Ultima actualizare: 6 iunie 2024
In Japonia, traditiile sunt respectate cu sfinţenie. De-a lungul secolelor, interiorul naţional japonez şi-a pastrat trasaturile unice; zelul japonezilor pentru curatenie ramane neschimbat. Acest lucru lasa o amprenta asupra stilului modern japonez in amenajarea interioarelor, ale carui caracteristici sunt iubite de rezidentii altor tari din lume.
Trasaturile definitorii ale stilului japonez in amenajarea interioarelor
Interiorul unei case in stil japonez va fi pe placul oamenilor care prefera minimalismul, interioarele laconice, un minim de decoratiuni si materiale naturale pentru decorarea interioara. Principalele trasaturi ale stilului japonez in amenajarea interioarelor pot fi considerate:
- Impletirea cu natura: schema cromatica usoara a camerei are culoarea nisipului, a pietrei, a frunzelor tinere, intunecoase, a norilor albi, uneori se folosesc rosu (cires) si negru, dar nu ca culoare principala, ci sub forma unor detalii de interior.
- Finisaje – naturale sau imitand naturalul (bambus, piatra de nisip, ratan, hartie de orez, lemn)
- Un set ascetic de mobilier, spatiu si lumina in spatiul de locuit, utilizarea peretilor despartitori usori si mobili.
- Mobilier cu suprafete monocromatice si netede, laconice in design, foarte joase, ca si cum ar fi „ancorate de pamant”, pe picioare scurte sau fara deloc.
- Articole de interior discrete, lipsa pretentiozitatii si frumusetea simpla a lucrurilor de zi cu zi.
- Un minim de elemente decorative, acuratete, claritate, expresivitate.
- Utilizarea motivelor naturale in pictura si gravura (ramura inflorita, pasari, animale)
- Plantele sunt utilizate in cantitati limitate, in forme stricte si laconice. Florile de interior nu sunt amplasate pe pervazuri; ele pot creste intr-o vaza de podea sau sa para ca pur si simplu cresc din podea, stand pe o masa sub forma de bonsai.
Ce aspect are un interior in stil japonez?

Utilizand caracteristicile de mai sus ale unui interior in stil japonez, ar trebui sa incercati sa creati un interior foarte laconic si, in acelasi timp, confortabil, propice linistii, introspectiei si tranquilitatii.
In mod evident, casa unui european modern care a decis sa aplice stilul japonez in design nu va fi, in sens strict, o copie exacta a casei unui samurai. Cel mai probabil, vor fi utilizate concepte generale; va fi stilizata pentru Japonia, adaptata cerintelor si obiceiurilor unui rezident al continentului.
Finisaje in stilul japonez
Stilul japonez in amenajarea interioarelor nu tolereaza materialele care arata evident artificiale. Aproximarea maxima a aspectului natural al materialelor de finisare este o conditie prealabila.
Utilizarea tapetului in nuante delicate de crem, nisip, bej, cu modele traditionale de ramuri de bambus si ciresi infloriti, va crea o atmosfera linistita intr-o dormitor in stil japonez, iar prin amplasarea unui tapet foto cu imagini caracteristice Japoniei langa pat, veti evidentia zona de dormit din camera.
Perdele in stilul japonez in amenajarea interioarelor

Perdeaua japoneza este un panou (ecran) de tip rectangular sau patrat. Astfel de panouri sunt montate pe o cornisa speciala si, deplasandu-se de-a lungul acesteia, acopera complet fereastra cu un Canvas continuu sau se ascund unul in spatele celuilalt, deschizand panorama dinspre exterior.
Pe langa panouri, se utilizeaza si jaluzele rulante (din lemn, bambus, tesatura). Perdelele rulante si panourile in stil japonez pentru bucatarie, dormitor si alte camere mici au devenit recent la moda. Acestea sunt, de asemenea, utilizate ca un ecran pentru a ascunde ceva de privirile indiscrete, de exemplu, un cuier cu haine.
Decorul in stilul japonez

Decorul unei camere in stil japonez este extrem de minimalist, functional si laconic. Nimic in plus! Nimic care sa incarce spatiul si sa interfereze cu fluxul liber de energie in casa. In camera se amplaseaza doar cateva elemente decorative. Nu totul in acelasi timp; in acest caz, un simt al proportiilor si al bunului gust sunt absolut necesare:
- picturi fara rame, panouri, gravuri in stil traditional;
- o nisa speciala (tokonoma) in care se amplaseaza elemente decorative frumoase;
- sculpturi okimono;
- papusi in costume nationale;
- sabre traditionale;
- evantaie, lampi;
- lampi de forme geometrice stricte;
- o planta vie (bambus, orhidee) sau bonsai – un pom mic, special format, de orice specie, cu frunze mici sau ace;
- ikebana (compozitie de flori proaspete, ramuri, bucati de lemn etc.);
- imagini stilizate pe pereti, perdele, paravane – bambus, sakura, pasari, hieroglife etc.;
- vesela ceramica sau portelan in stil national, vase.
Stilul japonez in amenajarea unui apartament
Stilul japonez este unul dintre multele stiluri etnice. Acesta are caracteristici nationale unice si reguli foarte stricte pentru selectarea materialelor de finisare, decoratiunilor si mobilierului, care pot fi neobisnuite pentru un european.
Poate ca nu ar trebui sa urmati in mod ortodox toate cerintele, ci sa faceti cateva accente nationale traditionale daca ati ales deja un astfel de design de interior. Stilul japonez implica absenta mobilierului masiv; dulapurile sunt incastrate, fara garnituri vizibile. In locul noptierelor si comodelor, pentru depozitare se folosesc lazile mici din ratan.
Living in stil japonez

Tradus din japoneza, numele livingului (camera comuna) inseamna „spatiu de locuit”, deoarece in casa traditionala japoneza aceasta camera, in functie de nevoile imediate ale proprietarilor, serveste nu numai ca living in sine, ci si ca birou, dormitor si sufragerie.
Camera mare este impartita in cateva spatii separate mai mici, utilizand pereti despartitori culisanti si usi glisante portabile, usor de mutat, creand o camera spatioasa, potrivita pentru a primi oaspeti sau pentru a organiza evenimente in familie.
Interiorul unui living in stil japonez este preferat de cei pasionati de cultura Orientului si care tind spre un echilibru intre confort si frumusete stricta. Canapele cu picioare joase sau fara deloc, perne pentru a sta pe podea langa o masuta joasa pentru baut ceai, rogojini din paie de orez (tatami) in loc de covoare, o fereastra panoramica mare si mult spatiu liber. Toate obiectele sunt depozitate in dulapuri incastrate, fara sa atraga atentia. Nu exista gramezi de vase sau etajere pentru carti – cartile sunt puse in lazile de ratan.
Bucataria in stil japonez

Minimalismul strict si spatiul neincarcat, gandirea atenta la alegerea si aranjarea mobilierului de bucatarie sunt deosebit de relevante in cazul bucatariilor noastre de dimensiuni mici.
Traditional pentru Japonia sunt mesele cu picioare joase, dar pentru noi acest lucru ar putea sa nu fie foarte convenabil, asa ca poate fi utilizat mobilierul de bucatarie mai familiar in stil japonez: o masa si scaune de inaltime obisnuita, dar nu masive, ci usoare si elegante. Fara plastic, doar materiale naturale, textile naturale.
Dormitor in stil japonez

Stilul japonez intr-un interior de dormitor este o alegere minunata pentru relaxare si un somn odihnitor dupa o zi grea. Cea mai mare piesa de mobilier dintr-un dormitor japonez este locul de dormit. Este un Pat Dreptunghiular amplasat direct pe podea sau pe un podium (platforma).
In plus, poate fi un pat cu picioare foarte scurte sau fara deloc. Langa pat se afla noptiere joase. Nu exista dulapuri obisnuite; hainele si lenjeria sunt depozitate in dulapioare cu usi culisante.
Hol in stil japonez

La fel cum un teatru incepe cu un cuier, tot asa incepe si un apartament cu un hol. Decoratiunea interioara si aspectul mobilierului de hol replica orice interior de camera in stil japonez: neincarcat, elemente decorative minime, mobilier „terestru”, iluminat moale, nedistructiv. Pe usile culisante ale dulapurilor incastrate, puteti folosi modele cu motive japoneze.
Baie in stil japonez

In Japonia, pentru ablutiune se foloseste o cada traditionala ofuro confectionata din lemn de chiparos, in care trebuie sa stai cu picioarele incrucisate si genunchii sprijiniti pe piept. Aceasta cada este atat de adanca incat apa acopera umerii. Totusi, o baie in stil japonez pentru un european ar putea fi echipata foarte bine cu o cada de baie de o forma mai familiara.
Este important sa se utilizeze materiale naturale pentru a decora camera: lemn, bambus pentru pereti, pietricele, piatra, lemn pentru podele. Pentru o casa construita la comanda, o cada de baie construita in podea sub forma unei baltoaca va arata foarte exotica si naturala.
La prima vedere, stilul japonez in amenajarea interioarelor pare sa fie cat se poate de simplificat, dar aceasta simplitate este inselatoare. De fapt, este foarte greu sa creezi un interior in care traditiile orientale sa nu intre in disonanta cu obiceiurile unei persoane de alta cultura. De exemplu, pentru noi este neobisnuit sa stam sau sa dormim pe podea.
Noi dormim pe perne, asa ca ne este firesc sa le vedem pe pat. Pentru a preveni copierea populara a interioarelor japoneze, probabil ca este mai bine sa apelati la profesionisti. Iar pentru cei care au incredere in abilitatile lor, mult noroc in realizarea visului oriental!
Asadar, crearea unui interior autentic in stil japonez necesita atentie la detalii, respectarea traditiilor si integrarea armonioasa a elementelor naturale. Pentru un design reusit, este recomandata consultarea unor specialisti in amenajari interioare nipone.
Sursa imagini: Unsplash
Subiecte abordate in articol: amenajare interioara, stil japonez, design interior, decoratiuni, finisaje