Pregătirile pentru sărbătoarea Bobotezei Domnului sunt în plină desfășurare la Catedrala Mitropolitană din Iași. Încă din data de 3 ianuarie, au fost așezate în curtea Ansamblului Mitropolitan 20 de vase mari pentru Aghiasma Mare, fiecare cu o capacitate de 500 de litri. În ziua următoare, pe 4 ianuarie, în fața treptelor Catedralei va fi amplasată crucea de Bobotează, care anul acesta va fi decorată cu crengi de brad și flori de crizantemă.
Programul slujbelor de Bobotează
În ziua de prăznuire a Botezului Domnului, pe 6 ianuarie, Sfânta Liturghie va fi oficiată în două locuri diferite din cadrul Ansamblului Mitropolitan:
- La Paraclisul Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv din incinta Muzeului Mitropolitan, începând cu ora 6:30.
- În Catedrala Mitropolitană, începând cu ora 9:00.
Sfințirea cea mare a apei sau Aghiasma Mare se va săvârși la finalul Sfintei Liturghii din Catedrala Mitropolitană, în jurul orei 11:00, pe esplanada din fața intrării în lăcașul de cult, ca în fiecare an.
Organizarea rândurilor pentru primirea Aghiasmei Mari
Credincioșii care doresc să ia apă sfințită trebuie să se așeze pe rândul special amenajat, care va fi coordonat cu sprijinul autorităților locale. Se va forma și un rând separat pentru cei care vor să se închine la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Persoanele care ies din catedrală după închinare vor putea fie să se așeze la rândul pentru Aghiasmă, fie să stea în incinta Ansamblului pentru a asista la slujba de sfințire a apei de la ora 11:00.
Aproximativ 50 de voluntari, sub îndrumarea preoților slujitori ai Catedralei Mitropolitane, se vor ocupa de împărțirea Aghiasmei Mari către credincioși.
Sfințirea apei în ajunul Bobotezei
Conform rânduielilor bisericești, aceeași slujbă de sfințire a apei are loc și în ajunul Bobotezei, pe 5 ianuarie. Cu această Aghiasmă Mare se binecuvântează apoi chiliile maicilor și călugărilor din mănăstirile și schiturile din cuprinsul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. O parte din apa sfințită este pusă deoparte și va fi oferită a doua zi, de Bobotează, oficialităților, corului mitropolitan, reprezentanților mass-media și altor categorii de persoane.
Cum se consumă Aghiasma Mare
Aghiasma Mare se bea dimineața pe nemâncate, timp de 8 zile, până în ziua de 14 ianuarie, când are loc Odovania praznicului Botezului Domnului și se încheie perioada sărbătorii. Prin rugăciunile speciale de invocare a Duhului Sfânt, această apă primește puterea de a sfințit, de a tămădui boli și de a alunga duhurile necurate. În slujba de la Bobotează, preotul se roagă ca Dumnezeu să reverse harul Său cel sfânt peste apa de Bobotează, pentru ca ea să fie, celor care se vor stropi sau vor gusta din ea, „spre curățirea sufletelor și a trupurilor, spre vindecarea patimilor, spre sfințirea caselor și spre tot folosul de trebuință”.
Vă îndemnăm să împărțiți acest articol și cu alți credincioși, pentru ca toți să cunoască aceste informații importante legate de organizarea și desfășurarea praznicului Botezului Domnului la Catedrala Mitropolitană din Iași! Vă așteptăm cu drag să luați Agheasmă Mare și să vă rugați împreună cu ierarhii, preoții și călugării ieșeni în această mare sărbătoare creștină! Doamne ajută!
Sursa imaginii: Adrian Sârbu / Doxologia
Etichete: Boboteaza, Botezul Domnului, Aghiasma Mare, Catedrala Mitropolitană Iași, apă sfințită, sfințirea apelor