16 C
București
22 mai 2024

Neanderthalii erau la fel de empatici ca stramosii nostri, dovedesc noile descoperiri arheologice

Cercetătorii aduc dovezi că oamenii de Neanderthal nu erau „brute barbare", ci aveau un nivel avansat de empatie, spiritualitate și abilități precum Homo sapiens

Citeste si ...

Noi descoperiri arheologice arata ca verii nostri disparuti, oamenii de Neanderthal, erau la fel de empatici, inteligenti si priceputi ca stramosii moderni, Homo sapiens. Un documentar Netflix recent, „Secretele Neanderthalienilor”, dezvaluie informatii fascinante despre modul lor avansat de viata, naratiunea fiind asigurata de actorul Sir Patrick Stewart.

Oamenii de Neanderthal isi ingrijeau rudele bolnave sau ranite, practicau ritualuri funerare complexe si credeau in viata de dupa moarte, semn al unei spiritualitati dezvoltate. Ei nu erau niste „brute salbatice” canibale, cum era perceptia initiala, ci aveau un nivel de empatie comparabil cu al oamenilor moderni.

„Neandertalienii isi ingropau mortii si aveau grija de membrii batrani, bolnavi sau raniti ai tribului. Nu exista nicio indoiala ca aveau un sistem de credinte spirituale.” – afirma prof. Chris Stringer, paleontolog

Ingeniozitatea Neanderthalienilor

Neanderthalii erau la fel de empatici ca stramosii nostri, dovedesc noile descoperiri arheologice
Neanderthalii erau la fel de empatici ca stramosii nostri, dovedesc noile descoperiri arheologice 4

Descoperirile arheologice din pestera Shanidar din Irak arata ca Neandertalienii practicau:

  1. Ingrijirea rudelor bolnave: Scheletul denumit Shanidar 1 apartinea unui barbat de 45 ani, orb la un ochi, cu membre amputate, dar care a trait pana la batranete, fiind ingrijit de comunitate.
  2. Ritualuri funerare: Cadavrele erau inmormantate cu pietre, arme si plante cu posibile proprietati samanice, indicand credinta in viata de dincolo.
  3. Deformari craniene ritualice: Cranii precum Shanidar 5 prezentau deformari intentionate din copilarie, probabil in scopuri ritualice.
  4. Canibalism ritualic: Neandertalienii mancau rudele decedate intr-un scop spiritual, pentru a le mosteni calitatile, nu din lipsa de hrana.
DescoperireLocatieVechime
Shanidar 1Pestera Shanidar, Irak75.000 ani
Shanidar 4Pestera Shanidar, Irak60.000 ani
Ramasite funerareGibraltar28.000 ani

„Aveau grija unii de altii, membrii isi ingrijeau rudele dupa moarte. Nu e niciun dubiu ca au mentinut traditia ingroparii stramosilor sute de ani.” – paleontologul Chris Stringer

Sfarsitul Neanderthalienilor

Motivele disparitiei Neanderthalienilor raman un mister, existand mai multe teorii:

  • Competitia cu Homo sapiens pentru teritorii de vanatoare
  • Raspandirea unor boli de catre sapiens, la care neandertalienii nu erau imuni
  • Incapacitatea de a se adapta schimbarilor climatice rapide de la sfarsitul erei glaciare

„Istoria ne arata ca nicio specie nu este invincibila. Neanderthalienii se considerau candva cel mai dezvoltat varf al lantului trofic, dar nu au rezistat schimbarilor.” – Clive Finlayson, paleontolog

Descoperirile recente arata ca stramosii Neanderthalieni erau la fel de avansati ca Homo sapiens din multe puncte de vedere, sfarsitul lor nedatorandu-se unor lipsuri cognitive. Dimpotriva, ei practicau ritualuri complexe, ingrijeau rudele si aveau un sistem avansat de credinte spirituale. Motivele disparitiei lor raman un mister ce merita cercetat in continuare.

Citeste si...
Oana Sirbu, celebrata de Radhu cu un mesaj emotionant de ziua ei: „Ne leaga o prietenie frumoasa"

Cititorii sunt incurajati sa impartaseasca parerea lor cu privire la aceste descoperiri fascinante din preistorie, lasand un comentariu mai jos.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole