24.9 C
București
24 iulie 2024

Rusaliile – intre sarbatoarea crestina si superstitii pagane stravechi

Rusaliile, prăznuite la 50 de zile după Paște, marchează Pogorârea Sfântului Duh și nașterea Bisericii creștine. Dar sărbătoarea are și rădăcini păgâne, cu tradiții și superstiții legate de cultul morților și spirite malefice.

Citeste si ...

Duminica Rusaliilor, praznuita la 50 de zile dupa Paste, marcheaza un moment crucial in istoria crestinismului – Pogorarea Sfantului Duh peste apostoli si constituirea primei comunitati crestine, nucleul Bisericii. Dar aceasta sarbatoare are radacini si semnificatii mult mai vechi, fiind preluata de la paganii romani, la care Rosaliile simbolizau spirite feminine razbunatoare, zane malefice.

Semnificatia crestina a Rusaliilor

Pentru crestini, Rusaliile reprezinta consacrarea solemna a Bisericii intemeiata de Hristos. Duhul Sfant se revarsa nu doar asupra apostolilor in ansamblu, ci asupra fiecarui credincios in parte, cu darurile sale. Minunea Cincizecimii se perpetueaza in Biserica prin taina Sfantului Mir, motiv pentru care Rusaliile sunt si o sarbatoare euharistica, de multumire pentru harul primit.

Rusaliile - intre sarbatoarea crestina si superstitii pagane stravechi
Rusaliile – intre sarbatoarea crestina si superstitii pagane stravechi

Randuiala liturgica din Duminica Pogorarii Duhului Sfant cuprinde gesturi cu profunde semnificatii:

  • Sfinţirea frunzelor de nuc sau tei, care simbolizeaza „limbile ca de foc” ce s-au pogorat peste apostoli. Frunzele sfintite cu aghiazma sunt puse la icoane si usi pentru a feri casele de fulgere, grindina si duhuri necurate.
  • Sfinţirea semanaturilor, cand preotul si credinciosii ies pe camp si stropesc lanurile cu apa sfintita la Sfestanie, pentru a le proteja si a le spori roadele.

Superstitii si traditii populare

Rusaliile - intre sarbatoarea crestina si superstitii pagane stravechi
Rusaliile – intre sarbatoarea crestina si superstitii pagane stravechi

Dincolo de dimensiunea crestina, Rusaliile pastreaza in folclor numeroase credinte si practici precrestine legate de cultul mortilor si de teama de spirite malefice. Cele mai cunoscute sunt:

  • Moşii de Vara – in Sambata Rusaliilor se face pomenirea celor adormiti, impartindu-se pentru sufletul lor vase cu mancare si bautura, impodobite cu flori. Credinciosii tin post negru pana termina ritualul.
  • Rusalcele – fiinte demonice feminine, suflete ale fetelor moarte inainte de nunta. Se crede ca umbla prin lume intre Paste si Rusalii, pedepsind cu boli si nenorociri pe cei care nu le cinstesc. Oamenii se feresc in aceasta perioada de locurile pustii, ape, paduri unde strigoi si iele pot aduce nenorociri.
  • Calusarii, un grup de dansatori rituali specializati in a alunga relele facute de rusalce prin dansul lor spectaculos si exorcism magic. Ei jucau peste bolnavii „luati din rusalce” si ii vindecau.
Citeste si...
Nu urmari trailerul pentru noul film "Alien" cu castile in urechi noaptea: e prea infricosator

Pagane sau crestine, traditiile de Rusalii pastreaza vie amintirea unei sarbatori ancestrale consacrate spiritelor naturii si trecerii in lumea de dincolo. Ea celebreaza totodata forta biruitoare a Duhului datator de viata, care aduce lumina si har in suflete.

Sursa imagini: Freepik
Subiecte abordate in articol: rusalii, pogorarea sfantului duh, mosi de vara, rusalce, calusari, superstitii rusalii

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole