22.8 C
București
19 iunie 2024

Peste 300.000 de pelerini asteptati la Șumuleu Ciuc pentru Rusaliile Catolice

Pregătiri intense pentru marele pelerinaj închinat Fecioarei Maria: "Cea mai mare sărbătoare religioasă din Bazinul Carpatic"

Citeste si ...

Autoritatile locale din Miercurea Ciuc se pregatesc intens pentru a asigura desfasurarea in conditii optime a unuia dintre cele mai mari pelerinaje catolice din Europa. Aproximativ 300.000 de credinciosi sunt asteptati sambata, 18 mai, la Șumuleu Ciuc, pentru pelerinajul de Rusalii inchinat Fecioarei Maria si statuii ei facatoare de minuni.

Primarul municipiului, Korodi Attila, a dezvaluit ca de cateva saptamani sunt facute pregatirile logistice necesare pentru a asigura siguranta pelerinilor si buna desfasurare a evenimentului de amploare.

„Ne pregatim de cea mai mare sarbatoare religioasa din Bazinul Carpatic. Efectiv, ne asteptam sa avem 300.000 de pelerini in Șaua Șumuleului”, a declarat Korodi.

Pelerini calari si oficiali maghiari la eveniment

Vineri seara, cu o zi inainte de pelerinajul propriu-zis, in Șaua Șumuleului sunt asteptati aproximativ 300 de pelerini calari din intreaga regiune secuiasca. Acestia vor fi insotiti de Potápi Árpád János, secretarul de stat responsabil cu politica nationala in cancelaria premierului ungar Viktor Orban.

Potrivit primarului Korodi, calaretii vor aduce cu ei panglici cu rugaciuni trimise de comunitatile maghiare din intreaga lume, de la Australia pana in America de Nord.

  • „O sa vina domnul secretar de stat Potápi Árpád, care este si un calaret care coordoneaza programe ce sprijina cluburile hipice si este o sarbatoare si a acestor cluburi”, a precizat edilul.

Masuri sporite de securitate si restrictii de circulatie

Pentru buna desfasurare a marelui pelerinaj si asigurarea sigurantei participantilor, autoritatile au luat mai multe masuri:

  1. Restrictii de circulatie: Incepand de vineri, traficul va fi inchis pe caile de acces catre locul pelerinajului.
  2. Parcari amenajate: Au fost stabilite zone de parcare in mai multe parti ale orasului Miercurea Ciuc.
  3. Interzicerea accesului carutelor: De cativa ani nu mai este permis accesul carutelor in zona procesiunii, proprietarii avand la dispozitie locuri speciale unde sa le lase in siguranta.
  4. Reglementarea comertului stradal: Sunt instituite reguli stricte privind comertul stradal, pentru a nu pune in pericol sanatatea publica.
  5. Forte de ordine suplimentare: Sute de politisti, jandarmi si pompieri vor fi mobilizati pentru paza si interventii.
Citeste si...
Alain Delon, in varsta de 88 de ani, a fost plasat sub tutela judiciara consolidata

O traditie cu radacini adanci in istorie

Peste 300.000 de pelerini asteptati la Șumuleu Ciuc pentru Rusaliile Catolice
Peste 300. 000 de pelerini asteptati la șumuleu ciuc pentru rusaliile catolice

Pelerinajul de la Șumuleu Ciuc are o istorie de peste 450 de ani, in centrul sau aflandu-se statuia facatoare de minuni a Fecioarei Maria din biserica franciscana locala.

Legenda spune ca in 1567, principele Transilvaniei Ioan Sigismund ar fi incercat sa impuna unitarianismul catolicilor romano-catolici din regiune. Doar cu ajutorul statuii miraculoase, oamenii au reusit sa isi pastreze credinta stramoseasca.

AnDetaliu Istoric
1567Principele Ioan Sigismund incearca sa impuna unitarianismul
Secolele XVI-XVIICatolicii isi pastreaza credinta datorita statuii miraculoase
Anual, de atunciSe organizeaza pelerinajul in Sambata Rusaliilor

De atunci, in fiecare an in sambata Rusaliilor, catolicii din intreaga lume, majoritatea de limba maghiara, vin in pelerinaj la Biserica Sfintei Fecioare Maria din Șumuleu Ciuc.

Un mesaj de unitate pentru pelerini

In incheiere, primarul Korodi Attila le-a transmis un mesaj pelerinilor asteptati la acest mare eveniment religios:

„Acesta este cel mai important moment pentru noi, cand venim ca pelerini sa ne rugam la Fecioara Sfanta Maria si la statuia sa tamaduitoare. Este un moment unic in care, cum de sute de ani am demonstrat, cel mai mult conteaza trairea impreuna a slujbei si a pelerinajului.

Asa ca mesajul meu este: Sunteti bineveniti! Sa avem grija unii de ceilalti si, cel mai important, sa ne rugam impreuna pentru binele comunitatii, al tarii si al Europei.”

Va invitam sa urmariti desfasurarea acestui impresionant pelerinaj catolic si sa descoperiti mai multe despre traditiile sale seculare pe cotidianul.ro. Lasati un comentariu cu impresiile voastre!

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Peste 300.000 de pelerini asteptati la Șumuleu Ciuc pentru Rusaliile Catolice