Ultima actualizare: 11 iulie 2024
Anglia, tara ceaiului si a ploii vesnice, a ajuns sa fie definita de o serie de stereotipuri care mai de care mai trasnite. Dar hai sa vedem cat adevar se ascunde in spatele acestor idei preconcepute despre mofturosii de englezi. Pregateste-te sa-ti iei adio de la imaginea cu lorzi in fracuri, sorbind din cescute de portelan fin, pentru ca realitatea e cu totul alta!
Multa lume si-a format o parere despre englezi bazandu-se strict pe ce-a vazut in filme sau ce-a auzit de la altii. Dar hai sa fim seriosi, cati dintre noi chiar au pus piciorul in Anglia sau au stat de vorba cu un englez get-beget? Probabil ca putini. Asa ca e timpul sa aruncam o privire mai atenta la aceste mituri si sa vedem ce e adevarat si ce e doar o exagerare gogonata.
Inainte sa intram in miezul problemei, vreau sa-ti spun ceva: pregateste-te sa-ti fie zdruncinata toata conceptia despre englezi. S-ar putea sa descoperi ca nu sunt chiar atat de diferiti de noi cum credeai. Ba chiar s-ar putea sa te trezesti ca-i indragesti pe ciudatii astia de insulari mai mult decat te asteptai. Hai sa demontam impreuna cateva dintre cele mai raspandite mituri despre englezi si sa vedem cum stau lucrurile de fapt.
Ovazul e sfant sau doar o superstitie culinara?
Ai auzit probabil ca englezii mananca terci de ovaz in fiecare dimineata, de parca ar fi un ritual sacru. Ei bine, stai sa vezi ce surpriza: nu-i chiar asa! Da, e adevarat ca terciuletul asta apare des in filme si carti, dar hai sa fim seriosi, cine ar manca acelasi lucru in fiecare zi?
Realitatea e mult mai apetisanta, crede-ma. Un mic dejun englezesc traditional e ceva ce-ti lasa gura apa: fasole, bacon crocant, oua ochiuri cu ciuperci sau rosii, si paine prajita unsa cu unt sarat. Parca-ti vine sa te muti in Anglia doar pentru asta, nu?
Englezii sunt mai inventivi decat crezi cand vine vorba de micul dejun. Unii prefera un sandwich rapid, altii un iaurt cu fructe, iar altii, da, chiar si terci de ovaz. Ideea e ca nu exista o regula batuta in cuie. Fiecare mananca ce-i place si ce-i vine la indemana.
Asa ca data viitoare cand auzi pe cineva vorbind despre obsesia englezilor pentru ovaz, poti sa razi si sa-i spui ca e pe langa subiect. Englezii sunt la fel de diversi in preferintele culinare ca oricare altii. Și cine stie, poate chiar o sa te trezesti intr-o zi savurand un „full English breakfast” intr-un pub londonez, intrebandu-te de ce naiba ai crezut vreodata ca englezii mananca doar terci.
„Buza de sus inghetata” sau doar o mascã bine purtata?
Hai sa vorbim putin despre faimoasa „buza de sus inghetata” a englezilor. Știi tu, chestia aia cu englezii care par mereu impasibili, de parca nimic nu i-ar putea clinti. E ca si cum ar avea un buton de „off” pentru emotii, nu?
Ei bine, lasa-ma sa-ti spun ceva: e o tampenie cat casa! Sigur, englezii au o reputatie de oameni rezervati, dar asta nu inseamna ca sunt niste roboti fara sentimente. E mai degraba vorba de o traditie culturala, un fel de „tine-ti calmul si mergi mai departe” dus la extrem.
Expresia asta cu „buza de sus inghetata” vine de pe vremea cand toti barbatii purtau mustati. Daca unui tip ii tremura buza de sus de emotie sau nervozitate, mustata incepea sa se miste. Și, na, nu era tocmai „masculin” sa-ti tremure mustata in public. Asa ca baietii si-au facut un obicei din a-si controla expresiile faciale.
Dar hai sa fim seriosi, crezi ca englezii nu simt nimic doar pentru ca nu urla sau nu plang in public? Nici vorba! Sunt la fel de emotivi ca oricare dintre noi, doar ca au invatat sa-si tina emotiile sub control in anumite situatii.
Uneori, chiar e util sa-ti pastrezi calmul cand toti din jur isi pierd mintile. Gandeste-te la expresia „Keep calm and carry on”. Nu e vorba de lipsa de emotii, ci de puterea de a ramane rational in fata adversitatilor.
Sub aparenta asta calma se ascund aceleasi emotii pe care le avem cu totii. Daca ai ocazia sa petreci timp cu un englez intr-un cadru mai intim, s-ar putea sa fii surprins de cat de expresiv poate fi.
Asa ca data viitoare cand vezi un englez aparent imperturbabil, aminteste-ti: nu e vorba de lipsa de emotii, ci de un autocontrol bine exersat. Și cine stie, poate ca sub masca aia de calm desavarsit se ascunde cineva la fel de nebun si pasionat ca tine!
Snobismul britanic: realitate sau doar o fatada?
Da, e adevarat ca uneori par distanti sau rezervati, dar asta nu inseamna ca sunt niste snobi infumurati. E mai degraba o chestie culturala, un fel de „spatiu personal” dus la extrem.
Gandeste-te: daca ai merge intr-o tara straina si ai vedea o gramada de oameni care nu zambesc pe strada, ai trage concluzia ca sunt niste snobi? Probabil ca nu. La fel e si cu englezii. Nu sunt neaparat neprietenosi, ci doar… englezi.
Adevarul e ca englezii sunt de fapt niste tipi super politicosi. Sunt in stare sa-si ceara scuze si pentru ca respira acelasi aer cu tine. Serios, poti sa calci un englez pe picior si tot el o sa-si ceara scuze!
Și mai e ceva: englezii au un respect aproape sacru pentru spatiul personal al celorlalti. Nu e vorba de snobism, ci de bunele maniere duse la extrem.
Odata ce spargi gheata cu un englez, s-ar putea sa descoperi ca e unul dintre cei mai prietenosi si amuzanti oameni pe care i-ai intalnit vreodata.
Sigur, ca orice popor, si englezii au defectele lor. De exemplu, au o pasiune pentru plangeri care ar face si un roman sa para optimist. Dar asta nu-i face snobi, ci doar… umani.
Asa ca data viitoare cand auzi pe cineva spunand ca englezii sunt niste snobi, razi si spune-le ca habar n-au despre ce vorbesc. Englezii sunt de fapt niste tipi de treaba care pur si simplu au nevoie de putin timp sa se incalzeasca. Și cine stie, poate ca sub aparenta aia rece se ascunde cel mai bun prieten pe care nu stiai ca-l ai!
Ploaia britanica: mit sau realitate uda leoarca?
Toata lumea pare convinsa ca in Anglia ploua non-stop, de parca englezii ar fi niste pesti care au uitat sa se intoarca in ocean. Dar chiar e Anglia o eterna baie de aburi sau e doar o exagerare gogonata?
Ca sa fiu sincer, e cam ca bancul ala cu sticla pe jumatate goala sau pe jumatate plina. Da, ploua in Anglia. Dar nu chiar atat de mult pe cat crede lumea. E mai degraba o chestie de perspectiva.
In primul rand, hai sa lamurim ceva: Londra nu e toata Anglia! Știu, soc si groaza. Dar adevarul e ca vremea in Londra e la fel de capricioasa ca o adolescenta in perioada hormonilor. Intr-o zi e soare, in urmatoarea ploua, iar peste o ora ai putea avea nevoie de o umbrela pentru ceata.
Dar in restul tarii? Ei bine, e mai mult o chestie sezoniera. Toamna si iarna, da, s-ar putea sa ai nevoie de o barca in loc de masina. Dar primavara si vara? Poti sa te trezesti cu zile insorite care te fac sa te intrebi daca nu cumva ai nimerit din greseala in Spania.
Englezilor le place sa vorbeasca despre vreme. E ca un sport national. Poti incepe o conversatie cu un englez despre vreme si sa ajungi sa discuti despre politica, fotbal si reteta bunicii pentru budinca de Yorkshire. E un fel de lubrifiant social.
Englezii au o relatie de dragoste-ura cu vremea lor. Se plang constant de ea, dar in secret sunt mandri de capacitatea lor de a face fata oricarui capriciu meteorologic.
Asa ca data viitoare cand auzi pe cineva spunand ca in Anglia ploua tot timpul, poti sa razi si sa le spui ca e o exagerare. Da, ploua. Dar nu chiar atat de mult. Și oricum, ploaia asta e parte din farmecul Angliei. Fara ea, cum ar mai putea englezii sa-si inceapa conversatiile?
Bauturile preferate ale englezilor: ceai si bere la greu?
Toata lumea pare convinsa ca englezii traiesc pe ceai si bere, de parca ar avea robinete speciale pentru astea in casa. Dar stai asa, chiar e asa sau e doar o exagerare?
Ca sa fiu sincer, e cam adevarat. Dar nu chiar in felul in care iti imaginezi.
Sa incepem cu ceaiul. Da, englezii beau ceai de parca ar fi apa sfanta. „Tea time” nu e doar o expresie, e un ritual sacru. Poti sa intrerupi un englez in mijlocul oricarei activitati pentru o ceasca de ceai si nu se va supara. Ba chiar s-ar putea sa te imbratiseze de recunostinta.
Nu e vorba doar de ceai. E vorba de momentul de pauza, de socializare. E ca o mini-vacanta in mijlocul zilei. Și da, de obicei vine cu biscuiti. Pentru ca ce e ceaiul fara un biscuite in care sa-l inmoi?
Acum, sa trecem la bere. Aici lucrurile devin interesante. Englezii au o relatie aproape religioasa cu berea. Pubul e ca o a doua casa pentru multi. Dar nu e vorba doar de baut. E vorba de socializare, de a te deconecta de la stresul zilnic.
Și aici e un detaliu amuzant: englezii au un program strict pentru baut. De joi pana duminica, puburile sunt pline. In timpul saptamanii? Ei bine, atunci se multumesc cu o bere la pranz. Pentru ca, stii tu, e important sa mentii un echilibru.
Dar sa nu crezi ca englezii sunt niste betivi. Au doar o apreciere sanatoasa pentru o bere buna si companie placuta. E mai mult o chestie sociala decat una de alcoolism.
Și mai e ceva: in ciuda reputatiei de bautori de ceai, englezii au inceput sa aprecieze din ce in ce mai mult cafeaua. Da, stiu, e aproape blasfemie. Dar ce sa-i faci, vremurile se schimba.
Asa ca data viitoare cand auzi pe cineva spunand ca englezii beau doar ceai si bere, poti sa razi si sa le spui ca e mai complicat de atat. Da, beau ceai si bere. Dar e mai mult despre momentele sociale din jurul acestor bauturi decat despre bauturile in sine. Și cine stie, poate ca data viitoare cand bei o ceasca de ceai sau o halba de bere, o sa te simti putin englez!
Anglia luxoasa: adevar sau doar o fatada stralucitoare?
Anglia are o istorie bogata si o cultura impresionanta. Buckingham Palace, Tower Bridge, Big Ben – toate astea sunt reale si, intr-adevar, impresionante. Dar hai sa aruncam o privire dincolo de cortina, sa vedem ce se ascunde in spatele acestei fatade stralucitoare.
Londra, marea metropola, e ca o prajitura cu straturi: la suprafata e glazura stralucitoare a luxului, dar sub ea se ascund realitati mai putin apetisante. Sa-ti zic ceva ce probabil n-ai sa auzi de la ghizii turistici: la doar cateva statii de metrou de Big Ben, dai nas in nas cu cartiere muncitoresti unde luxul e doar un vis indepartat.
Gandeste-te la asta: in timp ce turistii se inghesuie sa vada schimbarea garzii la Buckingham Palace, la cativa kilometri distanta sunt oameni care se lupta sa-si plateasca chiria.
Și stii ce e si mai nasol? Criminalitatea in aceste zone nu e de neglijat. Nu vreau sa te sperii, dar sunt cartiere in Londra unde n-ai vrea sa te ratacesti noaptea. E ca in filmele alea cu gangsteri, doar ca fara partea glamour.
Daca crezi ca Bucurestiul e scump, stai sa vezi Londra! Sa-ti iei o cafea in centrul Londrei e ca si cum ai cumpara caviar in Romania. Și chiriile? Pai, ca sa stai intr-o cutie de chibrituri numita „garsoniera” in Londra, trebuie sa fii milionar sau sa ai trei joburi.
Și totusi, in ciuda tuturor acestor contraste si probleme, Anglia isi mentine cu mandrie imaginea de tara a luxului si rafinamentului. E ca un actor batran care refuza sa accepte ca nu mai e la fel de popular ca in tinerete.
In ciuda acestor contraste, sau poate tocmai datorita lor, Anglia ramane o tara captivanta. E ca un roman complex, cu personaje din toate paturile sociale, cu intrigi si rasturnari de situatie la fiecare colt de strada.
Englezii, mai mult decat niste stereotipuri ambulante
Ei bine, draga cititorule, am ajuns la capatul acestei calatorii prin lumea stereotipurilor despre englezi.
Ce-am descoperit? Pai, in primul rand, ca englezii sunt mult mai complecsi decat ne-am imaginat. Nu sunt doar niste roboti care beau ceai si vorbesc despre vreme. Nu, sunt fiinte umane la fel ca noi, cu bune si cu rele, cu ciudatenii si cu calitati.
Ce vreau sa spun e ca, la fel ca orice alt popor, englezii sunt o colectie de contradictii si surprize. Sunt ca o cutie de bomboane asortate – niciodata nu stii exact ce vei gasi, dar de obicei e ceva interesant.
Asa ca, draga cititorule, te provoc: data viitoare cand ai ocazia, vorbeste cu un englez. Bea o ceasca de ceai cu el. Razi la glumele lui, chiar daca nu le intelegi pe toate. Și s-ar putea sa descoperi ca sub toate aceste stereotipuri se ascunde o cultura fascinanta si niste oameni cu adevarat remarcabili.
Și cine stie? Poate ca la sfarsitul acestei experiente vei ajunge sa apreciezi ploaia, sa iubesti ceaiul si sa razi la glumele sarcastice. Sau poate vei ramane la fel de confuz ca la inceput. Dar cel putin vei avea niste povesti grozave de spus!
Acum ca ai aflat adevarul despre englezi, ce zici, nu merita o vizita in Albionul cel nebun? Lasa un comentariu si spune-ne ce stereotip despre englezi ti se pare cel mai amuzant!
Sursa imaginii: Getty Images
Subiecte abordate in articol: stereotipuri englezesti, cultura britanica, umor britanic, viata in Anglia
Acest articol se bazeaza pe observatii personale si culturale generale, nu pe studii stiintifice. Ia-l cu un graunte de sare englezesc!