In unele regiuni indepartate ale Chinei, credinciosii musulmani apartinand minoritatii hui se confrunta cu un val de restrictii fara precedent in practicarea religiei lor. Intr-un colt prafuit al provinciei Ningxia, o mica moschee cu o mana de credinciosi ofera o imagine sumbra asupra situatiei actuale. Cupola ce se inalta odinioara pe acoperisul lacasului de cult a fost demolata, iar imamul local impartaseste cu tristete: „Nu se mai permite stilul arhitectural arabic sau occidental. Trebuie sa construim moschei in stil chinezesc”.
Autoritatile de la Beijing sustin ca doresc „sinizarea” islamului, integrarea sa in cadrul societatii socialiste chineze. Totusi, masurile radicale adoptate in numele acestui scop trezesc ingrijorari profunde in randul comunitatilor hui. Interventia statului pare a merge dincolo de simplele ajustari arhitecturale, afectand insasi esenta libertatii de cult.
Demolarea si reconstruirea moscheilor
Initiativele autoritatilor chineze de a impune un „stil chinezesc” lacasurilor de cult musulmane au dus la demolarea cupolelor si minaretelor traditionale de la numeroase moschei. In unele cazuri, intreaga cladire a fost rasa de pe fata pamantului, iar credinciosii sunt acum nevoiti sa se roage in spatii improprii.
„Oamenii sunt putin suparati, dar nu poti face nimic impotriva politicii nationale. Este politica tarii si trebuie sa o respecti,” remarca resemnat un batran din satul Ningxia.
Pentru multe comunitati, pierderea elementelor arhitecturale istorice reprezinta o rana adanca in identitatea lor culturala si religioasa.
Supravegherea si controlul practicilor religioase
Dincolo de aspectul edificiilor, schimbarile intreprinse de regimul de la Beijing tintesc insesi practicile religioase ale musulmanilor hui. In majoritatea moscheilor, documentele de partid sunt expuse ostentativ, impunandu-se prezenta unui „factor de forta extern” ce dicteaza regulile in locurile de rugaciune.
Interdictiile s-au extins chiar si asupra copiilor, care sunt acum „in mare parte complet interzisi” sa participe la slujbele religioase. Un imam local deplange tristetea acestei situatii:
„In copilaria noastra, erau 200-300 de copii intr-o singura moschee. Acum nu mai sunt nici macar doi sau trei. Nu e un sentiment bun, e nefiresc.”
Motivatiile oficiale: „sinizarea” islamului
Documentele interne ale Partidului Comunist Chinez invoca necesitatea adaptarii islamului la „societatea socialista”. Moscheile ar trebui demolate pentru a fi reconstruite intr-un numar mai mic, sustin autoritatile, dezirabile fiind exclusiv lacasurile ce respecta un stil arhitectural chinezesc.
Oficialii incearca sa justifice aceste restrictii invocand motive de securitate nationala, patriotism si modernizare. Un corespondent al agentiei Sky News relateaza:
„Comunistii incearca sa justifice toata aceasta opresiune in numele securitatii nationale, in numele patriotismului, in numele modernizarii. In numele, desigur, al marxismului – fara eliminarea religiilor si a convingerilor, nu poti avea cu adevarat subiecti loiali.”
Impactul asupra comunitatilor hui
Pentru multi musulmani hui, aceste politici reprezinta o lovitura grea data identitatii si traditiilor lor milenare. Intr-un sat izolat, o femeie recunoaste imensa sa frustrare: „Nu este in regula daca nu ne inchinam, nu este in regula daca ne inchinam, nu este in regula oricare ar fi optiunea.”
Chiar daca unii accepta schimbarile sub presiunea autoritatilor, altii protesteaza pasnic impotriva acestor masuri. Anul trecut, in provincia Yunnan, o campanie de opozitie a fost declansata dupa demolarea cupolei unei moschei.
Viitorul practicilor religioase musulmane in China
In pofida declaratiilor oficiale privind respectarea libertatilor religioase, multe semne sugereaza ca politica de „sinizare” a islamului ar putea merge si mai departe. Obiectivul final si limitele acestei campanii raman neclare, lasand o umbra de neliniste asupra viitorului comunitatilor musulmane din China.
Imaginile video surprinse de reporterii Sky News in provincia Gansu ofera o perspectiva tulburatoare asupra acestei situatii complexe. Unii musulmani hui se declara mandri de identitatea lor chineza, dar multi se tem ca restrictiile actuale ar putea fi doar inceputul unei perioade si mai intunecate pentru libertatea religioasa.
Gasirea unui echilibru intre securitatea nationala si respectarea drepturilor fundamentale ale minoritatilor ramane o provocare majora pentru autoritatile de la Beijing. Soarta comunitatilor hui va depinde, in cele din urma, de capacitatea regimului de a recunoaste si proteja diversitatea culturala si spirituala a tarii.
Sursa imagini: Sky News
Subiecte abordate in articol: islam in China, musulmanii hui, libertati religioase, identitate culturala, minoritati etnice