Icoana Facatoare de Minuni a Maicii Domnului “Despietrirea inimilor invrajbite” (“Şapte sageţi”), praznuita pe data de 13 August, in Duminica Tuturor Sfinţilor, precum şi la Sarbatoarea Intampinarii Domnului (2 Februarie)
„Inima omului a fost creata de Domnul ca o imensa bijuterie, destul de mare incat sa-L cuprinda pe Dumnezeu. De aceea, nimic din cele ale lumii nu ne poate mulţumi…
De aceea sufletul omului e insetat de nemarginire … Dorinţa inimii este sa alerge spre Hristos, dupa masura Caruia inima a fost alcatuita.” (Sfantul Nicolae Cabasila – „Despre viaţa in Hristos”)
Pornind de la dorinţa inimii omului in general, ajungem la o Icoana a Maicii Domnului, cu inima strapunsa de sageţi. Din aceasta cauza, unii teologi au presupus ca este o Icoana de influenţa catolica, unde este cunoscut cultul „inimii Maicii Domnului”.
In realitate, Icoana este legata de profeţia batranului Simeon, consemnata de Sfantul Evanghelist Luca : „… şi prin sufletul tau va trece sabie” – Ev. Luca 2, 35.
Profeţia se referea la momentul cand Maica Domnului avea sa cunoasca suferinţa desparţirii de Fiul ei iubit, rastignit inaintea ochilor sai, pe Cruce.
Icoana, mai puţin obişnuita, intr-adevar, este cunoscuta sub numele de „Şapte Sageţi”, „Profeţia lui Simeon” sau „Imblanzirea inimilor impietrite”, fiind sarbatorita, conform sinaxarelor ruse, la 13 august şi in cursul saptamanii de dupa Duminica Tuturor Sfinţilor. In Icoana, Maica Domnului este prezentata singura, strapunsa de sageţi :
patru in partea stanga şi trei in cea dreapta.
In alte reprezentari, apar trei sageţi in dreapta, trei in stanga, şi una verticala, dedesuptul acestora. De aceea, anumiţi teologi considera ca exista, de fapt, doua Icoane diferite : una fiind „Şapte Sageţi” şi alta „Imblanzirea inimilor impietrite”, dupa modul dispunerii sageţilor, ca unica referinţa.
Alţii, dimpotriva, indiferent de dispunerea acestora, le considera aparţinand aceluiaşi tip de Icoana, cu acelaşi numar de sageţi (7), care simbolizeaza maxima suferinţa.
Deşi exista numeroase Icoane ale Maicii Domnului „Şapte Sageţi” şi copii ale lor, una dintre ele este mai cunoscuta, prin minunile infaptuite – Icoana care s-a aratat relativ recent – cea din Bisericuţa de langa Vologda, Rusia.
Icoana a fost amplasata in clopotniţa Bisericii de langa raul Toşin, dar cu trecerea timpului, nu se ştie de ce, a fost intoarsa cu faţa in jos şi transformata in simpla … scandura.
Dumnezeu nu a ingaduit mult timp o asemenea situaţie şi un om simplu din zona (districtul Kandikov), care suferea de mai multe boli, a avut un vis prin care era indemnat sa caute Icoana din clopotniţa şi sa se roage inaintea ei, caci se va vindeca.
Omul, increzator şi bucuros, a venit la locul indicat.
Dar cei ce raspundeau de clopotniţa nu l-au luat in seama şi nu i-au dat voie sa caute nici o Icoana.
Abia a treia oara cand a venit cu mare rugaminte, acel bolnav a fost ingaduit in dorinţa sa, mai mult din mila.
El a gasit Icoana, a curaţat-o, s-a inchinat ei şi s-a vindecat.
O lunga perioada de timp aceasta nu s-a mai facut remarcata prin minuni, pana in anul 1830, cand in Vologda a izbucnit o epidemie de holera.
Localnicii, deznadajduiţi, au facut procesiune cu Icoana „Şapte Sageţi” şi in puţina vreme boala a incetat in oraş.
Atunci s-a stabilit o zi de cinstire a Icoanei, care a fost recunoscuta oficial ca fiind „Facatoare de Minuni”.
Au urmat alte vindecari, ale multora, iar la momente grele pentru popor, Icoana a plans: spre exemplu, in ziua de 12 august 2000, cand s-a distrus submarinul Kursk, dar şi la 11 septembrie 2001, cand au fost distruse Turnurile Gemene din New York.
Şi copiile acestei Icoane sunt Facatoare de Minuni.
Icoana este cunoscuta, prin urmare, ca ajutatoare in suferinţe şi dureri extrem de grele.
ACATISTUL MAICII DOMNULUI PENTRU IMPĂCAREA CELOR INVRĂJBIŢI IN CINSTEA ICOANEI FĂCĂTOARE DE MINUNI „DESPIETRIREA INIMILOR INVRĂJBITE” („ŞAPTE SĂGEŢI”)
(13 August) (in Duminica Tuturor Sfinţilor) (2 Februarie)
Rugaciunile incepatoare
De este preot, incepe aşa :
Binecuvantat este Dumnezeul nostru totdeauna, acum şi pururea şi in vecii vecilor. Amin !
Iar de nu este preot, se zice :
Pentru rugaciunile Sfinţilor Parinţilor noştri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi ! Amin !
Slava Ţie, Dumnezeul nostru, Slava Ţie !
Imparate Ceresc, Mangaietorule, Duhul Adevarului, Care pretutindeni eşti şi pe toate le implineşti, Vistierul Bunataţilor şi Datatorule de Viaţa, vino şi Te salaşluieşte intru noi şi ne curaţeşte pe noi de toata intinaciunea şi mantuieşte Bunule sufletele noastre !
Sfinte Dumnezeule, Sfinte Tare, Sfinte Fara-De-Moarte, miluieşte-ne pe noi ! (de 3 ori)
Slava Tatǎlui şi Fiului şi Sfantului Duh ! Şi acum şi pururea şi in vecii vecilor ! Amin!
Preasfanta Treime, miluieşte-ne pe noi ! Doamne, curaţeşte pacatele noastre ! Stǎpane, iarta faradelegile noastre ! Sfinte, cerceteaza şi vindeca neputinţele noastre, pentru Sfant Numele Tau !
Doamne miluieşte ! (de 3 ori) Slava Tatalui şi Fiului şi Sfantului Duh ! Şi acum … ! Amin !
Tatǎl nostru, Carele eşti in Ceruri, Sfinţeasca-se Numele Tau ! Vie Imparaţia Ta ! Faca-se Voia Ta ! Precum in Cer aşa şi pe Pamant. Painea noastra, cea de toate zilele, da-ne-o noua astazi şi ne iarta noua greşelile noastre, precum şi noi iertam greşiţilor noştri ! Şi nu ne duce pe noi in ispita, ci ne izbǎveşte de cel viclean !
Preotul :
Ca a Ta este Imparaţia, Puterea şi Slava, a Tatalui şi a Fiului şi a Sfantului Duh, acum şi pururea şi in vecii vecilor. Amin !
Iar de nu este preot, se zice :
Pentru rugaciunile Sfinţilor Parinţilor noştri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi ! Amin !
Apoi troparele :
Miluieşte-ne pe noi, Doamne, miluieşte-ne pe noi, ca, nepricepandu-ne de nici un raspuns, aceasta rugaciune aducem Ţie, ca unui Stapan, noi pacatoşii robii Tai, miluieşte-ne pe noi !
Slava Tatalui şi Fiului şi Sfantului Duh !
Doamne, miluieşte-ne pe noi, ca intru Tine am nadajduit ; nu Te mania pe noi foarte, nici pomeni faradelegile noastre, ci cauta şi acum ca un Milostiv şi ne izbaveşte pe noi de vrajmaşii noştri, ca Tu eşti Dumnezeul nostru şi noi suntem poporul Tau ; toţi lucrul mainilor Tale şi Numele Tau chemam.
Şi acum şi pururea şi in vecii vecilor ! Amin !
Uşa milostivirii deschide-o noua, BineCuvantata Nascatoare de Dumnezeu, Fecioara, ca sa nu pierim cei ce nadajduim intru Tine, ci sa ne izbavim prin Tine de nevoi, ca Tu eşti mantuirea neamului creştinesc.
Apoi :
Cred intru unul Dumnezeu, Tatal ATotŢiitorul, Facatorul cerului şi al pamantului, al tuturor celor vazute şi nevazute. Şi intru unul Domn Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Unul Nascut, Care din Tatal S-a nascut mai inainte de toţi vecii ; lumina din lumina, Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat, nascut iar nu facut, Cel de o fiinţa cu Tatal, prin Care toate s-au facut. Care, pentru noi oamenii şi pentru a noastra mantuire, S-a pogorat din ceruri şi S-a intrupat de la Duhul Sfant şi din Fecioara Maria şi S-a facut om. Şi S-a rastignit pentru noi in zilele lui Ponţiu Pilat, a patimit şi s-a ingropat. Şi a inviat a treia zi, dupa Scripturi. Şi S-a inalţat la ceruri şi şade de-a dreapta Tatalui. Şi iaraşi va sa vina cu slava sa judece viii si morţii, a Carui Imparaţie nu va avea sfarsit. Şi intru Duhul Sfant, Domnul de viaţa Facatorul, Care din Tatal purcede, Cel ce impreuna cu Tatal şi cu Fiul este inchinat şi slavit, Care a grait prin Prooroci. Intru una, sfanta, soborniceasca şi apostoleasca Biserica, marturisesc un Botez spre iertarea pacatelor. Aştept invierea morţilor şi viaţa veacului ce va sa fie. Amin !
Apoi : Doamne miluieşte ! (de 12 ori) Slava Tatalui şi Fiului şi Sfantului Duh ! Şi acum şi pururea şi in vecii vecilor ! Amin !
Veniţi sa ne inchinam Imparatului nostru Dumnezeu ! (o inchinaciune)
Veniţi sa ne inchinam şi sa cadem la Hristos, Imparatul nostru Dumnezeu ! (o inchinaciune)
Veniţi sa ne inchinam şi sa cadem la Insuşi Hristos, Imparatul şi Dumnezeul nostru ! (o inchinaciune)
Psalmul 142
Doamne, auzi rugaciunea mea, asculta cererea mea, intru credincioşia Ta, auzi-ma, intru dreptatea Ta. Sa nu intri la judecata cu robul Tau, ca nimeni din cei vii nu-i drept inaintea Ta. Vrajmaşul prigoneşte sufletul meu şi viaţa mea o calca in picioare ; facutu-m-a sa locuiesc in intuneric ca morţii cei din veacuri. Mahnit e duhul in mine şi inima mea incremenita inlauntrul meu. Adusu-mi-am aminte de zilele cele de demult ; cugetat-am la toate lucrurile Tale, la faptele mainilor Tale m-am gandit.
Intins-am catre Tine mainile mele, sufletul meu ca un pamant insetoşat. Degrab’ auzi-ma, Doamne, ca a slabit duhul meu. Nu-Ţi intoarce Faţa Ta de la mine, ca sa nu ma aseman celor care se coboara in mormant. Fa sa aud dimineaţa Mila Ta, ca la Tine imi este nadejdea. Arata-mi calea pe care voi merge, ca la Tine am ridicat sufletul meu.
Scapa-ma de vrajmaşii mei, ca la Tine alerg, Doamne. Invaţa-ma sa fac Voia Ta, ca Tu eşti Dumnezeul meu. Duhul Tau Cel Bun sa ma povaţuiasca la pamantul dreptaţii. Pentru Numele Tau, Doamne, daruieşte-mi viaţa. Intru dreptatea Ta scoate din necaz sufletul meu. Fa bunatate de starpeşte pe vrajmaşii mei şi pierde pe toţi cei ce necajesc sufletul meu, ca eu sunt robul Tau.
Apoi : Slava Tatalui şi Fiului şi Sfantului Duh ! Şi acum şi pururea şi in vecii vecilor ! Amin !
Aliluia ! Aliluia ! Aliluia ! Slava Ţie, Dumnezeule !
Aliluia ! Aliluia ! Aliluia ! Slava Ţie, Dumnezeule !
Aliluia ! Aliluia ! Aliluia ! Slava Ţie, Dumnezeul nostru, Slava Ţie !
Dumnezeu este Domnul şi S-a aratat noua, bine este cuvantat Cel ce vine intru Numele Domnului ! (de 3 ori)
Apoi, se zice Troparul la cinstirea Icoanei :
Despietreşte inimile noastre cele invrajbite, Nascatoare de Dumnezeu, iar navalirile celor ce ne urasc le potoleşte şi toata stramtorarea sufletului nostru o conteneşte ! Ridicand ochii la Icoana Ta cea Sfanta ne umilim in faţa suferinţei şi milostivirii Tale pentru noi şi ranile Ţi le sarutam, iar de sageţile noastre care Te strapung ne infricoşam. Ci, Tu, Maica PreaMilostiva, nu ne lasa sa pierim in impietrirea noastra şi din pricina nemilostivirii celor apropiaţi, caci eşti cu adevarat despietrirea inimilor invrajbite.
Slava Tatalui şi Fiului şi Sfantului Duh ! Şi acum şi pururea şi in vecii vecilor ! Amin!
Apoi :
Nu vom tacea, Nascatoare de Dumnezeu, pururea a spune puterile tale, noi, nevrednicii. Ca de nu ai fi stat tu inainte rugandu-te, cine ne-ar fi izbavit dintru atatea nevoi ? Sau cine ne-ar fi pazit pana acum slobozi ? Nu ne vom departa de la tine, Stapana, ca tu izbaveşti pe robii tai pururea din toate nevoile.
Psalmul 50
Miluieşte-ma, Dumnezeule, dupa Mare Mila Ta şi dupa mulţimea indurarilor Tale, şterge faradelegea mea. Mai vartos ma spala de faradelegea mea şi de pacatul meu ma curaţeşte ; ca faradelegea mea eu o cunosc şi pacatul meu inaintea mea este pururea. Ţie unuia am greşit şi rau inaintea Ta am facut, aşa incat Drept eşti Tu intru cuvintele Tale şi Biruitor cand vei judeca Tu. Ca iata intru faradelegi m-am zamislit şi in pacate m-a nascut maica mea. Ca iata adevarul ai iubit ; cele nearatate şi cele ascunse ale inţelepciunii Tale, mi-ai aratat mie. Stropi-ma-vei cu isop şi ma voi curaţi ; spala-ma-vei şi mai vartos decat zapada ma voi albi. Auzului meu vei da bucurie şi veselie ; Bucura-se-vor oasele mele cele smerite. Intoarce faţa Ta de la pacatele mele şi toate faradelegile mele şterge-le. Inima curata zideşte intru mine, Dumnezeule şi duh drept innoieşte intru cele dinlauntru ale mele. Nu ma lepada pe mine de la Faţa Ta şi Duhul Tau cel Sfant nu-l lua de la mine. Da-mi mie bucuria mantuirii Tale şi cu duh stapanitor ma intareşte. Invaţa-voi pe cei fara de lege Caile Tale şi cei necredincioşi la Tine se vor intoarce. Izbaveşte-ma de varsarea de sange, Dumnezeule, Dumnezeul mantuirii mele ; Bucura-se-va limba mea de Dreptatea Ta. Doamne, buzele mele vei deschide şi gura mea va vesti lauda Ta. Ca de ai fi voit jertfa, Ţi-aş fi dat ; arderile de tot nu le vei binevoi. Jertfa Lui Dumnezeu : duhul umilit ; inima infranta şi smerita Dumnezeu nu o va urgisi. Fa bine, Doamne, intru buna voirea Ta, Sionului şi sa se zideasca zidurile Ierusalimului. Atunci vei binevoi jertfa dreptaţii, prinosul şi arderile de tot ; atunci vor pune pe altarul Tau jertfa.
Condacul 1
Alesei Fecioare Maria, Celei mai presus de toate fiicele pamantului, Maicii Fiului lui Dumnezeu pe care L-a dat pentru mantuirea lumii, cu umilinţa ii strigam : cauta la viaţa noastra cea mult necajita, aminteşte-ţi durerile şi suferinţele pe care le-ai indurat, ca Una ce eşti de o fire cu noi şi fa cu noi dupa milostivirea ta, ca sa strigam ţie :
Bucura-Te, Maica a lui Dumnezeu mult-patimitoare, care prefaci in bucurie intristarea noastra !
Icosul 1
Ingerul ce a vestit pastorilor din Betleem Naşterea Mantuitorului lumii, impreuna cu Puterile Cereşti au cantat : «Slava intru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pamant pace, intre oameni bunavoire !» Iar Tu, Maica, n-ai avut unde sa-Ţi pleci capul şi ai nascut pe Fiul Tau in staul, infaşandu-L in scutece şi punandu-L in iesle. Cunoscand tristeţea sufletului Tau iţi cantam aşa :
Bucura-Te, ca pe Fiul Tau, cu glasul gurii Tale L-ai mangaiat !
Bucura-Te, ca Pruncul Cel veşnic cu scutece L-ai infaşat !
Bucura-Te, ca pe Cel ce ţine lumea, cu lapte L-ai hranit !
Bucura-Te, ca staulul dobitoacelor ca un Rai s-a aratat !
Bucura-Te, ca Tron de Heruvimi, pe pamant Te-ai aratat !
Bucura-Te, ca in naştere şi dupa naştere, Tu Fecioara ai ramas !
Bucura-Te, Maica a lui Dumnezeu mult-patimitoare, care prefaci in bucurie intristarea noastra !
Condacul al 2-lea
Vazand Dumnezeiescul Prunc culcat in iesle, au venit pastorii sa se inchine, vestind cele spuse de Inger despre Acesta. Iar Maria pastra cuvintele acestea in inima ei. Şi dupa opt zile Pruncul a primit numele Iisus ca Om, dupa Lege. Vazand smerenia ta Maica şi Fecioara, ii cantam lui Dumnezeu : Aliluia !
Icosul al 2-lea
Avand credinţa statornica in Dumnezeu şi implinind Legea, intr-a 40-zi au adus la Templu pe Iisus parinţii Sai şi L-au pus inaintea Domnului, impreuna cu jertfele de curaţire cum era scris in Lege ; noi, insa cantam aşa :
Bucura-Te, ca pe Facatorul lumii, in Templu L-ai adus indata !
Bucura-Te, ca de Dreptul Simeon, cu bucurie ai fost intampinata !
Bucura-Te, Una curata intre femei binecuvantata !
Bucura-Te, caci Crucea ta, cea cu suferinţe impodobita, cu smerenie o ai purtat !
Bucura-Te, ca Voia lui Dumnezeu, totdeauna ai ascultat !
Bucura-Te, ca pilda de rabdare şi de smerenie ne-ai aratat !
Bucura-Te, Maica a lui Dumnezeu mult-patimitoare, care prefaci in bucurie intristarea noastra !
Condacul al 3-lea
Cu putere de Sus ai fost intarita, Maica Domnului, cand ai auzit cuvintele Dreptului Simeon : «Acesta este spre caderea şi ridicarea multora in Israel şi ca un semn care va starni impotrivire şi prin sufletul tau va trece sabie ca sa descopere gandurile multor inimi». Atunci mahnire mare a strapuns inima Nascatoarei de Dumnezeu, ce a strigat cu durere Celui de sus : Aliluia !
Icosul al 3-lea
Planuind Irod sa nimiceasca pe Prunc, a trimis sa ucida pe toţi copiii Betleemului, de doi ani şi mai jos, dupa timpul pe care-l aflase de la Magi. Dar dupa Porunca lui Dumnezeu data prin Inger lui Iosif in vis, a fugit intreaga familie sfanta in Egipt şi a ramas acolo şapte ani pana la moartea lui Irod. De aceea iţi cantam aşa :
Bucura-Te, ca greul calatoriei cu dragoste l-ai suferit !
Bucura-Te, ca idolii au cazut, de Puterea Fiului tau biruiţi !
Bucura-Te, ca intre necredincioşi ani ai petrecut !
Bucura-Te, ca din Egipt cu Pruncul şi cu Iosif in Nazaret ai venit !
Bucura-Te, ca aici la Iosif dulgherul, in saracie ai trait !
Bucura-Te, ca-n toata viaţa, ai muncit foarte cinstit !
Bucura-Te, Maica a lui Dumnezeu mult-patimitoare, care prefaci in bucurie intristarea noastra !
Condacul al 4-lea
Vifor de tristeţe a cuprins pe Maica lui Dumnezeu, intorcandu-se din Ierusalim şi neafland in cale pe Pruncul Iisus. S-au intors şi L-au aflat dupa trei zile, şezand in Templu, ascultand şi intreband pe carturari. Deci, I-a zis Lui Maica : «Fiule, de ce ne-ai facut noua aşa ? Iata tatal Tau şi eu Te-am cautat ingrijoraţi». Iar El a zis catre ei : «De ce era sa Ma cautaţi ? Oare nu ştiaţi ca in cele ale Tatalui Meu trebuie sa fiu ?» Şi Maica pastrand aceste cuvinte in inima, a cantat lui Dumnezeu : Aliluia !
Icosul al 4-lea
Domnul Iisus a strabatut toata Galileea, invaţand prin sinagogi şi propovaduind Evanghelia imparaţiei, vindecand orice boala şi orice neputinţa in popor şi a mers vestea despre Dansul prin toata Siria incat i-au adus pe toţi bolnavii, demonizaţii şi neputincioşii de i-a vindecat. Iar Tu Maica vazand profeţia implinindu-se, cu durere ai cunoscut ca se apropie timpul cand Fiul tau va fi adus Jerfa pentru pacatele lumii. De aceea, te fericim Maica şi-ţi cantam :
Bucura-Te, ca pe Fiul tau in slujba poporului L-ai dat !
Bucura-Te, caci cu inima infranta lui Dumnezeu te-ai jertfit !
Bucura-Te, ca de potopul pacatelor lumea o ai mantuit !
Bucura-Te, ca ai zdrobit capul şarpelui cel vechi !
Bucura-Te, ca pe tine jertfa lui Dumnezeu te-ai adus !
Bucura-Te, ca trista ai fost Maica Domnului Iisus !
Bucura-Te, Maica a lui Dumnezeu mult-patimitoare, care prefaci in bucurie intristarea noastra !
Condacul al 5-lea
Propovaduind Imparaţia lui Dumnezeu, Iisus a mustrat mandria fariseilor ce se credeau drepţi şi care ascultand pildele Lui, inţelegeau ca despre danşii vorbea şi cautau ca sa-L prinda, dar se temeau de popor care-L socotea Prooroc. Vazand acestea, Maica lui Dumnezeu se indurera pentru Fiul cel iubit, temandu-se sa nu-L omoare şi striga cu durere : Aliluia !
Icosul al 5-lea
Vazand unii dintre iudei invierea lui Lazar, au mers la farisei şi le-au spus ce a facut Iisus. Caiafa care era mare preot in anul acela, a zis : «Mai bine este noua ca sa moara Unul pentru popor şi sa nu piara tot neamul» şi de atunci cautau cum sa-L omoare. Noi insa, PreaCurata iţi cantam :
Bucura-Te, ca ai nascut pe Mantuitorul lumii intregi !
Bucura-Te, Maica Domnului ca suferinţele le intelegi !
Bucura-Te, Imparateasa cerurilor cea BineCuvantata !
Bucura-Te, ca te rogi pentru lumea toata !
Bucura-Te, Maica a lui Dumnezeu mult-patimitoare, care prefaci in bucurie intristarea noastra !
Condacul al 6-lea
Iuda – unul din cei doisprezece, la inceput apostol apoi vanzator, s-a dus la mai-marii preoţi sa-şi vanda Invaţatorul. Iar ei auzind s-au bucurat şi i-au fagaduit arginţi, ca plata. Ci tu, Maica lui Dumnezeu, indurerata pentru Fiul tau PreaIubit ai strigat cu amar Celui de sus : Aliluia !
Icosul al 6-lea
Stand la Cina cu ucenicii Sai, Domnul Hristos, a spalat picioarele acestora, dand pilda de smerenie şi le-a zis lor : «unul dintre voi Ma va vinde». Noi insa, Maica lui Dumnezeu, suferind impreuna cu Fiul, iţi cantam acestea :
Bucura-Te, Maica Domnului de ale inimii dureri chinuita !
Bucura-Te, ca toate le-ai indurat in valea aceasta plina de suspine !
Bucura-Te, ca in rugaciune ţi-ai gasit bun adapost !
Bucura-Te, ca celor scarbiţi, intr-una bucurie le-ai fost !
Bucura-Te, potolirea intristarilor noastre !
Bucura-Te, ca ne izbaveşti din pacate !
Bucura-Te, Maica a lui Dumnezeu mult-patimitoare, care prefaci in bucurie intristarea noastra !
Condacul al 7-lea
Vrand sa arate Iubirea Sa de oameni şi mulţimea Milei Sale, Domnul Hristos, la Cina cea de Taina, impartaşind pe ucenicii Sai cu Sfant Trupul Sau şi PreaCuratul Sau Sange, le-a poruncit sa faca pururea aceasta in Numele Sau. Iar ei, cu bucurie, au cantat lui Dumnezeu : Aliluia !
Icosul al 7-lea
Noua minune a aratat Domnul ucenicilor Sai, prin fagaduinţa ca le va trimite pe Duhul Sau Cel Sfant şi Mangaietor, Cel Ce de la Tatal purcede şi care va marturisi despre Dansul şi-i va invaţa tot adevarul. Iar noi, cu Duhul Sfant, iţi cantam :
Bucura-Te, a Duhului celui Sfant camara !
Bucura-Te, Palat ATotLuminos şi PreaInfrumuseţat !
Bucura-Te, minunata Incapere a lui Dumnezeu-Cuvantul !
Bucura-Te, ca ai adus din ceruri pe Margaritarul-Sfantul !
Bucura-Te, ca prin naştere, uşile Raiului ni le-ai deschis !
Bucura-Te, ca semn al milei cereşti, noua ni te-ai aratat !
Bucura-Te, Maica a lui Dumnezeu mult-patimitoare, care prefaci in bucurie intristarea noastra !
Condacul al 8-lea
Strain lucru şi dureros este, ca Iuda cu un sarut şi-a vandut Invaţatorul. Ostaşii şi comandantul lor L-au prins pe Iisus şi, legandu-L, L-au dus la arhiereul Ana mai intai, apoi la Caiafa. Maica Domnului aştepta hotararea pentru Iubitul sau Fiu, cantand lui Dumnezeu : Aliluia !
Icosul al 8-lea
Iudeii toţi L-au dus pe Iisus de la Caiafa la Pilat in pretoriu, parandu-L ca este un facator de rele. Pilat L-a cercetat şi le-a spus lor ca nici o vina n-a aflat intr-Insul. Noi insa, iţi cantam acestea :
Bucura-Te, ca de mahnire inima ţi-ai sfaşiat !
Bucura-Te, ca pentru Fiul tau lacrimi ai varsat !
Bucura-Te, ca pentru Fiul tau lacrimi ai varsat !
Bucura-Te, ca fara cartire ai rabdat durerea toata !
Bucura-Te, roaba Domnului, ce plangi şi te tanguieşti !
Bucura-Te, Imparateasa lumii, ce rugaciunile noastre le primeşti !
Bucura-Te, Maica a lui Dumnezeu mult-patimitoare, care prefaci in bucurie intristarea noastra !
Condacul al 9-lea
Toate neamurile te fericesc, ceea ce eşti mai cinstita decat Heruvimii şi mai marita fara de asemanare decat Serafimii, Stapana şi Maica Rascumparatorului nostru ; cu naşterea ta ai adus bucurie la toata lumea. Iar mai in urma amaraciune adanca te-a cuprins, vazand pe Fiul tau Cel PreaIubit batjocorit, la chinuri şi moarte vandut. Noi, insa, cantare de umilinţa iţi aducem, o, PreaCurata, cantand lui Dumnezeu : Aliluia !
Icosul al 9-lea
Cei mai vestiţi ritori nu pot sa spuna, Mantuitorule, suferinţele ce le-ai purtat, cand ostaşii Ţi-au impletit cununa de spini şi Ţi-au pus-o pe cap, imbracandu-Te in haina roşie. Noi cunoscand suferinţa Ta şi a Maicii Tale celei preacurate ii cantam aşa :
Bucura-Te, ca ai vazut pe Fiul tau, scuipat şi batut !
Bucura-Te, ca pe Cel ce L-ai hranit la san, dispreţuit L-ai vazut !
Bucura-Te, ca in haina roşie şi cu spini incununat L-ai vazut !
Bucura-Te, ca impreuna cu El ai patimit !
Bucura-Te, ca L-ai vazut pe Dansul, de ucenici parasit !
Bucura-Te, ca de judecatorii cei faradelege, L-ai vazut osandit !
Bucura-Te, Maica a lui Dumnezeu mult-patimitoare, care prefaci in bucurie intristarea noastra !
Condacul al 10-lea
Vrand sa-L scape pe Iisus, Pilat a zis poporului iudeilor : «Este obiceiul de a va elibera un intemniţat de Paşti. Vreţi sa va eliberez pe Imparatul iudeilor ?» Atunci toţi au strigat : «nu pe El, ci pe Baraba !» Laudand Milostivirea lui Dumnezeu care a dat pe Unicul Sau Fiu la moarte de Cruce, ca sa ne izbaveasca pe noi, de moartea cea veşnica, Ii cantam Lui : Aliluia !
Icosul al 10-lea
Zid şi scapare fii noua, Stapana, celor care suntem istoviţi de boli şi mahniri, ca insuţi ai suferit, auzind pe iudei strigand : «Rastigneşte-L, rastigneşte-L !» Acum auzi-ne şi pe noi cei ce-ţi cantam ţie :
Bucura-Te, Maica milostivirii, ce ne-ai şters plansul cel de durere !
Bucura-Te, a pacatoşilor cazuţi, grabnica mantuire !
Bucura-Te, a creştinilor mijlocitoare neruşinata !
Bucura-Te, ca de patimile cele rele ne mantuieşti indata !
Bucura-Te, ca inimii infrante ii daruieşti veselie !
Bucura-Te, Maica a lui Dumnezeu mult-patimitoare, care prefaci in bucurie intristarea noastra !
Condacul al 11-lea
Cantare de umiiinţa aducem Mantuitorului lumii, Care de bunavoie a mers la patimi şi moarte pe cruce. Ostaşii L-au dus la Golgota şi L-au rastignit. Langa Crucea lui Iisus stateau : Maica Lui şi Mironosiţele femei. Deci, Iisus vazand pe Maica Sa şi pe ucenicul pe care-l iubea, i-a zis Maicii Sale : «Femeie, iata fiul tau !» ; apoi ucenicului Sau : «Iata Maica ta !» şi din ceasul acela a luat-o ucenicul la sine. Iar tu, Maica Domnului, vazand pe Fiul tau pe Cruce murind, ai cantat cu amaraciune lui Dumnezeu : Aliluia !
Icosul al 11-lea
«FiuI meu şi Dumnezeule Veşnic, Creatorul a toata faptura, cum rabzi chinuri pe Cruce ?» zicea, plangand Curata Fecioara. Prin straina naşterea Ta, am fost mai fericita decat toate maicile, dar vai mie, ca vazandu-Te acuma rastignit, sabia imi strapunge inima. Noi amintindu-ne de durerea ta, plangand cantam acestea :
Bucura-Te, ca de bucurie şi veselie n-ai avut parte !
Bucura-Te, ceea ce pe Fiul tau de bunavoie patimind pe Cruce L-ai privit !
Bucura-Te, ca pe Fiul tau cel iubit L-ai vazut rastignit !
Bucura-Te, Mieluşea, care pe Mielul junghiat L-ai vazut !
Bucura-Te, ca pe Doctorul sufletesc şi trupesc L-ai vazut ranit !
Bucura-Te, ca pe Fiul tau inviat din morţi L-ai privit !
Bucura-Te, Maica a lui Dumnezeu mult-patimitoare, care prefaci in bucurie intristarea noastra !
Condacul al 12-lea
“O, Lumina mea cea dulce, nadejdea şi viaţa mea, o, Bunule Doamne, cum Te stingi pe Cruce” – Fecioara suspinand graia : «Grabeşte-te, Iosife, la Pilat şi cere Trupul Invaţatorului tau !» Iar pe Tine vazandu-Te gol şi fara slava zicea : «Fiul meu, sabie a trecut prin sufletul meu, dupa spusele dreptului Simeon». Iar noi suferind impreuna cu Maica Ta, Milostive Mantuitorule, Cel ce Te-ai savarşit pe Cruce, rupand zapisul pacatelor noastre, Te rugam, da-ne har ca sa-Ţi cantam cu dragoste : Aliluia !
Icosul al 12-lea
Cantand Milostivirea Ta, Iubitorule de oameni, ma inchin indurarilor Tale, Stapane. Ca vrand sa mantuieşti faptura Ta ai primit moartea, – zicea PreaCurata. Ci, cu invierea Ta, Mantuitorule, miluieşte-ne şi pe cei ce cantam :
Bucura-Te, ca ai vazut mort pe Domnul Cel Slavit !
Bucura-Te, ca ai sarutat Trupul Fiului tau adormit !
Bucura-Te, ca Lumina cea dulce, pe Domnul, in mormant L-ai aşezat !
Bucura-Te, ca pe Fiul tau cu atata jale L-ai ingropat !
Bucura-Te, caci cu giulgiu, Trupul sfant L-ai infaşurat !
Bucura-Te, ca sabia tristeţii te-a indurerat !
Bucura-Te, Maica a lui Dumnezeu mult-patimitoare, care prefaci in bucurie intristarea noastra !
Condacul al 13-lea (Acest Condac se zice de trei ori)
O, PreaLaudata Maica, ceea ce te-ai istovit de amaraciune, stand langa Crucea Fiului şi Dumnezeului tau, asculta suspinele şi plansul nostru şi ne izbaveşte de mahniri, de dureri şi de moartea cea veşnica pe toţi cei ce nadajduim in nespusa Ta milostivire şi cantam lui Dumnezeu : Aliluia ! Aliluia ! Aliluia !
Dupa aceasta, se zice iaraşi Icosul intai :
Ingerul ce a vestit pastorilor din Betleem Naşterea Mantuitorului lumii, impreuna cu Puterile Cereşti au cantat : «Slava intru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pamant pace, intre oameni bunavoire !» Iar Tu, Maica, n-ai avut unde sa-Ţi pleci capul şi ai nascut pe Fiul Tau in staul, infaşandu-L in scutece şi punandu-L in iesle. Cunoscand tristeţea sufletului Tau iţi cantam aşa :
Bucura-Te, ca pe Fiul Tau, cu glasul gurii Tale L-ai mangaiat !
Bucura-Te, ca Pruncul Cel veşnic cu scutece L-ai infaşat !
Bucura-Te, ca pe Cel ce ţine lumea, cu lapte L-ai hranit !
Bucura-Te, ca staulul dobitoacelor ca un Rai s-a aratat !
Bucura-Te, ca Tron de Heruvimi, pe pamant Te-ai aratat !
Bucura-Te, ca in naştere şi dupa naştere, Tu Fecioara ai ramas !
Bucura-Te, Maica a lui Dumnezeu mult-patimitoare, care prefaci in bucurie intristarea noastra !
şi Condacul intai :
Alesei Fecioare Maria, Celei mai presus de toate fiicele pamantului, Maicii Fiului lui Dumnezeu pe care L-a dat pentru mantuirea lumii, cu umilinţa ii strigam : cauta la viaţa noastra cea mult necajita, aminteşte-ţi durerile şi suferinţele pe care le-ai indurat, ca Una ce eşti de o fire cu noi şi fa cu noi dupa milostivirea ta, ca sa strigam ţie :
Bucura-Te, Maica a lui Dumnezeu mult-patimitoare, care prefaci in bucurie intristarea noastra !
Dupa aceea, zicem aceste Rugaciuni :
Rugaciune catre PreaSfanta Nascatoare de Dumnezeu
O, multindurerata Maica Domnului ceea ce eşti mai presus decat toate fiicele neamurilor, pentru curaţia ta şi mulţimea suferinţelor ce le-ai rabdat pe pamant, primeşte rugaciunile şi suspinarea noastra şi ne pazeşte sub acoperamantul milostivirii tale, ca alt adapost şi calda mijlocire, afara de tine nu avem. Ca ceea ce ai indrazneala spre Cel nascut din tine, ajuta-ne şi ne miluieşte cu rugaciunile tale, sa scapam de toate sageţile urii, vrajmaşiei şi dezbinarii dintre noi ! Potoleşte inimile invrajbite şi intoarce in ele dragostea cea fraţeasca, pentru ca iubindu-ne unii pe alţii, sa ne traim viaţa in pace şi buna inţelegere, şi, astfel, sa ajungem cu toţii in Imparaţia cerurilor, unde impreuna cu toţi Sfinţii vom canta Slava Unuia Dumnezeu in Treime : Tatalui şi Fiului şi Sfantului Duh, totdeauna acum şi pururea şi in nesfarşiţii veci. Amin !
A DOUA RUGĂCIUNE CĂTRE MAICA DOMNULUI
O, Maica a lui Dumnezeu MultPatimitoare, ceea ce pentru curaţia ta şi pentru nenumaratele suferinţe indurate de tine pe pamant, eşti mai presus decat toate fiicele pamantului, primeşte suspinele noastre multindurerate şi ne pazeşte sub acoperamantul milostivirii tale, caci alt adapost şi solire calda in afara de tine nu avem, ci tu, indraznire avand catre Cel nascut din tine, ajuta-ne şi ne mantuieşte cu rugaciunile tale, ca, fara de oprelişti, sa ajungem in Imparaţia cerurilor, unde, impreuna cu toţi Sfinţii vom canta lui Dumnezeu Celui in Treime slavit, acum şi pururea şi in vecii vecilor, Amin !
Şi apoi se face Otpustul:
Pentru rugaciunile PreaSfintei Nascatoare de Dumnezeu, ale Sfinţilor Parinţilor noştri şi ale tuturor Sfinţilor, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi ! Amin !