Cea mai importanta sarbatoare a cinematografiei mondiale, Festivalul de Film de la Cannes, isi deschide portile marti, cu speranta de a evita orice controverse in ciuda tensiunilor geopolitice si a scandalurilor de hartuire sexuala care planeaza asupra industriei filmului. Comedia frantuzeasca „Le Deuxième Acte” de Quentin Dupieux va deschide editia din 2024 a evenimentului de 12 zile, cu 58 de filme in competitie care vor stabili agenda industriei globale de cinema pentru urmatorul an.
Stele de Clasa Mondiala pe Covorul Rosu
Nume de rezonanta precum Kevin Costner, Uma Thurman, Demi Moore si Chris Hemsworth sunt asteptati sa calce pe covorul rosu in acest an la Cannes. Actrita legendara Meryl Streep va primi o Palma de Onoare, in timp ce creatorul seriei Star Wars, George Lucas, va fi omagiat in seara de inchidere.
Din cele 22 de filme care concureaza pentru Palme d’Or, marele premiu al festivalului, cele mai anticipate sunt:
- „Megalopolis” – Proiectul de suflet al maestrului Francis Ford Coppola, la care a lucrat 40 de ani, cu Adam Driver si Forest Whitaker
- „The Shrouds” – Noul thriller al controversatului David Cronenberg
- „Kinds of Kindness” – Noua creatie a lui Yorgos Lanthimos cu muza sa Emma Stone
- „Emilia Perez” – Muzicalul lui Jacques Audiard cu Selena Gomez
Scandalul #MeToo Umbreste Festivalul
In pofida prezentei a numeroase staruri internationale, un nou val de acuzatii de agresiune sexuala in Franta ameninta sa umbreasca sarbatorile de la Cannes. Organizatorii se tem ca noi dezvaluiri ar putea expune regizori, producatori si actori francezi si ar putea perturba festivalul.
Pentru a demonstra angajamentul fata de lupta impotriva hartuirii sexuale, la Cannes va rula „Moi Aussi” (Eu de Asemenea), un scurtmetraj al actritei Judith Godreche care evidentiaza povestile victimelor violentei sexuale din Franta. Godreche a acuzat in decembrie ca a fost agresata de regizori francezi cand era o tanara actrita, devenind liderul de facto al miscarii #MeToo din Franta.
Cannes Ramane Centrul Cinematografiei Politice
Desi se pretinde apolitic, Festivalul de la Cannes promoveaza in mod regulat regizori care abordeaza subiecte politice controversate:
- Kirill Serebrennikov, critic al presedintelui rus Putin, va proiecta „Limonov”
- Regizorul iranian Mohammad Rasoulof, aflat in exil, prezinta „The Seed of the Sacred Fig”
- „Invazia” lui Sergei Loznitsa documenteaza lupta Ucrainei in razboiul cu Rusia
Insa preluarea ferma a Cannes-ului impotriva cenzurii si represiunii se poate lovi de o piedica in cazul razboiului din Gaza. Delegatul festivalului, Thierry Fremaux, a sugerat ca polemicile legate de conflictul israeliano-palestinian sunt „ceva ce vrem sa evitam” anul acesta.
Pro Palestina? | Anti Razboi? |
---|---|
🇵🇸 Filme palestiniene la sectiuni paralele | ⚔️ „Invazia” despre Ucraina in selectie |
🕊️ „Crucial sa amplificam vocile palestiniene” – Șefa Institutului de Film Doha | ✌️ „Vrem un festival fara controverse” – Thierry Fremaux |
Fatma Hassan Alremaihi, de la Institutul de Film din Doha, a subliniat importanta de a oferi o platforma artistilor palestinieni: „In era naratiunilor inexacte si a incercarilor de a reduce la tacere indignarea globala fata de atrocitati, este crucial sa le oferim o voce celor care lupta impotriva opresiunii prin arta lor.”
Cea de-a 77-a editie a Festivalului de la Cannes promite cele mai inalte experente cinematografice, dar si momente de tensiune din cauza conflictelor globale si a scandalurilor care zguduie industria filmului. Premiile vor fi decernate pe 25 mai, insa intrebarea ramane daca evenimentul de doua saptamani va reusi sa evite orice controverse.
Impartasiti cu noi opiniile in comentarii – credeti ca arta ar trebui sa ramana separata de politica? Sau cinematografia are datoria de a aborda subiecte dificile care framanta lumea?