Relatiile de cuplu pot fi complicate si pline de provocari. Uneori, chiar daca ne dorim o relatie fericita si implinita, ne trezim prinsi in tipare negative care par imposibil de depasit. Psihologii au identificat 10 temeri inconstiente care stau la baza multor probleme in cuplu. Aceste frici isi au radacinile in experientele din copilarie sau in traume emotionale din trecut. Vestea buna este ca, odata constientizate, ele pot fi rezolvate si vindecate.
Iata care sunt cele 10 temeri care ne saboteaza relatiile:
1. Frica de abandon
Aceasta teama apare la persoanele care au experimentat in copilarie perioade in care au fost lasate singure sau neglijate emotional de catre parinti. Ca adulti, se tem ca vor fi parasite din nou, asa ca prefera sa se izoleze si sa tina oamenii la distanta.
2. Frica de respingere
Copiii ai caror parinti i-au criticat, judecat sau invinovatit excesiv pot dezvolta aceasta teama. Ei ajung sa se teama sa se deschida si sa fie vulnerabili intr-o relatie, de frica sa nu fie din nou respinsi si raniti.
3. Frica de dominare
Multe femei poarta inconstient amintirea violentei domestice din familia de origine si ajung sa se teama de energia masculina, pe care o percep ca fiind coplesitoare si potential distructiva. De aceea resping orice incercare de apropiere din partea unui barbat.
4. Frica de absorbtie
La polul opus, exista si teama inconstienta a barbatilor de a fi „inghititi” de energia feminina, de a-si pierde libertatea si individualitatea intr-o relatie. Freud considera aceasta frica reciproca a „distrugerii” in cuplu ca fiind principala cauza a esecului relatiilor.
5. Frica de a fi folosit
Copiii care au simtit ca sunt folositi, manipulati sau abuzati emotional de catre parinti pot ajunge sa recreeze inconstient acelasi scenariu si in relatiile lor de adult. Ei intra intr-un rol de servilism si codependenta, provocand partenerul sa ii domine si sa profite de ei.
6. Frica de inferioritate
Stima de sine scazuta ne face sa credem ca nu suntem demni de iubire si ca partenerul ne face o favoare stand cu noi. Acest sentiment de inferioritate si rusine devine extrem de dureros si inhibant intr-o relatie intima.
7. Frica de dezamagire
Cand avem asteptari nerealiste si idealizate de la partener, suntem inevitabil dezamagiti atunci cand acesta nu reuseste sa le indeplineasca. De fapt, prin aceste asteptari exagerate incercam inconstient sa compensam lipsurile afective din copilarie.
8. Frica de pierdere a sinelui
Cei care au crescut cu parinti hiperprotectivi se tem ca odata ce intra intr-o relatie, isi vor pierde din nou controlul asupra propriei vieti si decizii, asa cum s-a intamplat in copilarie. De aceea, prefera sa stea singuri.
9. Frica de dependenta
In special femeile se tem sa nu devina dependente financiar si emotional de partener, pierzandu-si astfel autonomia. Desi viseaza la un barbat puternic, le e frica de pretul pe care l-ar avea de platit pentru asta.
10. Frica de fericire
Paradoxal, unii oameni se tem de fericire si saboteaza orice sansa de a o trai. Pentru ei, suferinta si nefericirea sunt mult mai familiare si, deci, mai usor de gestionat. Le e teama sa spere la mai bine.
Daca te regasesti in oricare din aceste temeri, e important sa stii ca vindecarea e posibila. Iata cateva sugestii:
- Constientizeaza ca evenimentele traumatice apartin trecutului. Esti in siguranta acum si poti alege sa te deschizi catre iubire.
- Imagineaza-ti fricile ca pe niste entitati separate de tine si „lasa-le in urma”, acolo unde s-au nascut. Spune-le „La revedere, mi-ati fost lectii pretioase, dar acum merg mai departe.”
- Daca ai tendinta de a repeta tiparele parintilor, aminteste-ti ca acum esti adult si poti alege un alt scenariu. Imagineaza-ti ca ai in spatele tau doi parinti iubitori care te sustin neconditionat.
- Fii propriul tau parinte bun si spune-i copilului din tine, atunci cand se simte nesigur: „Sunt aici pentru tine si te iubesc neconditionat. Noi doi vom reusi!”
- Priveste relatia ca pe un joc din care poti iesi oricand, daca nu iti place. Cu cat esti mai deschis sa experimentezi, cu atat mai interesanta devine calatoria si cu atat mai puternic te simti, stiind ca ai libertatea de alegere.
Relatia ideala nu e cea perfecta, ci cea in care doi oameni imperfecti invata impreuna arta iubirii, trecand impreuna peste temeri si provocari. Curajul de a iubi cu adevarat vine din asumarea propriilor frici.
Sursa imagini: Freepik
Subiecte abordate in articol: teama, frici inconstiente, relatii de cuplu, traume din copilarie, vindecare emotionala