Ultima actualizare: 6 iunie 2024
Zeci de imagini de arhiva si documente cu referire la viata copiilor basarabeni deportati in anii 1941, 1949 si 1951, condamnati la foamete, rusificare, indoctrinare si separare fortata de propriile familii, au fost prezentate recent in cadrul unei expozitii inaugurate la Senatul Romaniei. Intitulata sugestiv „Copilaria in Gulag”, expozitia a scos la iveala tragedia cumplita a micilor basarabeni care au fost victime ale politicilor represive ale regimului totalitar-comunist in Republica Socialista Sovietica Moldoveneasca.
Deportarile basarabenilor: o incercare de „stergere” a identitatii romanesti
Potrivit ambasadorului Republicii Moldova la Bucuresti, Victor Chirila, prezent la ceremonia de deschidere, deportarile basarabenilor au reprezentat o actiune deliberata a autoritatilor sovietice pentru a sterge legaturile acestora cu traditiile si cultura romaneasca:
„Basarabenii au fost deportati de puterea sovietica pentru ca erau romani si pentru a sterge orice legatura cu traditiile si cultura romaneasca.”
Chirila a adaugat ca au existat trei valuri de deportari ale romanilor din Basarabia, care au vizat in primul rand elita culturala, economica si politica, precum si familiile instarite. Copiii nu au fost crutati, mai mult de o treime dintre cei deportati fiind minori:
„Au fost trei valuri de deportari cu romani din Basarabia, in primul rand doar pentru ca erau romani, pentru ca faceau parte din elita culturala, economica si politica romaneasca, pentru ca aveau gospodarii prospere. Ei au fost tinta acestor deportari, dar si copiii lor. Mai mult de o treime din cei deportati au fost copii, obligati la munca fortata in taigaua siberiana, in agricultura in Kazahstan si in fabricile si uzinele sovietice.”
Rusii, mostenitorii crimelor sovietice impotriva copiilor basarabeni
Diplomatul moldovean a atras atentia asupra faptului ca aceste crime abominabile pot fi repetate, avand in vedere deportarile recente de copii ucraineni de catre rusi in timpul invaziei din Ucraina:
„Sa nu uitam aceste tragedii prin care au trecut romanii din Basarabia. […] Conform datelor neoficiale, numarul lor este mai mare pentru ca in listele NKVD se mentionau familii cu doi-trei copii, dar in acele timpuri familiile erau mai numeroase, cu patru-cinci-sase si chiar sapte copii. Credem ca numarul celor deportati a fost mult mai mare.”
El a subliniat ca Rusia, mostenitoarea Uniunii Sovietice, nu a condamnat niciodata aceste atrocitati, iar lipsa acestei condamnari creeaza noi precedente, asa cum s-a vazut in cazul deportarilor recente ale copiilor ucraineni:
„Nu trebuie sa uitam, pentru ca ceea ce s-a intamplat in aceste deportari a fost o incercare a puterii sovietice de a sterge orice memorie a acestor oameni despre identitatea lor adevarata, care a fost si este romaneasca. Mai mult decat atat, Rusia, mostenitoarea de drept a Uniunii Sovietice, nu a condamnat niciodata aceste atrocitati, iar lipsa acestei condamnari creeaza noi precedente si vedem acest lucru in Ucraina.”
Chirila a indemnat ca Rusia de dupa Putin sa condamne, sa recunoasca si sa isi asume responsabilitatea pentru aceste atrocitati, inclusiv prin acordarea de compensatii familiilor victimelor, la fel cum au procedat si alte state vinovate de crime in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Expozitia „Copilaria in Gulag”: 180 de imagini si documente despre tragedia basarabenilor
Expozitia „Copilaria in Gulag” reuneste circa 180 de imagini foto-documentare, insotite de memorii si documente de arhiva provenind din diverse colectii:
- Muzeul National de Istorie a Moldovei
- Muzeul Ținutului Edinet
- Muzeul de Istorie si Etnografie din Soroca
- Institutul Pro Memoria
- Arhivele de familie ale victimelor regimului totalitar-comunist
Evenimentul a fost realizat cu sprijinul Programului „The Development Cooperation and Democracy Promotion Programme” al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Lituania si a fost organizat de Ambasada Republicii Moldova la Bucuresti, in colaborare cu Senatul Romaniei, Muzeul National de Istorie a Moldovei si Muzeul Victimelor Deportarilor si Represiunilor Politice.
Expozitia „Copilaria in Gulag” reprezinta un omagiu adus copiilor basarabeni care au suferit cumplitele persecutii ale regimului sovietic. Ea ne reaminteste importanta de a condamna crimele trecutului si de a lupta pentru apararea demnitatii si drepturilor fundamentale ale tuturor copiilor, indiferent de originea lor. Doar constientizand aceste tragedii putem preveni repetarea lor in viitor.
Sursa imagini: Agerpress. Subiecte abordate in articol: deportari, basarabeni, Gulag, represiuni, copii.