Angajatii din peste 200 de institutii culturale au ramas acasa in noaptea de 19 spre 20 mai 2024, boicotand evenimentul anual „Noaptea Muzeelor”. Motivul este reprezentat de salariile mici primite de specialistii din domeniu, in conditiile in care exista functionari de lux care castiga lunar mii de euro din banii publici, prin sinecurile oferite de partidele aflate la guvernare.
Un muzeograf cu studii superioare castiga, dupa un concurs pentru o institutie de stat, un salariu brut de 5.793 lei (aproximativ 3.389 lei net), in timp ce un bibliotecar are un venit lunar sub 2.100 de lei, la fel ca un angajat fara studii in servicii de curatenie. Aceasta situatie ilustreaza starea precarǎ a culturii in Romania, unde statul nu are bani pentru salarii decente in sutele de institutii de profil.
Institutul Cultural Roman, mina de aur pentru clientela politica
In contrast, Institutul Cultural Roman (ICR) s-a dovedit a fi o adevaratǎ mina de aur pentru partidele aflate la putere, prin care isi rasplatesc apropiatii si rudele cu lefuri generoase si alte beneficii substantiale.
Reteta succesului la ICR:
- Apartenenta politica la un partid de guvernamant
- Relatiile de rudenie cu decidentii
- Studii in domeniul apararii sau informatiilor
- Ocuparea unei functii minore anterioare intr-o institutie culturala
Pentru a ajunge in conducerea ICR nu este nevoie de studii de specialitate in arte, litere sau istorie, ci doar de sprijinul politic. Un caz recent a fost cel al vicepresedintelui Mirel Talos, care incasa 2.000 de euro lunar desi a lipsit de la aproape toate sedintele in 2022 si 2023. Talos, un apropiat al lui Calin Popescu Tariceanu, a fost sustinut ulterior de PSD.
Actualul presedinte ICR, Liviu Sebastian Jicman, este un apropiat al PNL si absolvent al Academiei Nationale de Informatii si Universitatii Nationale de Aparare, alaturi de studii economice si juridice. Numit initial director la Muzeul Cotroceni dupa ce regulile au fost schimbate pentru a fi eligibil, el a ajuns in fruntea ICR in 2021.
Locuinte de lux platite din bani publici
Conform algoritmului de guvernare, anul trecut Guvernul a infiintat 11 noi posturi de conducere la reprezentantele ICR din strainatate, distribute intre oamenii PSD si PNL. In total, ICR are 133 de angajati in afara tarii, pentru care plateste chirii de sute de mii de euro lunar, atat pentru sedii, cat si pentru locuintele de serviciu.
Un scandal izbucnit in 2023 a dezvaluit ca Romania platea 6.500 de lire sterline pe luna pentru apartamentul de 120 mp al directoarei ICR Londra, Catinca Nistor, o tanara actrita recomandata de PSD-PNL in pofida lipsei totale de pregatire. Desi a fost demisa dupa numeroase gafe, Ministerul de Externe a fost obligat sa continue plata chiriei pana in septembrie 2023, fiind acum anchetat de DNA pentru modul de inchiriere a locuintei.
Apartamentul de lux al altei directoare ICR de la Paris a costat statul roman 3.300 de euro lunar, pe langa salariul acesteia.
Deplasari scumpe si relatii cu apararea
In 2023, Ministerul de Externe a platit 51.633 de euro lunar doar pentru chiriile angajatilor ICR din strainatate, cele mai mari sume fiind de 11.516 euro la Tel Aviv si 10.453 euro la Paris. La acestea se adauga si costurile de deplasare, care includ diurna, cazarea, transportul si alte cheltuieli, reprezentand sute de mii de euro anual.
Un alt caz este cel al lui Cezar Preda, numit in 2023 director adjunct al ICR Paris. Desi este inginer metalurgist, Preda a fost recomandat de fosta sa calitate de fruntas in PDL si de cursurile de perfectionare la Colegiul National de Aparare si Academia Nationala de Informatii.
Discrepantele financiare dintre specialistii autentici pe cultura si unii bugetari fara tangente cu domeniul, dar cu relatii politice si studii in aparare, sunt imense. Salariile regesti, chiriile de lux si privilegiile unor angajati ICR, platite din bani publici, contrasteaza puternic cu veniturile modeste ale muzeeografilor si bibliotecarilor care protesteaza pentru drepturi salariale decente. Aceasta diferenta arata ca, in Romania, criteriul politic primeaza in fata meritului si competentei profesionale in institutiile publice de cultura.
Sursa imagini: Getty Images Subiecte abordate in articol: salarii, cultura, sinecuri, proteste, icr