea naturala si cea PU este testul cu apa. Se pun cateva picaturi de apa pe material – pielea naturala va absorbi apa, in timp ce pielea PU nu o va absorbi.

Citeste si...
Cum sa speli corect fructele, legumele si fructele de padure: sfaturi utile si raspunsuri la intrebari frecvente

De asemenea, putem observa diferentele examinand cu atentie textura materialului. Pielea naturala va prezenta unele imperfectiuni si o textura autentica, in timp ce pielea PU va avea un aspect aproape perfect, cu model repetat.

Avantajele pielii PU

Piele PU vs. Piele naturala: Care este cea mai buna optiune pentru tine?
Piele pu vs. Piele naturala: care este cea mai buna optiune pentru tine?

Pielea PU prezinta cateva avantaje notabile fata de pielea naturala:

 • Este prietenoasa cu animalele, fiind o optiune vegana.
 • Are un pret mai accesibil decat pielea naturala.
 • Este rezistenta la apa si usor de curatat, fiind ideala pentru utilizarea in bucatarii si baruri.
 • Ofera o gama variata de culori si modele, spre deosebire de pielea naturala care are optiuni mai limitate.
 • Conform lui Weller, este mai usor si mai rapid de fabricat decat pielea naturala.

Dezavantajele pielii PU

Pe de alta parte, pielea PU prezinta si unele dezavantaje:

 • Nu arata si nu se simte identic cu pielea naturala.
 • Nu va dezvolta patina si aspectul invechit natural al pielii autentice.
 • Este mai putin flexibila si se poate crapa sau rupe in timp.
 • Culoarea se poate estompa mai rapid decat in cazul pielii naturale.
 • Poate avea un miros neplacut datorita procesului de fabricatie, desi unii producatori incearca sa mascheze mirosul cu parfumuri ce imita aroma pielii naturale.

Weller avertizeaza: „In timp, pielea artificiala se poate usca, crapa si exfolia, ducand la pierderea functionalitatii si un aspect uzat, fiind dificil, daca nu imposibil de reparat.”

Impactul asupra mediului

Piele PU vs. Piele naturala: Care este cea mai buna optiune pentru tine?
Piele pu vs. Piele naturala: care este cea mai buna optiune pentru tine?

Fiind fabricata dintr-un polimer plastic, pielea PU poate fi reciclata in anumite cazuri. In plus, in functie de procesul de productie, Weller sugereaza ca ar putea fi mai putin intensiva din punct de vedere chimic si ar putea folosi mai putine resurse decat procesele de fabricare a pielii naturale.

„Dintr-o perspectiva mai idealista, pielea PU poate fi fabricata mai ieftin si mai rapid”, spune el. „In alt context, este fabricata din plastic (produse petroliere), care au aspecte negative asupra mediului, de la extractie pana la utilizarea in productia de materiale.”

Citeste si...
Cum sa alegi corect tapetul pentru baie: O alegere practica si estetica

Conform Sciencetrends.com, spre deosebire de pielea naturala, pielea poliuretanica nu necesita tabacire, un proces ce poate genera poluare prin utilizarea amoniacului si cromului, deci si acest aspect este un avantaj.

In concluzie, pielea PU reprezinta o alternativa atractiva la pielea naturala pentru cei care cauta un material vegan, accesibil si usor de intretinut. Desi nu poate replica perfect aspectul si textura pielii autentice, pielea PU ofera o varietate de optiuni de culori si modele, fiind ideala pentru tapiserie, haine si accesorii. Considerentele etice si de mediu fac din pielea PU o alegere populara in randul consumatorilor constienti. Totusi, pentru cei care pretuiesc durabilitatea si patina unica a pielii naturale, investitia intr-un produs autentic poate fi in continuare preferata.

Sursa imagini: Freepic

Subiecte abordate in articol: piele PU, piele vegana, tapiterie, moda

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Piele PU vs. Piele naturala: Care este cea mai buna optiune pentru tine?