Netflix ne-a obisnuit deja cu productii care atrag atentia prin distributii de exceptie, dar care dezamagesc adesea prin continut. „O afacere de familie” pare sa se inscrie perfect in acest tipar, aducand laolalta vedete din patru generatii diferite, dar ratand sa livreze o poveste pe masura talentului actorilor.
Sa incepem cu distributia de vis pe care au reusit s-o adune baietii de la casting. Avem de toate pentru toti: de la legendara Kathy Bates, care ne-a incantat in anii ’80-’90, la Nicole Kidman – regina anilor 2000, Zac Efron – idolul adolescentelor din anii 2010 si Zoe King – noua senzatie a Generatiei Z. Cu o asemenea pleiada de staruri, te-ai astepta ca filmul sa fie un mega-succes, dar, din pacate, nici macar cele mai stralucitoare nume de la Hollywood nu pot salva un scenariu slab.
Povestea care nu convinge
Protagonista filmului este Zara Ford, o tanara de 24 de ani care lucreaza ca asistenta personala pentru celebrul actor Chris Cole. Tipic pentru comediile romantice, avem de-a face cu un sef toxic si egocentric care o scoate din minti pe biata fata cu tot felul de fite si capricii. Pana aici nimic iesit din comun, nu?
Dar stai sa vezi ce urmeaza! Intr-un moment de exasperare, Zara isi da demisia. Și ce crezi ca face marele star? Se duce val-vartej la ea acasa sa-si ceara scuze. Numai ca acolo da nas in nas cu mama vaduva si sexy a Zarei, Brooke Harwood. Și pac! Se indragostesc instantaneu.
Serios acum? Asta e tot ce au putut scoate scenaristii din maneca? O poveste banala de amor intre un playboy si MILF-ul din vecini? Parca suntem intr-un episod prost din „Neveste Disperate”, nu intr-un film cu pretentii.
Actori de top, rezultate sub asteptari
Sa trecem la interpretari. Nicole Kidman si Zac Efron arata atat de nefiresc incat par extrateresti rataciti printre pamanteni. Cu fetele lor umflate de fillere, e greu sa te concentrezi la altceva. Bine, in cazul lui Zac macar avem o scuza – a trebuit sa-si refaca maxilarul dupa un accident. Dar Nicole? Doamna asta minunata vrea cu disperare sa ramana tanara vesnic, chiar daca asta inseamna sa arate ca o masca de Halloween.
Nu inteleg obsesia asta a actorilor de a-si injecta tone de substante in fata. Ba, esti Nicole fucking Kidman! Ai castigat un Oscar, esti una dintre cele mai talentate actrite ale generatiei tale. Crezi ca publicul te va iubi mai putin daca ai cateva riduri? Din contra, arati de parca ti-ai lipit o folie de plastic pe fata. E trist sa vezi cum o actrita atat de talentata isi saboteaza propriul aspect natural.
Netflix si „filosofia” calitatii indoielnice
Ce sa mai zicem despre film in ansamblu? E genul ala de comedie romantica facuta pe genunchi, in care toata lumea pare ca a lucrat cu jumatate de norma. Pun pariu ca a fost o atmosfera super relaxata pe platou – toti si-au luat banii frumosi de la Netflix si s-au distrat copios, fara sa-si bata capul prea tare cu rezultatul final.
Și stii care e faza cea mai nasoala? Ca strategia asta chiar functioneaza pentru Netflix. Arunca niste nume mari pe afis, baga o poveste de dragoste tampita si gata succesul! Milioane de abonati vor da play doar pentru ca vad mutra lui Zac Efron, chiar daca filmul e o mare porcarie.
E trist sa vezi cum industria se transforma sub ochii nostri. Pe vremuri, un film cu asemenea distributie ar fi fost evenimentul anului. Acum e doar inca o productie mediocra aruncata in oceanul de continut de pe platformele de streaming. Calitatea? Cine mai are timp de asa ceva cand poti produce zeci de filme pe an?
Vinovati fara vina
Știi cine e de vina pentru toata aceasta situatie? Noi, spectatorii! Da, tu si cu mine, aia care dam click pe orice rahat doar pentru ca vedem o fata cunoscuta. Netflix si celelalte platforme nu sunt proaste – ele doar ne ofera ce cerem. Atata timp cat continuam sa consumam aceste productii de duzina, ele vor continua sa apara.
E ca si cum ai merge la McDonald’s in fiecare zi si apoi te-ai plange ca te-ai ingrasat. Pai ba, la ce plm mea te asteptai? Daca vrem filme mai bune, trebuie sa fim mai selectivi cu ce alegem sa vizionam. Altfel, vom ajunge sa inotam intr-un ocean de mediocritate, cu Nicole Kidman si fata ei de plastic plutind deasupra.
Concluzie: Mai bine te uiti la „Piratii din Caraibe” pentru a 100-a oara
In final, ce pot sa zic? „O afacere de familie” e genul ala de film pe care il vezi intr-o duminica ploioasa cand n-ai absolut nimic mai bun de facut. Dar chiar si atunci, probabil ca ar fi mai distractiv sa te uiti pe geam la ploaie decat la aceasta productie.
Daca vrei neaparat sa-l vezi, macar nu-ti irosi banii pe un abonament Netflix. Fa rost de el pe cai mai putin ortodoxe, daca intelegi ce vreau sa spun. Macar asa vei avea satisfactia ca n-ai contribuit la perpetuarea acestui ciclu vicios de filme proaste cu actori buni.
In loc sa pierzi doua ore cu aceasta „capodopera”, mai bine revezi pentru a suta oara „Piratii din Caraibe”. Macar acolo Keira Knightley si Orlando Bloom arata a oameni, nu a extraterestri cu fete de plastic. Și cine stie, poate ca daca toti vom incepe sa ignoram astfel de productii, Hollywood-ul va fi fortat sa se reinventeze si sa ne ofere din nou filme de calitate. Pana atunci… yarrr, matey! 🏴☠️
Daca v-a placut acest articol, va invit sa-l distribuiti prietenilor sau sa lasati un comentariu cu parerea voastra despre film. Sunt curios ce credeti – sunt eu prea dur sau chiar e atat de slab pe cat mi s-a parut?
Sursa imaginii: Social Media
Subiecte abordate in articol: Netflix, filme romantice, actori celebri, critica de film
**, Acest articol se bazeaza pe opiniile personale ale autorului si pe o vizionare atenta a filmului „O afacere de familie”.