Roma Antica a fost una dintre cele mai dezvoltate si influente civilizatii ale lumii antice, aducand contributii enorme in domenii precum ingineria, arhitectura, medicina, stiinta militara si jurisprudenta. Acest imperiu maret si-a primit numele de la orasul sau principal, Roma, care la randul sau a fost numit dupa fondatorii sai legendari, Romulus si Remus – fratii gemeni care, conform mitologiei, au fost fiii zeului razboiului Marte si au fost alaptati de o lupoaica.
Desi mostenirea Romei Antice continua sa ne fascineze si astazi, realitatea vietii de zi cu zi in acest imperiu era departe de a fi ideala pentru toti locuitorii sai. Societatea romana era puternic stratificata, existand diferente imense intre conditiile de trai ale celor bogati si ale celor saraci. Descoperirile arheologice recente, precum ruinele unui pavilion al unei vile romane luxoase, ne ofera o imagine si mai clara asupra acestor inegalitati sociale.
Structura sociala in Roma Antica
Patricienii – elita conducatoare
In varful piramidei sociale a Romei Antice se aflau patricienii, reprezentantii familiilor nobile care constituiau elita conducatoare a societatii romane inca de la inceputurile sale. Acestia detineau numeroase pamanturi, se bucurau de privilegii extinse si puteau influenta direct politica si viata sociala a imperiului.
Patricienii locuiau in domus – vile luxoase cu curti interioare si gradini, care aveau numeroase incaperi, inclusiv dormitoare, sali de mese si chiar bai private. Un exemplu impresionant al opulentei acestor locuinte este pavilionul unei vile romane descoperit recent pe coasta orasului italian Cerveteri. Aceasta structura cu un diametru de aproximativ 50 de metri avea pardoseala realizata din piatra in stil „Opus spicatum” si oferea proprietarilor sai privelisti superbe ale Marii Mediterane.
Plebea – majoritatea populatiei
Plebea constituia majoritatea populatiei Romei Antice, fiind formata din cetatenii de rand care nu apartineau aristocratiei. Desi nu puteau influenta direct viata politica si sociala, plebei se ocupau cu diverse activitati precum agricultura, mestesugurile sau comertul. Fiind mult mai saraci decat patricienii, acestia duceau un trai modest.
Plebei locuiau in insulae – cladiri inalte cu apartamente inchiriate, care puteau avea pana la 7 etaje. Conditiile de locuit din insulae erau insa departe de a fi confortabile – apartamentele erau inghesuite, adesea lipsite de bucatarii sau toalete proprii, iar accesul la apa curenta si canalizare era limitat. Din cauza supraaglomerarii si lipsei de supraveghere, insulele erau locuri zgomotoose si insalubre.
Sclavii – forta de munca exploatata
Pe ultima treapta a societatii romane se aflau sclavii, care erau in marea lor majoritate prizonieri de razboi sau datornici. Multi dintre ei prestau munci fizice grele in mine sau pe plantatii, in conditii mizere si umilitoare. Alti sclavi, mai norocosi, lucrau in case sau ateliere, unde munca era mai usoara si traiul ceva mai confortabil. In urma unor servicii credincioase, unii sclavi puteau fi eliberati, devenind liberti – ramaneau dependenti de fostii stapani, dar aveau un statut social ceva mai bun.
Luxul si extravaganta romanilor bogati
Patricienii Romei Antice nu-si refuzau niciun capriciu atunci cand venea vorba de stilul lor de viata. Acestia organizau frecvent ospete fastuoase cu o mare varietate de feluri de mancare, fructe si legume exotice. Un obicei bizar al acestor petreceri era acela ca invitatii mancau intinsi pe burta si nu ridicau niciodata mancarea cazuta pe jos.
Vilele patricienilor erau adevarate oaze de lux si confort, dotate cu tot ce era mai bun in materie de amenajari si decoratiuni. Recent, arheologii au descoperit ruinele unui pavilion al unei astfel de vile pe fundul marii, langa Cerveteri. Aceasta structura impresionanta, cu pardoseala din piatra in model „Opus spicatum”, oferea candva o priveliste superba asupra Mediteranei si apartinea cu siguranta unei persoane extrem de influente.
Viata grea a plebeilor din insulae
In contrast total cu luxul din vilele patricienilor, majoritatea populatiei Romei Antice traia in conditii mizere in insulae – cladiri inalte si insalubre cu apartamente inghesuite. Locuintele plebeilor erau adesea lipsite de dotari esentiale precum bucatarii sau toalete proprii, locatarii fiind nevoiti sa foloseasca spatii comune.
Apartamentele din insulae erau mici, supraaglomerate si zgomotoase, fara acces la apa curenta sau canalizare. Conditiile de igiena erau precare, iar intimitatea – un lux de neimaginat. Cu cat o insula era mai aproape de centrul orasului, cu atat chiriile erau mai mari, desi conditiile nu erau cu nimic mai bune.
Hrana plebeilor era la fel de modesta ca si locuintele lor, bazandu-se in principal pe fierturi de cereale, legume si putina carne. In timp ce patricienii se delectau cu specialitati sofisticate si vinuri fine la petrecerile lor fastuoase, oamenii de rand abia reuseau sa-si asigure strictul necesar.
Locul sclavilor in societatea romana
Sclavii se aflau la baza piramidei sociale in Roma Antica, fiind considerati simple unelte sau marfuri. Cei mai multi ajungeau in aceasta postura fie ca prizonieri de razboi, fie din cauza datoriilor. Munca lor era esentiala pentru functionarea imperiului, fie ca era vorba de efortul epuizant din mine si de pe plantatii, fie de sarcinile casnice sau mestesugurile din ateliere.
Desi multi sclavi traiau in conditii groaznice si erau supusi umilintelor si abuzurilor, existau si exceptii – cei care munceau in case aveau parte de un trai ceva mai bun. In cazuri rare, sclavii puteau fi rasplatiti pentru serviciile lor credincioase cu eliberarea, devenind liberti. Acestia ramaneau dependenti intr-o oarecare masura de fostii stapani, dar se bucurau de un statut social superior.
Munca sclavilor, desi vitala pentru societatea romana, nu era deloc apreciata la adevarata ei valoare. Privati de drepturi si libertati, acestia erau complet la bunul plac al stapanilor lor. Nu e de mirare ca revoltele sclavilor, precum cea condusa de gladiatorul Spartacus, au ramas in istorie ca expresii dramatice ale uriaselor inegalitati si nedreptati din lumea romana.
Sursa imagini: Getty Images
Subiecte abordate in articol: Roma Antica, inegalitate sociala, patricieni, plebei, sclavi