24.9 C
București
24 iulie 2024

Biserica „Sfantul Mina-Vergu” – O bijuterie istorica in inima Bucurestiului

Citeste si ...

In centrul tumultuos al Capitalei, pe strada C.F. Robescu nr. 18A, se inalta maiestuos Biserica „Sfantul Mina-Vergu”, un lacas de cult cu o istorie fascinanta ce se intinde pe aproape trei secole. Acest edificiu sacru nu este doar un reper spiritual pentru comunitatea locala, ci si o marturie vie a trecutului bogat al Bucurestiului, impletind in povestea sa figuri istorice, legende si miracole care continua sa atraga credinciosi si vizitatori deopotriva.

Situata strategic intre Bulevardul Hristo Botev si strazile Calarasi, Radu Calomfirescu si Calea Mosilor, biserica isi datoreaza numele atat Sfantului Mare Mucenic Mina, cat si boierului Vergu, un personaj influent al epocii brancovenesti. Aceasta imbinare de sacru si laic in denumirea lacasului reflecta perfect rolul sau dublu in societatea bucuresteana de-a lungul timpului: centru spiritual si reper cultural-istoric.

Originile si ctitorii initiali

Povestea Bisericii „Sfantul Mina-Vergu” incepe in primele decenii ale secolului al XVIII-lea, mai precis in anii 1724-1725. Ctitorirea sa este atribuita unei triade remarcabile:

 1. Daniil, Mitropolitul Ungro-Vlahiei – care a contribuit „cu toata cheltuiala” la zidirea si infrumusetarea lacasului.
 2. Vergu Vartolomei – boier influent si diplomat de incredere al domnitorului Constantin Brancoveanu.
 3. Domnita Ancuta – o figura feminina a carei identitate exacta ramane invaluita in mister, fiind asociata fie cu familia Brancoveanu, fie cu cea a Vacarestilor.

Aceasta combinatie de putere ecleziastica, influenta politica si patronaj aristocratic a pus bazele unui edificiu menit sa devina un reper spiritual si cultural in peisajul bucurestean.

Evolutia si transformarile de-a lungul timpului

Biserica a trecut prin numeroase incercari si transformari de-a lungul existentei sale:

 • Hramuri schimbatoare: Initial, lacasul a fost inchinat Sfantului Dimitrie si Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil. Abia in 1874, odata cu aducerea moastelor Sfantului Mina, biserica a primit hramul actual.
 • Calamitati si refaceri: Cutremurele din 1838, 1853 si 1940, precum si marele incendiu din 1874, au pus la incercare rezistenta edificiului. De fiecare data insa, comunitatea s-a mobilizat pentru a-l restaura si imbunatati.
 • Renovarea majora din 1900: Sub primariatul lui C.F. Robescu si prin eforturile preotului Grigore N. Popescu, biserica a capatat forma pe care o admiram astazi.
Citeste si...
Noul serial "Dead Boy Detectives" aduce misterul şi aventura pe micile ecrane in 2024

Sfantul Mina si puterea credintei

Introducerea cultului Sfantului Mina in 1874 a marcat un moment de cotitura in istoria bisericii:

 • Achizitionarea moastelor: Cu o suma impresionanta de 2000 de galbeni, ctitorii au obtinut particele din moastele Sfantului Mina de la Manastirea Prodromu din Muntele Athos.
 • Icoana facatoare de minuni: Alaturi de moaste, a fost adusa si o icoana a Sfantului Mina, considerata facatoare de minuni.
 • Marturii ale miracolelor: Numeroasele bijuterii si obiecte pretioase oferite ca donatii si expuse langa icoana sfantului stau marturie recunostintei credinciosilor pentru ajutorul primit.

Arta si arhitectura bisericii

Edificiul impresioneaza nu doar prin istoria sa, ci si prin elementele artistice si arhitecturale:

 • Pictura murala: Initial realizata in 1900 de preotul Vasile Damian, a fost refacuta integral in 1980-1981 de pictorul Gheorghe Busuioc, in stil bizantin.
 • Catapeteasma noua: Executata in 1991 de sculptorul Constantin Moroiu, aceasta adauga o nota de eleganta interiorului.
 • Baldachinul sfintelor moaste: Creat in 1993, acest element artistic protejeaza si pune in valoare relicvele sfinte.

Biserica in contextul urban actual

Astazi, Biserica „Sfantul Mina-Vergu” continua sa joace un rol vital in viata spirituala si culturala a Bucurestiului:

 • Centru spiritual activ: Lacasul atrage zilnic credinciosi in cautare de alinare si indrumare spirituala.
 • Obiectiv turistic: Ca monument istoric, biserica este inclusa in circuitele turistice, fiind apreciata atat de vizitatorii straini, cat si de cei romani.
 • Martor al istoriei: Edificiul ramane o marturie vie a evolutiei urbane si sociale a Capitalei, oferind o fereastra unica spre trecutul fascinant al orasului.

In concluzie, Biserica „Sfantul Mina-Vergu” reprezinta mai mult decat un simplu lacas de cult. Este o capsula a timpului care imbina armonios spiritualitatea, istoria si arta, oferind vizitatorilor o experienta completa. Prin rezistenta sa in fata provocarilor timpului si capacitatea de a se reinventa, acest edificiu sacru continua sa inspire si sa uneasca comunitatea, ramanand un simbol al perseverentei si credintei in inima Bucurestiului.

Sursa imagini: Getty Images

Subiecte abordate in articol: Biserica Sfantul Mina-Vergu, istorie Bucuresti, lacasuri de cult, Sfantul Mina, arhitectura religioasa

Citeste si...
Viata bogatilor si saracilor in Roma Antica: Inegalitati sociale intr-o civilizatie influenta

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole