Esti una dintre acele persoane care isi pastreaza calmul chiar si in cele mai dificile situatii? Sau poate ca reusesti intotdeauna sa gasesti partea pozitiva, indiferent cat de intunecat ar fi norul?
In lumea moderna, plina de provocari si stres, abilitatea de a-ti pastra calmul, increderea si controlul devine un factor cheie pentru succes.
Dar cum poti sti daca un barbat este puternic din punct de vedere psihic?
In acest articol, vom analiza principalele semne care indica acest lucru si vor arata daca privesti lumea cu realism:
1. Ai o stima de sine sanatoasa
Oamenii confunda des stima de sine sanatoasa cu narcisismul, desi sunt lucruri complet diferite.
O persoana cu o stima de sine sanatoasa si ridicata se mandreste, pe buna dreptate, cu realizarile sale profesionale, educatia dobandita, eruditia, succesele personale si dorinta constanta de auto-dezvoltare.
Avand o stima de sine sanatoasa, un barbat intelege si accepta atat punctele forte, cat si pe cele slabe. Reactioneaza adecvat la critici, daca sunt indreptatite. Totusi, nu depinde de evaluarile celorlalti, inclusiv de criticile sau laudele persoanelor rau-intentionate.
2. Ai un mod de gandire rational
Datorita gandirii rationale, esti capabil sa percepi realitatea inconjuratoare asa cum este. Poti intelege in mod obiectiv evenimentele din lume, folosindu-ti ratiunea, logica, observatia si bunul simt. Acest lucru iti permite sa adopti o pozitie sau un punct de vedere echilibrat si justificat asupra oricarei situatii.
Gandirea rationala ii permite, de asemenea, unui barbat sa evalueze situatia in mod realist, sa analizeze toate aspectele pro si contra, inainte de a lua o decizie importanta in viata. Acest lucru previne actiunile impulsive si nechibzuite. Iar abilitatea de a gandi rational il ajuta pe barbat sa-si tina sub control emotiile si comportamentul, mai ales in situatii stresante. Aceasta este o dovada a fortei interioare si a maturitatii.
Spre deosebire de oamenii cu gandire rationala, cei cu gandire irationala tind sa actioneze sau sa traga concluzii bazate doar pe dorintele si fanteziile lor personale, nu pe fapte reale. Astfel de concluzii li se pot parea logice doar lor insisi, dar vor parea absurde si nejustificate pentru cei care gandesc rational.
Exemple sunt oamenii care cred in rapiri extraterestre si in Pamantul plat, sustinandu-si ferm pozitia si ignorand orice fapte li se opun.
Abordarea rationala permite evaluarea lucida a evenimentelor si formarea unei imagini obiective a lumii, spre deosebire de gandirea irationala, bazata pe reprezentari si dorinte subiective.
3. Te adaptezi abil la orice conditii de mediu
Schimbarile, mari sau mici, pot fi adesea infricosatoare. Sa luam exemplul mutarii intr-un alt oras sau chiar tara. Acest lucru il poate face pe cineva sa se simta nesigur si speriat de necunoscut. Cui ii este usor sa lase in urma mediul familiar, prietenii apropiati si rutina confortabila?
Dar pe drumul meu spre forta emotionala, am invatat un lucru: acceptarea schimbarii este o parte esentiala a cresterii si a fortei psihologice.
Acceptarea schimbarii inseamna intelegerea faptului ca viata este dinamica si se dezvolta constant. Este vorba de a vedea potentialul de crestere in fiecare schimbare si de a fi deschis la noi experiente si oportunitati.
Schimbarile in viata, desi uneori neplacute, pot duce la transformari minunate. Și abilitatea de a te adapta la schimbare este un semn clar al fortei emotionale si psihologice.
4. Faci fata esecurilor cu demnitate
Adesea trecut cu vederea, dar un semn foarte relevant al unei persoane puternice emotional este abilitatea sa de a face fata esecurilor cu demnitate. Acest lucru demonstreaza nu numai rezilienta, ci si un puternic simt al auto-constientizarii si acceptarii.
Esecurile fac parte din viata si pot parea adesea pietre de incercare pe drumul nostru. Totusi, un barbat puternic emotional vede in orice esec oportunitati de crestere si invatare din greselile anterioare.
Adoptarea acestei perspective presupune dezvoltarea rezilientei si a inteligentei emotionale. In esenta, acest lucru ne cere sa avem incredere in noi insine si in capacitatea noastra de a depasi obstacolele, privind fiecare esec ca o treapta pe calea dezvoltarii personale.
5. Nu te temi sa spui „nu” atunci cand este necesar
Multi barbati sunt invatati inca de mici ca a spune „nu” este un semn de lipsa de politeta sau de brutalitate. Dar, de fapt, este o obisnuinta a oamenilor slabi din punct de vedere psihic, care incearca sa faca pe plac celor din jur sau se tem sa spuna „nu” din cauza unei politete si modestii excesive.
Barbatii puternici din punct de vedere psihologic stiu sa-si stabileasca clar limitele. Nu resimt rusine sau vinovatie atunci cand isi apara limitele sau refuza pe cineva. Dimpotriva, ei realizeaza ca nu trebuie sa incerce mereu sa faca pe plac tuturor.
Nu se tem sa spuna „nu” sau sa-si exprime dezacordul atunci cand este necesar. Pentru ca abilitatea de a spune ferm „nu” in situatii dificile le permite sa controleze dialogul si sa indice limitele acceptabile in comunicare.
6. Nu te superi pe succesele celorlalti
Barbatii puternici din punct de vedere psihologic stiu sa aprecieze si sa se bucure de succesele celorlalti in viata. In loc de invidie, ei resimt respect fata de succesul celorlalti, intelegand perfect ca succesul altuia nu diminueaza propriile lor realizari.
Mai mult, un barbat matur din punct de vedere psihologic poate chiar sa gaseasca inspiratie si lectii utile din experientele altor persoane de succes sau cunostinte.
Forta psihica ii permite unui barbat sa nu pizmuiasca succesul altora, regretand nedreptatea lumii inconjuratoare. In schimb, el isi asuma intreaga responsabilitate pentru viata sa si intelege ca, desi viata nu este intotdeauna usoara si corecta, orice succes depinde doar de el insusi.
Daca ti-a placut articolul, nu uita sa te abonezi la canalul si sa dai un like. Articole noi apar in fiecare zi.
Sursa imaginii: [Freepik]
Subiecte abordate in articol: stima de sine, gandire rationala, adaptabilitate, resilinta, stabilirea limitelor, aprecierea succesului celorlalti.
Acest articol se bazeaza pe experinta si perspectiva autorului ca psiholog si coach de dezvoltare personala.