Acasă Cultura Istorie Religie Gradina imparatului roman Caligula, veche de 2.000 de ani, descoperita langa Vatican

Gradina imparatului roman Caligula, veche de 2.000 de ani, descoperita langa Vatican

0
Gradina imparatului roman Caligula, veche de 2.000 de ani, descoperita langa Vatican
Gradina imparatului roman Caligula, veche de 2.000 de ani, descoperita langa Vatican

Intr-o descoperire arheologica remarcabila, muncitorii din constructii din Italia au scos la lumina o gradina veche de 2.000 de ani care a apartinut candva unuia dintre cei mai infami imparati romani. Ruinele, care dateaza din perioada domniei lui Caligula, ofera o fereastra fascinanta catre lumea antica si stilul de viata al elitei romane.

Aceasta descoperire impresionanta a avut loc in timp ce se construia un nou pasaj la Piazza Pia, in apropiere de Vatican. Zidurile din travertin ale gradinii se inalta maiestuos deasupra malurilor raului Tibru, care traverseaza orasul etern Roma. Potrivit unei declaratii a Ministerului Italian al Culturii, aceste vestigii istorice au fost dezgropate in mod neasteptat in timpul lucrarilor de constructie.

Pe masura ce arheologii au indepartat cu grija straturile de moloz, au dat peste o descoperire care a starnit un interes deosebit – o conducta de apa din plumb purtand o inscriptie revelatoare: „C(ai) Cæsaris Aug(usti) Germanici”. Expertii au determinat rapid ca aceasta gravura se referea la nimeni altul decat Gaius Caesar Augustus Germanicus, cunoscut mai bine sub numele de Caligula. Acest nume de „Caligula”, insemnand „cizmulita”, era de fapt o porecla din copilarie pe care i-o dadusera soldatii tatalui sau.

Secretele unei gradini imperiale

Bazandu-se pe aceasta inscriptie cruciala, cercetatorii considera ca gradina a apartinut cel mai probabil renumitului imparat roman. Caligula nu era doar cunoscut pentru conducerea sa tiranica si nemiloasa, ci si pentru sadismul sau, umilind deseori Senatul. Ascensiunea sa la tron a avut loc in anul 37 d.Hr., insa domnia sa a fost scurta si violenta. In anul 41 d.Hr., Garda Pretoriana – oficialii care ar fi trebuit sa-l protejeze – l-au asasinat pe imparat.

Aceasta concluzie este sustinuta si de un pasaj din textul antic „Despre ambasada la Gaius”, scris de filosoful egiptean Philon din Alexandria. Acesta descrie cum Caligula s-a intalnit cu un reprezentant al evreilor care locuiau in Alexandria, Egipt, intr-o gradina vasta de-a lungul Tibrului. Intalnirea a avut loc intr-o perioada de tensiuni intre comunitatile evreiesti si greco-alexandrine, marcata de violente si intoleranta religioasa. Cu toate acestea, Caligula a respins cererile evreilor de autonomie religioasa, luand partea grecilor.

Comoara ascunsa sub Roma moderna

Alessio De Cristofaro, arheolog la Superintendenta Speciala pentru Arheologie, Arta Frumoasa si Peisaj din Roma, a subliniat importanta acestei descoperiri. El a explicat ca Piazza Pia se afla in aceeasi zona cu „Horti Agrippinae”, gradina Agrippinei cea Batrana, mama lui Caligula. Acest fapt adauga un strat suplimentar de semnificatie istorica sitului.

Conducta descoperita prezinta asemanari izbitoare cu o alta, gasita la inceputul anilor 1900, care poarta numele Iuliei (Julia) Augusta, a doua sotie a lui Augustus si bunica lui Germanicus. Bazandu-se pe aceste dovezi, cercetatorii speculeaza ca proprietatea a fost mostenita initial de Germanicus, fiind apoi transmisa sotiei sale, Agrippina cea Batrana, inainte de a ajunge in posesia lui Caligula.

Vestigii ale unei epoci apuse

Pe langa conducta de apa inscriptionata, arheologii au descoperit si alte comori ale antichitatii. Printre acestea se numara placi de ceramica din epoca romana si figurine din teracota reprezentand scene mitologice. Se crede ca aceste obiecte decorative impodobeau odinioara acoperisurile cladirilor din zona, oferind o privire asupra esteticii si credintelor religioase ale vremii.

Aceste descoperiri nu doar ca imbogatesc cunostintele noastre despre viata cotidiana in Roma antica, dar ofera si informatii pretioase despre gusturile si preferintele elitei imperiale. Gradinile erau mai mult decat simple locuri de recreere; ele reprezentau adevarate simboluri ale puterii si prestigiului in societatea romana.

Noi orizonturi in studiul Romei antice

Descoperirea gradinii lui Caligula deschide noi cai de cercetare pentru istorici si arheologi. Ea ofera o oportunitate unica de a studia arhitectura peisagistica a Romei imperiale si de a intelege mai bine relatia dintre spatiile publice si private in antichitate.

Mai mult, aceasta descoperire ar putea ajuta la clarificarea unor aspecte controversate ale domniei lui Caligula. Desi acesta este adesea portretizat ca un tiran nebun in sursele istorice, unii cercetatori moderni sugereaza ca imaginea sa ar putea fi rezultatul unei propagande negative ulterioare. Studiul atent al acestui sit ar putea oferi noi perspective asupra vietii si domniei acestui enigmatic imparat roman.

Pastrarea unei mosteniri milenare

Autoritatile italiene au subliniat importanta conservarii acestui sit arheologic unic. Se preconizeaza ca vor fi alocate resurse semnificative pentru protejarea si studierea in continuare a gradinii lui Caligula. Aceasta ar putea include utilizarea unor tehnologii avansate, precum scanarea 3D si realitatea augmentata, pentru a crea modele virtuale detaliate ale sitului.

Descoperirea gradinii lui Caligula nu este doar o victorie pentru arheologie, ci si o oportunitate de a conecta publicul larg cu istoria antica. Se spera ca aceasta descoperire va stimula interesul pentru istoria romana si va incuraja noi generatii de cercetatori sa exploreze misterele trecutului.

Sunteti pasionati de arheologie si istorie antica? Impartasiti-va gandurile despre aceasta descoperire fascinanta in sectiunea de comentarii de mai jos si nu uitati sa distribuiti articolul prietenilor interesati de misterele Romei antice!

Sursa imagini: Italian Ministry of Culture

Etichete: Caligula, arheologie romana, gradini imperiale, Roma antica

Acest articol a fost elaborat pe baza rapoartelor arheologice recente si a declaratiilor expertilor din domeniu. Daca ati fi imparatul Caligula, ce flori ati planta in gradina voastra imperiala?

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Exit mobile version