In lumea antica, infidelitatea era privita cu ochi mai ingaduitori decat in ziua de azi. Totusi, chiar si atunci existau metode de a descoperi daca jumatatea ta isi baga nasul prin alte paturi. Și ce metoda mai buna de a afla adevarul decat sa apelezi la divinitate? Ei bine, baietii destepti din Biblie s-au gandit la asta si au inventat un ritual pe cinste: proba apei amare sau ritualul sota.
Sa fim seriosi, cine nu si-ar dori sa aiba la indemana un test magic pentru a-si prinde partenerul cu mata-n sac? Pai, in Vechiul Testament, Dumnezeu insusi le-a dat evreilor aceasta unealta divina pentru a descoperi amantlacurile. Și nu oricum, ci printr-o metoda demna de filmele horror: femeia suspecta era pusa sa bea o potiune magica care ii provoca avort si o desfigura daca era vinovata. Frumos, ce sa zic!
Cartea Numerelor: Manual de vrajitorie pentru soti gelosi
Deci, cum functiona aceasta magie biblica? Pai, daca un tip avea senzatia ca nevasta lui se dadea la alti masculi, o ducea la preot. Acolo, femeia era pusa sa bea o apa „amara” intr-un ritual demn de Harry Potter. Daca era nevinovata, apa nu-i facea nimic. Dar daca pusese coarnele sotului, potiunea magica ii provoca avort si ii umfla burta. Practic, un test de sarcina combinat cu pedeapsa divina.
Sa recapitulam pasii acestui ritual „sfant”:
- Sotul gelos o taraste pe nevasta la templu
- Preotul ii desface parul femeii (probabil pentru dramatism)
- Femeia primeste sa tina in maini o „jertfa de gelozie”
- Preotul amesteca apa sfanta cu praf de pe jos intr-un vas de lut
- Femeia bea potiunea magica
- Daca e vinovata, burta i se umfla si face avort spontan
- Daca e nevinovata, scapa cu viata
Frumos, nu? Parca il vezi pe Moise strigand „Abracadabra!” in timp ce amesteca in cazan. Clar ca Dumnezeu n-avea treaba mai buna de facut decat sa se joace de-a vraciul pentru niste tipi nesiguri pe ei.
Blestemul divin: cand gelozia devine politica de stat
Stai ca nu s-a terminat! Ritualul asta nu era doar un test, ci si o forma de blestem. Femeia trebuia sa jure ca e nevinovata, altfel blesteme divine se abateau asupra ei. Practic, preotul o punea sa-si blesteme singura uterul daca mintea. Daca asta nu e tortura psihologica, nu stiu ce e.
Și aici vine partea cea mai tare: barbatul era considerat nevinovat indiferent de rezultat. Doar femeia trebuia sa suporte consecintele. Pentru ca, evident, infidelitatea e vina exclusiva a femeii, nu? Parca il aud pe vreun rabin de atunci: „Lasa frate, ca ea l-a ademenit pe bietul barbat, el e victima aici!”.
Ce sa mai, o capodopera a drepturilor omului acest ritual sota. Nimic mai frumos decat sa-ti torturezi nevasta in public si sa o umilesti in fata intregii comunitati, doar pentru ca ai tu niste suspiciuni. Și totul cu binecuvantarea divina! Pai nu-ti vine sa te convertesti pe loc?
Osea spune „Stop!” magiei gelosilor
Din fericire, nu toti profetii erau de acord cu aceasta nebunie. Osea, unul dintre baietii destepti ai Vechiului Testament, s-a prins ca ceva nu e in regula aici. Omul a zis ceva de genul: „Bai fratilor, hai sa ne calmam un pic cu vrajitoria asta, ca ne facem de ras!”.
Osea a avut tupeul sa spuna ca, de fapt, barbatii sunt cei care se duc la curve si fac orgii in temple. Șoc si groaza! Cum sa acuzi barbatii respectabili de asa ceva? Evident ca femeile sunt de vina pentru toate relele din lume, nu?
Dar Osea nu s-a oprit aici. El a mers pana acolo incat a spus ca Dumnezeu nu mai vrea sa pedepseasca femeile pentru desfrau. Practic, a anulat toata treaba cu ritualul sota. Imagineaza-ti fetele lungi ale preotilor cand au auzit ca nu mai pot face vraji si blesteme:
„Cum adica nu mai putem tortura femei nevinovate? Dar ce ne facem acum cu toate aceste vase de lut si ape amare?”
Rabinii isi iau adio de la magie
Rabinul Ramban, un tip destul de destept pentru vremea lui, a explicat de ce s-a renuntat la ritualul sota. Aparent, lumea devenise atat de pacatoasa incat magia nu mai functiona. Prea multi adulteri, prea multe curve, prea multa distractie pentru toata lumea.
Practic, rabinii au zis ceva de genul: „Bai, e atata sex in jur ca nu mai stim cine cu cine se culca. Mai bine renuntam la vrajitorie ca oricum nu mai face fata.” Intr-un fel, e ca si cum ai spune ca nu mai dai amenzi pentru viteza pentru ca toata lumea conduce ca nebunii.
Magie si justitie in Orientul Antic: „Arunca-ti nevasta in rau!”
Nu doar evreii aveau idei trasnite cand venea vorba de infidelitate. In Mesopotamia, cu vreo mie de ani inainte de Moise, exista o metoda si mai simpla: arunci femeia suspecta in rau. Daca se ineca, era vinovata. Daca scapa, era nevinovata.
Logica impecabila, nu? Practic, zeul raului decidea cine e adultera si cine nu. Ma intreb daca existau scoli de inot clandestine pentru femeile care voiau sa scape de acuzatii. Sau poate ca unele invatau sa respire sub apa, doar-doar or scapa de furia sotului gelos.
Comparativ, ritualul evreiesc pare aproape civilizat. Macar le dadeau femeilor o sansa sa traiasca, chiar daca riscau sa faca avort spontan si sa fie umilite public. Progress, I guess?
Divortul: solutia pentru lenesi
Daca tot acest circ cu magie si inecari ti se pare prea complicat, nu-ti fa griji! Biblia ofera si o solutie mai simpla: divortul. Da, chiar si in Vechiul Testament, un barbat putea sa-si dea nevasta afara daca gasea ceva „rusinos” la ea.
Practic, daca te saturasi de fata jumatatii tale sau poate voiai sa schimbi macazul, puteai sa-i dai un bilet de „pa si pusi” si sa o trimiti inapoi la ma-sa. Fara magie, fara blesteme, fara inecari. Doar o simpla hartie si gata, erai din nou burlac si gata de aventuri!
E fascinant cum aceste societati antice au evoluat de la „hai s-o aruncam in rau” la „hai sa-i dam sa bea otrava” si in final la „hai sa-i dam un bilet de pa si la revedere”. Progres, nu gluma!
Purificare africana: cand infidelitatea se vindeca cu fum si sange
Daca crezi ca evreii si babilonienii erau singurii cu idei trasnite, stai sa auzi ce faceau unele triburi africane. La poporul tswana, infidelitatea se rezolva printr-un ritual care pare scos din filmele horror de serie B.
Imagineaza-ti scena: sotul si sotia stau fata in fata, ea cu genunchii intre picioarele lui. Intre ei, un preot pune un vas cu iarba fumeganda. Apoi, fiecare isi face o taietura sub buric si isi amesteca sangele cu potiuni din plante. Dupa asta, isi freaca lichidul rezultat pe rani.
Practic, e ca si cum ai combina un ritual satanic cu o sedinta la salon. „Hai draga, sa ne purificam relatia taindu-ne si ungandu-ne cu sange si ierburi! Ce romantic, nu?”
Ma intreb daca mai exista si azi cupluri care practica asa ceva. Imagineaza-ti o intalnire la restaurant:
„- Draga, am impresia ca ma inseli.
– Chill, iubire, hai sa mergem acasa sa ne taiem putin si sa ne ungem cu sange. Asta sigur va rezolva problemele noastre!”
Ospitalitate extrema: Cand nevasta e cadou pentru musafiri
Popoarele nordice, aveau o cu totul alta abordare a fidelitatii conjugale. La ciukci si koriaki, exista obiceiul ca sotul sa-si ofere nevasta oaspetilor.
Da, ai citit bine. Practic, daca venea vreun strain in vizita, gazda ii spunea ceva de genul: „Hei, prietene! Ți-e foame? Ți-e sete? Vrei sa te culci cu nevasta-mea?”. Talk about extreme hospitality!
Evident, femeia era vazuta ca un fel de proprietate, un serviciu oferit pentru a impresiona musafirii. E ca si cum ai oferi unui oaspete sa doarma in patul tau, doar ca, you know, cu nevasta ta in el.
Ma intreb cum decurgeau negocierile pentru casatorie in aceste triburi:
„- Tata, vreau sa ma insor cu fata asta!
– Bine, fiule, dar esti sigur ca e destul de atractiva pentru musafirii nostri?”
Imagineaza-ti cum ar fi daca am aplica acest obicei in ziua de azi:
„- Draga, vin colegii mei de la serviciu in vizita.
– Super, pregatesc niste gustari?
– Nu e nevoie, tu esti gustarea!”
Gelozia, mama inventiilor bizare
Dupa tot acest tur de forta prin istoria geloziei si a ritualurilor matrimoniale, ce concluzie putem trage? Pai, in primul rand, ca oamenii au fost mereu creativi cand a venit vorba de a-si tortura partenerele. De la magie biblica la inecari mesopotamiene si ritualuri sangeroase africane, se pare ca gelozia a fost intotdeauna un catalizator pentru idei bizare.
In al doilea rand, e clar ca tratamentul femeilor in aceste societati antice lasa mult de dorit. Fie ca erau supuse unor ritualuri umilitoare, aruncate in rauri sau oferite ca un fel de desert pentru musafiri, femeile erau adesea tratate ca simple obiecte, nu ca fiinte umane cu drepturi si sentimente.
In fine, poate ca ar trebui sa fim recunoscatori ca traim intr-o epoca in care gelozia se rezolva mai degraba prin terapie de cuplu decat prin ritualuri magice sau mutilare. Desi, cine stie? Poate ca undeva, chiar acum, un cuplu experimenteaza cu fumul de iarba si taieturi sub buric, in incercarea de a-si salva relatia.
Intr-o nota mai serioasa, istoria acestor practici ne arata cat de mult a evoluat societatea noastra in ceea ce priveste drepturile femeilor si relatiile de cuplu. Desi mai avem mult de lucru pentru a atinge o egalitate reala intre sexe, cel putin nu mai fortam femeile sa bea potiuni magice pentru a-si dovedi fidelitatea.
Asa ca, data viitoare cand simti un puseu de gelozie, gandeste-te de doua ori inainte sa propui un test cu apa amara sau sa-ti oferi partenerul musafirilor. In loc de asta, poate ar fi mai bine sa stai de vorba, sa comunici si sa incerci sa-ti intelegi propriile temeri si nesigurante. S-ar putea sa fie mai eficient decat orice ritual magic!
Și tu ce parere ai despre aceste practici antice? Crezi ca gelozia e la fel de puternica si azi ca in trecut? Lasa un comentariu si spune-ne ce crezi!
Sursa imagini: Social Media
Etichete: ritualuri biblice, gelozie in antichitate, infidelitate, practici matrimoniale, evolutia relatiilor de cuplu