În Cartea Genezei din Biblie se spune că primii doi fii ai lui Adam și Eva au fost Cain și Abel. Cain era fiul cel mare, iar Abel cel mic. Primul se ocupa cu agricultura, al doilea păstorea oile. Când Cain a adus o jertfă lui Dumnezeu, Dumnezeu nu a acceptat-o. În schimb, a acceptat jertfa din turma lui Abel.
Cain s-a mâniat foarte tare și și-a ucis fratele. Dumnezeu l-a pedepsit pe Cain și l-a alungat, marcându-l cu un semn, pentru ca nimeni să nu îndrăznească să îl ucidă pe Cain. Cain a plecat în ținutul Nod, la răsărit de Eden. Cain a cunoscut-o pe soția sa, ea a născut pe Enoh, în cinstea căruia Cain a numit orașul pe care l-a construit.
În această istorisire, câteva lucruri intrigă. De unde a apărut soția lui Cain? Cine ar fi putut să îl omoare pe Cain, dacă dintre oameni existau doar părinții lui și el însuși? Cum a putut el să construiască un întreg oraș și pentru cine? Ce este pământul lui Nod și unde se află el?
Cain îl ucide pe Abel
Din textul Bibliei aflăm mai târziu că Adam a avut nu numai fii, ci și fiice:
„Zilele lui Adam, după nașterea lui Set, au fost opt sute de ani și a născut fii și fiice.” (Geneza 5:4)
Pe baza acestui verset, se poate presupune că logica internă a textului implică faptul că Cain a avut o relație cu una dintre surorile sale. În literatura apocrifă biblică, autorii antici evrei au chiar inventat nume pentru surorile lui Cain și Abel, precum Awan sau Noava.
Adam și Eva îl plâng pe Abel
Cum se explică pământul lui Nod?
Din punct de vedere etimologic, cuvântul „Nod” în ebraică este legat de concepte precum „fără casă”, „fără scop” sau „nomad”. Probabil că acest termen a fost folosit în mod special pentru a arăta că Cain a devenit un rătăcitor fără casă și adăpost. Cu toate acestea, textul spune clar că Cain a plecat spre răsărit și a construit un oraș. Deci Cain s-a oprit undeva și a devenit strămoșul unei civilizații.
Istoricul romano-evreu Iosephus Flavius scrie în „Antichitățile iudaice” că Cain, în drumul său spre pământul lui Nod, a atras mulți adepți, cu care a jefuit și a făcut nelegiuiri, și datorită cărora a putut construi prima așezare:
„Proprietățile sale le-a mărit prin jafuri și violență și, îndemnându-și confrații la fapte rușinoase și tâlhărești, el a devenit conducător… Prin inventarea cântarelor și măsurilor, el a schimbat acea simplitate a moravurilor în care până atunci trăiau oamenii între ei… El a fost primul care a pus stâlpi de hotar pe pământ, a construit un oraș și, întărindu-l cu ziduri, a silit pe apropiații săi să trăiască într-un anumit loc.” (Antichitățile iudaice)

Există o versiune conform căreia Pământul lui Nod este India, deoarece Nod se citește și ca „Naid”, care sună asemănător cu India.
Într-un text apocrif, „Cartea lui Enoh”, se menționează un pământ la est de Eden, numit Dendain. În acest pământ trăiește Behemotul, o străveche fiară terestrămonstru, un analog al mării Leviatan, cu care s-a luptat Dumnezeul Yahweh. Probabil că autorul Cărții lui Enoh a putut lega pământul lui Nod de un teritoriu în care domnește haosul nelegiuit.
Mai târziu, creștinii epocii moderne au desenat hărți în care au încercat să marcheze probabil locul unde se aflau Edenul și pământul Nod, așa cum este menționat în Biblie. Teologul englez Thomas Stackhouse plasează Nod la est de Eden în sudul Mesopotamiei între Eufrat și Tigru.
Cu toate acestea, sensul simbolic al lui „Nod” ca pământ al rătăcirii și teritoriu uitat de Dumnezeu este mai logic. Mai târziu, din Cain vor apărea oameni care creează meșteșuguri folositoare, dar apoi ei vor da naștere unei societăți fără Dumnezeu, din cauza căreia Dumnezeu va dezlănțui potopul universal.
Astfel, pământul lui Nod nu este numele unei țări, ci o denumire generică pentru un popor care rătăcește fără supravegherea divină.
Abonează-te la canal pentru a citi articole exclusive din blogul meu. Acolo au fost deja publicate cinci articole, iar lista va fi completată în mod constant.
Etichete: cain, abel, biblia geneza, pamantul nod, adam și eva
Sursa imaginilor: Facebook