In lumea artei, noul portret oficial al Regelui Charles al III-lea, realizat de artistul britanic Jonathan Yeo, a starnit controverse si dezbateri aprinse. Dezvaluit pe 16 mai 2024 la Palatul Buckingham, tabloul il infatiseaza pe monarh imbracat in tinuta militara, inconjurat de o mare de pensule rosii, cu un singur fluture monarh plutind deasupra umarului sau drept.
Opinii controversate in jurul culorilor sumbre
Criticii de arta nu au ramas indiferenti la aceasta lucrare, exprimandu-si parerile impartite. Culoarea rosie aprinsa, predominanta in pictura, a fost considerata de unii ca o trimitere subtila la imperialismul sangeros al Marii Britanii. Altii au interpretat pensulele rosii ca simbolizand sangele varsat de-a lungul istoriei.
Criticul de arta Blake Gopnik, de la Washington Post, a catalogat portretul drept o „mizerie stilistica”, in timp ce un artist si membru al facultatii de la Rhode Island School of Design a declarat pentru publicatia Today ca pensulele rosii ii amintesc de „sange” care picura.
Artistul jongleaza cu simbolurile
In apararea sa, artistul Jonathan Yeo a explicat ca fluturele monarh si culorile vibrante reprezinta pasiunea Regelui Charles pentru mediu si conservarea naturii, in timp ce fundalul rosu face aluzie la descendenta sa regala.
„Sunt fericit ca declanseaza conversatii si ma simt ciudat de linistit ca portretele pictate inca mai pot avea o rezonanta atat de mare, chiar si in aceasta era, saturata de imagini digitale”, a declarat Yeo pentru Business Insider.
Critici impartite in tabere opuse
Tabish Khan, critic de arta din Londra si editor de arte vizuale pentru The Londonist, a afirmat ca nu a fost surprins de reactiile negative, considerand culoarea rosie extrem de evocatoare.
„A pictat o multime de celebritati si, sa fim sinceri, atunci cand mergi pentru un portret regal, in general, mergi pentru o alegere sigura, si asta este Jonathan [Yeo]”, a spus Khan.
Acesta a adaugat ca i-ar fi placut sa vada o abordare mai inovatoare din partea Regelui Charles, rupand traditia regala.
„Oamenii isi pastrau speranta ca Charles sa fie putin reformator pentru familia regala. Cred ca multi oameni au crezut ca ar putea fi primul monarh care si-a cerut scuze oficial pentru istoria Marii Britanii in colonialism. Se simte ca un pas inapoi si in directia gresita.”
Pe de alta parte, Khan a considerat ciudat faptul ca pasiunea Regelui Charles pentru mediu este reprezentata doar prin fluturele singuratic.
In ciuda criticilor, portretul a reusit sa starneasca un val de reactii si dezbateri in jurul semnificatiilor ascunse si a mesajelor transmise prin arta. Indiferent de parerile impartite, lucrarea lui Jonathan Yeo ramane o capodopera controversata, care continua sa provoace conversatii si sa alimenteze discutiile in lumea artei.
Sursa: Realitatea.md Sursa imagini: Getty Images Subiecte abordate in articol: Rege Charles al III-lea, portret oficial, controverse, arta, critici