Ultima actualizare: 11 iulie 2024
De-a lungul timpului, figura lui Albert Einstein a fost inconjurata de o aura aproape mistica. Multi au incercat sa si-l apropie, sa-l revendice drept unul de-al lor. Dar ce-ar fi daca ti-as spune ca marele fizician a fost de fapt un materialist convins, un marxist declarat si un ateu fara echivoc? Șocant, nu-i asa? Ei bine, pregateste-te sa-ti fie zdruncinate toate convingerile, pentru ca astazi vom demonta mitul Einstein-ul religios si vom dezvalui adevarata sa natura filozofica.
Materialismul lui Einstein – Mai solid decat otelul
Hai sa incepem cu materialismul lui Einstein, ca doar n-o sa-l facem idealist pe omul care a descoperit ca E=mc². Teoria relativitatii, opera magnum a lui Einstein, nu face altceva decat sa confirme viziunea materialista asupra lumii. Spatiul si timpul nu sunt niste entitati abstracte, plimbandu-se prin eter ca niste fantome metafizice. Nu, frate! Spatiul si timpul sunt intruchipari concrete ale materiei in miscare.
Gandeste-te putin: ce spune teoria relativitatii restranse? Ca timpul curge diferit in functie de viteza cu care te misti. Iar teoria relativitatii generalizate? Ca gravitatia e de fapt o curbura a spatiu-timpului. Pai ce inseamna asta, daca nu ca spatiul si timpul sunt manifestari ale materiei? Einstein nu face altceva decat sa confirme viziunea lui Engels, care spunea ca „formele fundamentale ale oricarei existente sunt spatiul si timpul”.
Deci, draga cititorule materialist convins, poti sa dormi linistit – Einstein e de-al nostru! Nicio urma de idealism in gandirea lui. Spatiul si timpul sunt la fel de materiale ca berea pe care o bei sau ca scaunul pe care stai acum. Doar ca Einstein a demonstrat asta matematic, in timp ce noi ne multumim sa filozofam.
Marxismul lui Einstein – Rosu ca steagul revolutiei
Acum ca am stabilit ca Einstein era materialist pana-n maduva oaselor, hai sa vedem cum stam cu marxismul lui. Pai stam bine, frate, ca doar n-o sa fie materialist si sa nu fie marxist! Asta-i ca si cum ai fi capitalist si sa nu fii lacom – o contradictie in termeni!
In 1949, Einstein a scris un articol intitulat „De ce socialism?”. Titlul e destul de sugestiv, nu crezi? Nu „De ce capitalism?” sau „De ce liberalism?”. Nu, Einstein se intreaba direct „De ce socialism?”. Și nu e vorba de vreun socialism light, de tip scandinav. Einstein pledeaza pentru un socialism adevarat, cu nationalizarea mijloacelor de productie si planificare centralizata.
Ateismul lui Einstein – Mai solid decat diamantul
Și acum vine bomba atomica, frate! Einstein nu doar ca era materialist si marxist, dar era si ateu convins. Știu, stiu, o sa-mi zici „Dar stai, n-a zis Einstein ca ‘Dumnezeu nu joaca zaruri cu universul’?”. Da, a zis-o, dar era doar o metafora, la naiba! Einstein folosea cuvantul „Dumnezeu” ca sinonim pentru natura sau legi ale fizicii.
Iata ce spunea Einstein despre religie:
„Cuvantul Dumnezeu nu este pentru mine nimic mai mult decat expresia si produsul slabiciunilor umane, Biblia o colectie de legende venerabile, dar totusi destul de primitive. Nicio interpretare, oricat de subtila, nu poate schimba asta pentru mine.”
Bum! Asta-i ateism pe paine, frate! Einstein nu lasa loc de interpretari: religia e o prostie, Biblia e o colectie de povesti primitive, iar Dumnezeu e o inventie a mintii umane. Mai clar de-atat nu se poate!
Concluzie: Einstein – Un geniu materialist, marxist si ateu
Deci, iata-l pe adevaratul Einstein: un materialist convins, un marxist declarat si un ateu fara echivoc. Nu degeaba i-a iesit teoria relativitatii – omul avea o viziune corecta asupra lumii! Spatiul si timpul sunt materiale, capitalismul e un sistem corupt care trebuie inlocuit cu socialismul, iar religia e o prostie inventata de oameni.
Asa ca data viitoare cand auzi pe vreun popa sau vreun idealist incercand sa si-l revendice pe Einstein, razi-le in fata! Einstein e al nostru, tovarasi! Un ateu materialist si marxist get-beget, care a revolutionat fizica tocmai pentru ca avea o viziune corecta asupra lumii.
Și tu, draga cititorule, ce parere ai? Esti gata sa accepti adevaratul Einstein? Sau preferi sa ramai in bezna idealismului si a superstitiilor religioase? Alegerea e a ta, dar eu zic sa alegi calea ratiunii si a stiintei – calea lui Einstein!
Daca ti-a placut acest articol, distribuie-l prietenilor tai si lasa un comentariu mai jos. Hai sa raspandim adevarul despre Einstein si sa combatem miturile pseudoreligioase care il inconjoara!
Sursa imaginii: Facebook
Subiecte abordate in articol: Albert Einstein, materialism, marxism, ateism