Exista filme care merita vazute de oricine macar o data in viata. Capodopere ale cinematografiei care au marcat istoria si care se ridica mult deasupra productiilor obisnuite. Filme care ne emotioneaza profund, ne fac sa gandim, sa radem sau sa plangem. Care ne transporta in lumi fantastice sau ne prezinta realitatea cruda.
Am alcatuit o lista cu 30 astfel de bijuterii cinematografice – drame, thrillere, comedii, filme SF, de actiune sau de aventura – pe care orice cinefil pasionat ar trebui sa le vada. Sunt creatii memorabile care au influentat arta filmului si cultura populara, adevarate repere in istoria celor de-a saptea arte. Iata selectia noastra:
Forrest Gump de Robert Zemeckis (1994)
Adaptat dupa romanul lui Winston Groom, Forrest Gump este un film foarte popular care a devenit o parte importanta a culturii pop. Filmul a ajuns la milioane de spectatori, in mare parte datorita interpretarii lui Tom Hanks in rolul lui Forrest Gump, personajul principal omonim al filmului.
Filmul aduce la viata cateva decenii de istorie americana, din anii 1940 pana la sfarsitul secoluluial XX-lea, prin perspectiva si odiseea ciudata a omului simplu si curat numit Forrest Gump. Filmul a castigat sase premii Oscar in 1995, inclusiv pentru cel mai bun actor si cel mai bun regizor. De asemenea, a devenit celebru in intreaga lume pentru replica sa molipsitoare „Fugi Forrest, fugi!”
Mic dejun la Tiffany de Blake Edwards (1961)
Un lungmetraj de referinta in filmografia lui Audrey Hepburn, acesta este o adaptare a povestirii scurte omonime scrise de Truman Capote in 1958. Rebelul si elegantul Holly il intalneste pe fermecatorul ei vecin Paul Varjak (George Peppard). Acesta din urma, intrigat si orbit de tanara, incearca sa inteleaga stilul ei de viata neconventional si lipsit de constrangeri.
In timp ce Holly ii face cunostinta cu viata newyorkeza, Paul incearca cu disperare sa ii sparga barierele si sa o convinga sa isi deschida inima in fata lui. Aceasta aclamata comedie romantica a castigat trei premii Oscar in 1962, inclusiv cel pentru cea mai buna actrita pentru Audrey Hepburn.
Cifre ascunse de Theodore Melfi (2016)
Un film emotionant bazat pe o poveste adevarata, Hidden Figures urmareste destinul a trei femei exceptionale in anii 1960. Katherine Johnson (Taraji P. Henson), Dorothy Vaughan (Octavia Spencer) si Mary Jackson (Janelle Monáe) lucreaza toate in domeniile pe care si le-au ales pentru NASA in timpul lansarii misiunii Apollo 11. Dar, foarte repede, conditiile lor de femei si de persoane de culoare se dovedesc a fi din nou un obstacol in calea evolutiei lor, intr-o America in care segregarea era inca in vigoare.
Dar determinarea lor va fi egalata doar de amploarea misiunilor pe care sunt chemate sa le intreprinda. Desi aceste trei femei, cu destinele lor extraordinare, au ramas prea mult timp necunoscute publicului larg, filmul lui Theodore Melfi le-a scos definitiv la lumina. Filmul avea sa ajunga sa fie nominalizat la trei categorii la premiile Oscar 2017, inclusiv la cea mai buna adaptare a scenariului.
Mommy de Xavier Dolan (2014)
Al cincilea film al tanarului prodigiu canadian Xavier Dolan, Mommy este o oda universala la adresa maternitatii, desi este o misiune zilnica bruscata de relatii uneori foarte furtunoase. Diane, o mama singura si vaduva, mosteneste custodia fiului sau Steve, un adolescent diagnosticat ca fiind hiperactiv, complicat si violent.
Impreuna cu Kyla, ingerul lor pazitor si vecina lor, incearca sa treaca peste fiecare zi. Premiul juriului la Cannes in 2014, Xavier Dolan regizeaza un lungmetraj cu o estetica superba si o filmare foarte apropiata. Razi, strigi, plangi, suferi, tremuri la unison cu personajele. Este un val de emotie. Aceasta capodopera iti intra pe sub piele, prin puterea si precizia camerei de filmat. Doua ore delicioase.
Parasite de Bong Joon-ho (2019)
Este o spirala perfecta. Stralucitorul film al regizorului sud-coreean Bong Joon-ho, a fost recompensat cu Palme d’Or la Cannes in 2019 si cu Oscarul pentru cel mai bun film in 2020. Un dublu triumf cu adevarat meritat pentru acest lungmetraj, un pic horror, care descrie schemele unei familii de someri pentru a supravietui. Salvatorii lor?
Bogata familie Park. Ki vor parasi apoi, unul cate unul, subsolul lor umed din suburbiile Seulului pentru a intra – invada? – resedinta opulenta a familiei Park. Scopul: sa se faca indispensabili in ochii lor si sa mizeze totul pe mobilitatea sociala pentru a se descurca, chiar daca asta inseamna sa profite prea mult de ea. Pe tot parcursul intrigii, suspansul si tensiunea sunt la cote maxime. Un thriller politic si social de neratat!
Cléo de la 5 la 7 de Agnès Varda (1962)
Acesta este filmul emblematic al Noului Val francez. De la prima sa proiectie la Cannes in 1962, nu a imbatranit deloc. Dupa La Pointe courte, Cléo de la 5 la 7 este al doilea lungmetraj al lui Agnès Varda, marea doamna a cinematografiei franceze. Eroina sa, o cantareata egoista pe nume Cléo, rataceste timp de aproape doua ore in Parisul anilor ’60.
O vedem asteptand rezultatele unei biopsii, uimita de o citire la tarot… iubitul ei, Antoine, si prietenii sai incearca sa o ajute si mai ales sa o faca sa deschida ochii spre lume. Statuara si fragila, ea este de neuitat. Aceasta capodopera a celei de-a saptea arte a fost chiar restaurata in 2012, suficient pentru a ne face sa ne dorim sa o vizionam sau sa o revedem.
Durere si glorie de Pedro Almodóvar (2019)
Astm, migrene, tinitus suparator, depresie… pentru a-si alina durerea corpului imbatranit, Salvador Mallo consuma – si abuzeaza – de droguri impreuna cu o fosta narcomana si iubita din copilarie. Antonio Banderas sublimeaza personajul acestui regizor aflat la sfarsitul carierei, un sexagenar sfasiat intre un trecut visat si un prezent pe care il intelege doar pe jumatate.
In acest lungmetraj, o autofictiune oarecum autobiografica, Pedro Almodóvar face apel la vedetele sale fidele, precum Penélope Cruz, si ofera emotionante trimiteri la operele sale anterioare, precum Volver si Bad Education. Ca un punct de interes: apartamentul foarte elegant si colorat filmat este o replica a locuintei reale a regizorului. In mod ideal? Urmariti filmul in limba originala si bucurati-va de dialogurile soptite in spaniola.
Dirty Dancing de Emile Ardolino (1987)
Acesta este filmul cult despre anii ’60. O dragoste de vara aburinda si o statiune linistita de vacanta in familie… in filmul sau, lansat in 1987, Emile Ardolino ciocneste doua lumi sociale, initial inchise. Baby, o adolescenta de „familie buna”, descopera lumea dansului si, mai ales, ce este dansul murdar: aceste dansuri foarte senzuale in care se amesteca sudoarea celor doi parteneri.
Evident, povestea ei de dragoste extrem de pasionala cu Johnny, profesorul de dans, nu este pe placul parintilor ei. Care este scena culta? Finalul in care Baby si Johnny se impletesc pe ritmul piesei The Time of My Life, coloana sonora premiata cu Oscar si ramasa intiparita in memoria noastra!
Slumdog Millionaire de Danny Boyle (2009)
Incantator. Viata lui Jamal Malik, un orfan, abia major, care traieste in mahalalele din Mumbai, este absolut captivanta. Pentru a-si gasi prima si marea iubire, Latika, decide sa participe la cel mai urmarit show de televiziune din tara „Cine vrea sa fie milionar?” Fara nicio problema, tanarul a trecut de toate intrebarile, una dupa alta.
La ultima intrebare, in valoare de 20 de milioane de rupii, este arestat brusc de politie. Autoritatile il suspecteaza ca a trisat. Acest film al lui Danny Boyle, lansat in 2009, are la baza romanul Q & A al diplomatului indian Vikas Swarup. Morala povestii: norocul ii favorizeaza pe cei indrazneti!
Le Mépris de Jean-Luc Godard (1963)
Brigitte Bardot si Michel Piccoli. Pe ecran, ei joaca rolul lui Camille si al sotului ei, Paul, un regizor. Un cuplu fericit, memorabil si, totusi, se destrama. Pe masura ce dragostea lor se stinge, se naste un film. Aceasta noua versiune a Odiseei pe care a imaginat-o scenaristul este, de fapt, un ecou al declinului cinematografiei, in fata ascensiunii micului ecran care invadeaza casele. Granita dintre cea de-a saptea arta si viata reala este astfel si mai neclara.
Daca va amintiti de intrebarea languroasa: „Iti par frumoase fesele mele?” B. B. B. ametita de oboseala o implora apoi: „Paul, daca ma iubesti, taci din gura”. O replica celebra care subliniaza tensiunea inevitabila dintr-o relatie… si efemeritatea inexplicabila a iubirii. Maiestuoasa si contemporana Villa Malaparte, cocotata in varful unei stanci deasupra golfului Capri, este martora acestei drame foarte teatrale.
Lebedele din Kabul de Zabou Breitman (2019)
In ceea ce priveste filmul de animatie, impregnat de realism si plin de emotie, The Swallows of Kabul bifeaza toate casutele. A obtinut chiar si un César in 2019. Acest lungmetraj adaptat pentru marele ecran de Zabou Breitman si Éléa Gobbé-Mévellec preia intriga romanului omonim al scriitoarei algeriene Yasmina Khadra. Peste noapte, Zunaira, o tanara avocata, are interdictie de a profesa.
La fel ca ea, milioane de femei vor fi nevoite sa-si paraseasca slujbele si sa-si acopere fata cu intunericul chadorului. Din ce motiv? Ascensiunea la putere a talibanilor din Kabul. Acest film magnific, poetic, de o acuratete rara, descrie cu o anumita modestie viata cotidiana complicata a femeilor afgane. In fata povestii tragice, acuarelele si culorile pastelate sunt ca o nota de speranta.
Ultimul metrou de François Truffaut (1980)
Septembrie 1942. In Franta ocupata, Lucas Steiner, directorul Théatre Montmartre, trebuie sa fuga din Paris pentru ca este evreu. El ii lasa sotiei sale Marion sarcina de a conduce localul. Cum poate, ea reuseste acest lucru zi de zi. Il angajeaza chiar si pe un tip important, un luptator al rezistentei clandestine, Bernard Granger, pentru a o insoti pe scena.
Aceasta este prima – si de neuitat – alaturare a lui Catherine Deneuve si Gérard Depardieu pe marele ecran. Dar Lucas nu paraseste Parisul si nici stabilimentul sau, ci asculta spectacolele din subsolul sau. Ultimul metrou a castigat zece premii César in anul in care a fost lansat in cinematografe – succesul sau fenomenal este inca de netagaduit. Jocul de lumini si umbre intre teatru si culisele sale a facut din acest film un clasic al cinematografiei franceze. Un mise-en-abime elegant.
The Lord of the Rings by Peter Jackson (2001, 2002, 2003)
In 2001, regizorul neozeelandez Peter Jackson a decis sa realizeze adaptarea cinematografica a trilogiei Stapanul inelelor, scrisa de J.R.R. Tolkien in 1954. Monument al literaturii britanice, aceasta adaptare a fost asteptata cu nerabdare de milioane de fani.
In timp ce Sauron, Stapanul Intunecat, incearca sa recastige controlul asupra Pamantului de Mijloc, poporul sau se va uni si va forma o comunitate pentru a distruge arma sa suprema :Inelul de Putere. Cu o coloana sonora magistrala si peisaje care iti taie respiratia, saga regizata de Peter Jackson a castigat 17 premii Oscar si este considerata in continuare una dintre cele mai bune adaptari din istoria filmului.
Dallas Buyers Club de Jean-Marc Vallée (2013)
1986, Dallas, Texas, o poveste adevarata. Ron Woodroof are 35 de ani si este un adevarat cowboy. Viata lui: sex, droguri si rodeo. Dar totul se schimba in ziua in care este diagnosticat HIV pozitiv, cu 30 de zile de trait. Revoltat de neputinta corpului medical, Ron apeleaza la tratamente alternative neoficiale. Incetul cu incetul, el isi uneste fortele cu alti pacienti in cautarea unui leac: se naste Dallas Buyers Club.
Dar succesul sau tulbura planuri obscure, iar Ron trebuie sa lupte impotriva marilor laboratoare de afaceri si a autoritatilor federale. A devenit lupta sa pentru o noua cauza si pentru propria viata.
Filmul, bazat pe o poveste adevarata, s-a bucurat de un succes urias atat in cinematografe, cat si in randul criticilor, aducandu-i impreuna pe ecran pe Matthew McConaughey si Jared Leto. Dallas Buyers Club a castigat peste 38 de premii, inclusiv Oscarul pentru cel mai bun actor si cel mai bun actor in rol secundar.
Familia Addams de Barren Sonnenfeld (1991)
Sunt infricosatori, sunt ciudati, dar si misteriosi si infricosatori. Morticia (Anjelica Huston), Gomez (Raúl Juliá), Wednesday (Christina Ricci), Puglsey (Jimmy Workman) si, bineinteles, The Thing, sunt o familie pe cat de simpatica, pe atat de infioratoare in conacul lor bantuit, izolat de restul lumii.
Dar linistea si pacea relativa a acestei gospodarii neobisnuite este perturbata de planurile lui Tully Aldford (Dan Hedaya) si Abigail Craven (Elizabeth Wilson), care vor sa puna mana pe averea familiei Addams. Cu un plan diabolic, un frate disparut si multa tortura de joaca, conacul familiei este dat peste cap. Aceasta comedie horror din 1991, realizata de Barren Sonnenfeld, poate fi savurata de intreaga familie.
Into The Wild de Sean Penn (2007)
Proaspat absolvent al unei scoli de top, Christopher McCandless decide sa respinga principiile societatii moderne si sa porneasca la drum. De-a lungul calatoriei sale, tanarul traverseaza Arizona, California, Colorado si chiar Mexic. Insa in Alaska gaseste in sfarsit ceea ce cauta: pacea interioara. Pentru o vreme. Lansata in 2007, aceasta adaptare a cartii lui Jon Krakauer a marcat si inspirat o intreaga generatie de tineri care tanjesc dupa libertate.
Titanic de James Cameron (1997)
1912. La bordul Titanicului, cel mai mare vas de croaziera al vremii, vietile lui Jack Dawson si Rose DeWitt Bukater, doi oameni care nu au nimic in comun, sunt pe cale sa se ciocneasca. El, un artist cu spirit liber, si ea, o tanara din clasa superioara cu un viitor stralucit, sunt pe cale sa se lanseze intr-o aventura amoroasa pe cat de pasionala, pe atat de condamnata.
O idila zguduita de scufundarea ingrozitoare a pachebotului de croaziera. Cu o coloana sonora atemporala, o distributie cult si un mare regizor in spatele camerei de filmat, Titanic a ramas incontestabil ca filmul cu cele mai mari incasari din lume timp de ani de zile.
Spirited Away de Hayao Miyazaki (2001)
Tanara Chihiro este dusa de parintii ei intr-o excursie prin mediul rural, in drum spre noua lor casa din suburbii. Cand parintii decid sa faca un ocol pe jos, se trezesc brusc intr-un sat necunoscut. Tanara fata isi da seama curand ca locul este locuit de creaturi spirituale, in timp ce parintii ei cad victime unei vraji teribile.
In panica totala, Chihiro fuge si se trezeste singura in acest univers fantasmagoric, unde il intalneste pe enigmaticul Haku, singurul ei aliat in incercarile care o asteapta. Un film clasic al Studio Ghibli, Spirited Away a castigat peste 15 premii in intreaga lume, inclusiv Ursul de Aur pentru cel mai bun film si Oscarul pentru cel mai bun film de animatie.
Love Actually de Richard Curtis (2003)
In Ajunul Craciunului, dragostea este peste tot, dar adesea loveste fara niciun avertisment. Pentru noul prim-ministru al Marii Britanii (Hugh Grant), aceasta vine sub forma unei tinere ajutoare, Natalie (Martine McCutcheon). Pentru scriitorul cu inima franta, Jamie (Colin Firth), dragostea traieste intr-o casa de tara din Franta.
Pentru Mark (Andrew Lincol), indragostit de sotia celui mai bun prieten al sau, Juliet (Keira Knightley), pentru Daniel (Liam Neeson), un vaduv care isi creste singur fiul vitreg, Sam (Thomas Brodie-Sangster), sau Karen (Emma Thompson), o mama care incearca sa inteleaga actiunile sotului sau Harry (Alan Rickman), dragostea este obiectivul, scopul vietii lor, dar si sursa nenumaratelor griji.
O comedie romantica cu un public cult, Love Actually ramane, la aproape 20 de ani de la lansare, un film de neratat pentru sarbatorile de Craciun.
Green Book de Peter Farrelly (2018)
Lansat in 2018, filmul spune povestea unei prietenii neasteptate intre Don Shirley (Mahershala Ali), un pianist de culoare, si Tony Lip (Viggo Mortensen), soferul sau, in timpul unui turneu in sudul Statelor Unite, la inceputul anilor 1960. Confruntati cu rasismul si segregarea din regiune, cei doi barbati, initial in dezacord unul cu celalalt, dezvolta o relatie neasteptata, dar sincera.
Bazat pe o poveste reala, Green Book a fost apreciat atat de public, cat si de critici la lansare. A castigat trei Globuri de Aur si trei premii Oscar, inclusiv cel mai bun film si cel mai bun actor in rol secundar pentru Mahershala Ali.
The Shining de Stanley Kubrick (1980)
Poate cineva sa faca o lista de filme iconice, dar infricosatoare, pe care sa le vezi cel putin o data in viata, fara sa mentioneze The Shining al lui Stanley Kubrick? Aceasta adaptare in mini-serie a romanului lui Stephen King este unul dintre cele mai mari clasice ale cinematografiei de groaza si a fascinat si ingrozit generatii de spectatori.
Cu Jack Nicholson, Shelley Duvall si Danny Lloyd in rolurile principale, filmul spune povestea lui Jack, un scriitor neinspirat care sta intr-un hotel izolat din inima Colorado-ului, singur cu sotia sa, Wendy, si fiul lor, Danny. Dar, pe masura ce blocajul de scriitor al tatalui se intensifica, el si fiul sau Danny sunt chinuiti de viziuni terifiante in jurul locului, care il duc treptat pe Jack la nebunie. la 43 de ani de la lansare, The Shining este inca considerat unul dintre cele mai bune filme de groaza realizate vreodata.
Viata lui Pi de Ang Lee (2012)
Piscine Molitor Patel este intervievat de un jurnalist despre aventura extraordinara pe care a trait-o in adolescenta. Dupa ce au decis sa isi vanda gradina zoologica din India si sa se mute in Canada, Santosh si Gita Patel se imbarca pe un cargobot cu fiii lor si cateva animale.
Dar, in mijlocul calatoriei, o furtuna loveste convoiul, iar Pi este singurul supravietuitor. El va trece apoi printr-o calatorie fantastica si aproape suprarealista, cu un tigru la bordul barcii sale de salvare. O adevarata capodopera vizuala, filmul a cucerit imediat criticii la lansarea sa in 2012 si a fost decorat cu 35 de premii in intreaga lume.
Doisprezece ani de sclavie de Steve McQueen (2013)
In 1841, Solomon Northup este un barbat de culoare liber care traieste linistit in statul New York, alaturi de sotia si cei doi copii ai sai. Dar viata lui se schimba in rau in ziua in care este abordat de doi barbati aparent inofensivi care il drogheaza si il rapesc. Lipsit de drepturile si identitatea sa, este urcat cu forta pe o nava cu destinatia New Orleans, sub numele Plate, unde este vandut ca sclav.
Filmul emotionant al lui Steve McQueen este o adaptare dupa autobiografia lui Solomon Northup, Twelve Years a Slave (Doisprezece ani de sclavie), publicata in 1853. La lansare, filmul a fost intampinat cu aplauze din partea criticilor si a publicului. In acel an, a castigat premiul Oscar si BAFTA pentru cel mai bun film si Globul de Aur pentru cea mai buna drama.
The Grand Budapest Hotel de Wes Anderson (2014)
In tinutul fictiv Zubrowka, portarul celebrului Grand Budapest Hotel, domnul Gustave, incearca sa il formeze corespunzator pe tanarul sau asistent, Zero Mustapha. Dar, in urma unor evenimente tulburatoare, rutina zilnica a hotelului este data peste cap. Cu The Grand Budapest Hotel, Wes Anderson il transporta inca o data pe spectator in lumea sa dinamica si plina de culoare. Filmul a castigat 40 de premii, inclusiv premiul pentru cea mai buna coloana sonora, realizat de Alexandre Desplat.
S-a nascut o stea de Bradley Cooper (2019)
Un cantaret country de moda veche, Jackson Maine o descopera pe Ally, o tanara cantareata promitatoare. In timp ce se indragostesc nebuneste, Jack o propulseaza pe Ally in lumina reflectoarelor. Curand eclipsat de succesul ei, el constata ca propriul sau declin este din ce in ce mai dificil.
Lansat in 2018, A Star Is Born a castigat un Oscar, un Glob de Aur si doua premii Grammy. Purtat de o distributie de exceptie, filmul se bucura si de o coloana sonora, scrisa si compusa in parte de Lady Gaga, care completeaza minunat scenariul.
Edward Maini de foarfeca , de Tim Burton (1990)
Edward (Johnny Depp) nu este un tanar obisnuit. El este creatia neterminata a unui inventator nebun, tanarul are in loc de maini doua jumari de lame de metal si instrumente ascutite. Condamnat sa traiasca singur si izolat, viata lui se schimba atunci cand Peg Boggs (Diane Wiest) il intalneste.
Suspecti la inceput, locuitorii din zona il primesc rapid pe Edward in mijlocul lor. O relatie neasteptata se dezvolta intre el si Kim (Winona Ryder), fiica lui Peg. Lungmetrajul lui Tim Burton este un amestec de romantism si melancolie si ii are in distributie pe Johnny Depp si Winona Ryder.
Roma de Alfonso Cuarón (2018)
La inceputul anilor 1970, Sofia si familia ei locuiesc in cartierul Colonia Roma din Mexico City. Dupa ce sotul ei o paraseste, mama este nevoita sa isi creasca singura cei cinci copii. Sofia se poate baza pe Cleo, una dintre angajatele sale casnice, pentru a o sprijini.
Roma este un film emotionant care evidentiaza viata de zi cu zi a unei familii fragmentate, tinuta impreuna de o mama dedicata si combativa. Lansat in 2018, filmul a castigat doua Globuri de Aur, patru premii BAFTA si trei Oscaruri, inclusiv pentru cel mai bun regizor si cel mai bun film intr-o limba straina.
Everything Everywhere All at Once de Daniel Scheinert si Daniel Kwan (2022)
Evelyn Wang (Michelle Yeoh) conduce o spalatorie cu sotul ei, Waymond (Ke Huy Quan), care vrea sa divorteze. Cand nu-si mai suporta viata, ea il intalneste pe Alpha Waymond, o versiune alternativa a sotului ei. De la el, ea afla de existenta a numeroase universuri paralele in care locuitorii din Alphaverse au dezvoltat tehnologii care le permit sa acceseze abilitatile, amintirile si corpurile omologilor lor din universurile paralele.
Adevaratul dark horse al anului 2022, Everything Everywhere All at Once a entuziasmat criticii si publicul deopotriva cu scenariul sau agitat bazat pe conceptul nelimitat al multiversului. Filmul lui Daniel Scheinert si Daniel Kwan a fost un triumf la Premiile Oscar 2023, luand acasa sase statuete, inclusiv pentru Cel mai bun film, Cel mai bun scenariu si Cea mai buna actrita.
Saga Harry Potter (2001-2011)
Saga Harry Potter, scrisa de J.K. Rowling, a fost un pilon literar de la publicarea sa la sfarsitul anilor 1990 si a fost adaptata pentru prima data pe marele ecran in 2001. Aventurile lui Harry (Daniel Radcliffe), un orfan care afla, in ziua in care implineste11 ani, ca s-a nascut vrajitor si ca urmeaza sa urmeze cursurile Școlii Hogwarts de Vrajitorie si Magie, au captivat milioane de spectatori din intreaga lume.
De-a lungul filmelor, alaturi de prietenii sai Ron (Rupert Grint) si Hermione (Emma Watson), tanarul baiat va incerca sa impiedice intoarcerea temutului vrajitor intunecat Voldemort. Cu locatii de filmare exceptionale, decoruri si efecte speciale superbe, cele opt filme din aceasta saga ii poarta pe spectatori in viata magica a celui mai faimos vrajitor din lume.
The Dead Poets Society, de Peter Weir (1990)
Todd Anderson (Ethan Hawke), un baiat destul de timid, este trimis la prestigioasa Academie Welton, cu reputatia de a fi una dintre cele mai stricte si austere din Statele Unite. Acolo, el intalneste un profesor de literatura engleza destul de ciudat, domnul Keating (Robin Williams), care isi incurajeaza elevii sa puna mereu la indoiala ordinea stabilita si sa-si traiasca visele.
Aceste cursuri atipice, departe de obisnuitul Welton, vor schimba viata acestui elev rezervat si a grupului sau de prieteni. O oda adusa tineretii si acceptarii de sine, The Dead Poets Society a fost lansat in 1990. Criticul Bernard Genin a declarat: „Peter Weir ne vorbeste despre aceasta ucenicie a libertatii […] fara sa bulverseze limbajul cinematografic, dar, din fericire, cu o eficacitate de neoprit.”
Concluzii
In concluzie, acestea sunt doar cateva dintre nenumaratele capodopere cinematografice care merita vazute cel putin o data in viata. De la comedii si thrillere la drame si SF-uri, filmele ne fac sa traim o gama larga de emotii si experiente. Imbogatesc cultura noastra comuna si ne provoaca sa gandim si sa simtim mai profund. Ele ne arata lumea prin alti ochi, ne transporta in locuri nemaivazute si ne fac sa empatizam cu personaje diferite de noi. In final ne amintesc de frumusetea, tragedia si miracolul existentei umane.
Recomandam oricui sa vizioneze aceste titluri esentiale. Chiar daca daca va vor rascoli, soca, amuza sau impresiona, cu siguranta va vor imbogati sufletul si mintea. Filmele bune sunt eterne si continua sa fascineze si sa influenteze generatia dupa generatie. Asteptam cu nerabdare sa vedem ce capodopere cinematografice ne va aduce viitorul.
Sursa imagini: Freepik
Subiecte abordate in articol: top filme, capodopere cinema, cele mai bune filme, filme de vazut, lista filme bune, filme clasice, recomandari filme