Smokeing-uri elegante, infatisarea unui fotomodel, o casa luxoasa si multe femei frumoase – toate acestea descriu celebrii spioni pe care ni-i arata filmele.
Dar ei au o viata diferita, la fel de interesanta, care nu seamana deloc cu ceea ce vedem in film! Sa demontam cateva mituri despre acesti agenti speciali.
Ei traiesc in lux
Spionii adevarati trebuie sa fie cameleoni: sa-si schimbe infatisarea, sa foloseasca transportul public si sa incerce pe cat posibil sa se amestece in multime. Ei trebuie sa fie invizibili pentru a-si putea indeplini cu succes misiunea importanta.

De exemplu, ofiterul britanic Harry Houghton, care transmitea informatii secrete catre alte tari, a fost suspectat de o viata dubla de catre sotia lui. Ea a spus serviciilor secrete britanice ca sotul ei incepuse sa primeasca brusc sume mari de bani, desi nu avea un al doilea loc de munca. Dar MI5 a asigurat-o ca nu are de ce sa-si faca griji si ca Harry este un om decent. Doar dupa un timp, datorita marturiei unui alt spion capturat, si-au dat seama ca sotia lui Houghton avea dreptate.
Fiecare spion are o servieta cu echipamente de ultima generatie incredibile
Microfoanele secrete, camerele video discrete si alte dispozitive neobisnuite exista, dar spionii nu le poarta cu ei in fiecare zi: sunt echipati pentru misiune de un coordonator care, cel mult, le ofera cateva articole care ii vor ajuta sa isi duca la bun sfarsit sarcina.
Daca un agent este descoperit in timpul unei misiuni, el va renunta usor la ceea ce nu-i mai trebuie si va pleca rapid. Cu o servieta obisnuita nu sunt la fel de manevrasi si sunt mai usor de remarcat.
Cele mai incredibile dispozitive se gasesc in centrele de coordonare, unde specialistii monitorizeaza de mult timp pe toata lumea folosind un program de recunoastere faciala, asa cum se arata in filme.
Spionii se lupta bine si trag cu precizie
In filme, agentii sunt adesea infatisati ca luptatori multifunctionali, capabili sa elimine inamicul cu orice si dispusi sa ucida atunci cand este necesar. Cu toate acestea, realitatea celui care lucreaza in spionaj este mai putin dramatica.

Responsabilitatea principala a unui ofiter de informatii este sa colecteze informatii. Acestia sunt specialisti al caror sarcina este sa tina conducerea la curent cu evenimentele din strainatate, sa obtina date importante in secret si sa previna amenintarile. Ei trebuie sa analizeze informatiile, sa se adapteze la diferite conditii, sa fie rezistenti la stres si capabili sa influenteze oamenii pentru a obtine informatiile necesare. Calitati importante ale unui scout sunt abilitatile intelectuale si psihologice.
Spionii nu sunt instruiti sa ucida, sa lupte si sa sarite cu parasuta, nu patrund in cladiri inchise pentru a lua un document secret de acolo. Dimpotriva, ei trebuie sa lucreze discret, altfel, expunandu-se si declansand o confruntare armata de amploare, vor esua in misiunea de recunoastere care a fost pregatita timp de multe luni sau chiar ani.
Defectorii tradeaza intotdeauna si isi tradeaza ai lor
In filme, defectorii sunt adesea infatisati ca oameni care pot vinde orice informatie pe bani, sunt necinstiti si pot trada pe oricine cu usurinta. Dar istoria ii aminteste pe cei care au transmis informatii „inamicilor” tarii lor din motive ideologice: Theodore Hall, Clarence Hiskey si multi altii. De exemplu, Glenn Sauter a transmis informatii serviciilor secrete sovietice deoarece nu era de acord cu politicile SUA (mai tarziu a devenit cetatean al URSS).
De la sfarsitul Razboiului Rece, numarul persoanelor cu acces la informatii clasificate care au dezertat la „inamic” pentru recompense financiare a scazut cu aproximativ 50%, potrivit unui studiu al Centrului de Cercetare a Personalului pentru Securitate al Apararii. In doar 28% dintre cazuri, castigul financiar a fost motivul principal, deci nu se poate spune ca toti defectorii sunt motivati doar de lacomie si tradare.
Spionul extrage doar cele mai valoroase informatii
Munca de informatii nu se limiteaza la colectarea de informatii de catre agenti pe teren – spionajul modern se bazeaza in mare masura pe analiza, care a fost mult imbunatatita de Internet si retelele de socializare.

Astazi, informaticienii pot de obicei extrage mai multe date din surse deschise decat agentii de pe teren: analistii revizuiesc publicatii de stiri, continut din retelele sociale, lucrari de la conferinte stiintifice, studiaza fotografii, harti si imagini satelitare disponibile in bazele de date publice.
Asa cum au relevat dezvaluirile lui Edward Snowden, agentiile de informatii obtin informatii din surse inchise: acestea pot accesa e-mailuri, camerele dispozitivelor mobile, locatiile utilizatorilor, inregistrari audio, mesaje private si date din retelele sociale. Conform lui Snowden, unele companii tehnologice furnizeaza astfel de date la cerere!
Desi nu stim multe momente din viata agentilor – de aceea sunt secrete, suntem siguri ca au multe dispozitive si sarcini interesante despre care cineva va vorbi candva. Sau nu…
Distribuie acest articol prietenilor tai si lasa-ne un comentariu mai jos pentru a afla parerea ta!
Sursa imaginii: Unsplash, Getty Images
Subiecte abordate in articol: spioni, filme, Hollywood, mit, informatii clasificate
Date prezentate folosind surse credibile precum arhivele Muzeului International al Spionajului si interviuri cu fosti oficiali CIA