Ultima actualizare: 12 iulie 2024
Intr-o lume in care relatiile sociale par sa devina din ce in ce mai complicate, vizitele in familie cu copii pot fi o adevarata provocare. Multi parinti se confrunta cu situatia in care sunt invitati tot mai rar la evenimente sau petreceri, simtind ca prezenta copiilor lor ar putea fi deranjanta pentru ceilalti. Dar adevarul este ca, de cele mai multe ori, nu copiii sunt problema, ci comportamentul parintilor insisi.
Pentru a mentine relatii armonioase cu prietenii si rudele, este esential sa intelegem si sa respectam anumite reguli nescrise ale bunei-cuviinte atunci cand mergem in vizita cu cei mici. Acest articol exploreaza 7 principii fundamentale care va vor ajuta sa fiti oaspeti apreciati si bineveniti, indiferent daca aveti copii sau nu.
Responsabilitatea parintilor – cheia unei vizite reusite
Prima si cea mai importanta regula este ca parintii sunt intotdeauna responsabili de comportamentul copiilor lor atunci cand merg in vizita. Multi parinti fac greseala de a-si lasa copiii „pe pilot automat” in casa gazdelor, concentrandu-se exclusiv pe socializarea cu adultii. Acest lucru poate duce rapid la situatii neplacute.
Ca parinte, trebuie sa fiti mereu vigilent si atent la actiunile copilului dumneavoastra. Observati-l discret dar constant, fiind pregatit sa interveniti daca este nevoie. Nu va relaxati complet ca si cum ati fi acasa – sunteti in vizita si trebuie sa va asumati rolul de „supraveghetor” al copilului.
Chiar daca gazdele au angajat o bona sau animatori pentru copii, acestia nu pot inlocui educatia de baza si obiceiurile formate in familie. Copiii tind sa-si imite parintii, asa ca exemplul personal pe care il oferiti este esential. Fiti un model de politete si respect fata de gazde si casa lor.
Adaptarea la ritmul si regulile gazdelor
O alta regula esentiala este sa observati cu atentie obiceiurile si regulile din casa gazdelor si sa va adaptati la acestea. Copiii trebuie sa invete de mici sa respecte normele altora atunci cand sunt in vizita.
Cateva aspecte importante de urmarit:
- Vorbiti pe un ton similar cu al gazdelor. Daca acestea vorbesc incet, coborati si voi vocea.
- Respectati programul de somn/trezire al gazdelor. Nu faceti zgomot cand ceilalti se odihnesc.
- Oferiti-va ajutorul la treburile casnice sau prepararea meselor.
- Nu puneti muzica sau videoclipuri fara acordul gazdelor.
- Aveti grija la limbajul folosit, evitand cuvintele nepotrivite.
- Imbracati-va decent si adecvat ocaziei. Verificati si tinuta copiilor mai mari.
Prin acest comportament atent, le aratati gazdelor ca le respectati spatiul si regulile casei lor. Este o forma subtila dar importanta de politete.
Respectul pentru obiectele si spatiul gazdelor
O greseala frecventa pe care o fac copiii, dar uneori si adultii, este sa atinga sau sa foloseasca obiecte din casa gazdelor fara permisiune. Acest lucru poate fi deranjant si chiar jignitor pentru proprietari.
Invatati-va copiii sa nu se atinga de lucrurile altora fara sa ceara voie. Daca vad ceva interesant, pot intreba politicos daca au voie sa se uite mai de aproape. La fel si pentru adulti – nu deschideti sertare sau dulapuri si nu folositi obiecte din casa fara sa intrebati mai intai.
Daca aveti nevoie sa folositi ceva (de exemplu ustensile de bucatarie), intrebati gazdele ce anume puteti folosi si pentru ce. Fiecare casa are propriile reguli si obiceiuri, asa ca e mai bine sa clarificati decat sa presupuneti.
Aduceti jucarii si carti preferate ale copilului, pentru a-l tine ocupat fara sa deranjeze lucrurile din casa. Fiti creativi in a-i distrage atentia daca vrea sa se joace cu obiecte nepotrivite.
Gesturi de politete si recunostinta
Cand mergeti in vizita, este intotdeauna apreciat sa aduceti un mic cadou sau o gustare pentru gazde. Intrebati insa in prealabil ce le-ar placea, pentru a evita situatiile stanjenitoare.
De asemenea, evitati sa creati probleme legate de mancare. Nu cereti meniuri speciale si, daca aveti restrictii alimentare, aduceti-va propriile alimente potrivite.
Oferiti-va ajutorul la diverse treburi casnice si fiti recunoscatori pentru ospitalitatea primita. Micile gesturi de politete si multumire fac o impresie foarte buna.
Curatenia si igiena – aspecte esentiale
O regula de baza este ca cine face mizerie, acela curata. Invatati-va copiii sa stranga dupa ei, atat acasa cat si in vizita. Daca se intampla un accident (se varsa ceva, se sparge un obiect), oferiti-va imediat sa curatati.
Aratati-le copiilor cum sa faca curat corect si insistati sa-si asume aceasta responsabilitate. Pe langa ca este un gest de politete, ii ajuta sa inteleaga valoarea ordinii si curateniei.
In ceea ce priveste igiena personala, aduceti-va propriile produse daca stati mai mult de o zi. Explicati copiilor care sunt spatiile destinate igienei (baie, bucatarie) si ce reguli trebuie respectate acolo.
Invatati-i de mici sa-si acopere gura cand tusesc sau stranuta. Aceste obiceiuri civilizate se formeaza in timp, cu rabdare si perseverenta din partea parintilor.
Asumarea responsabilitatii pentru pagube
Copiii pot fi uneori neastamparati si pot provoca accidente. Ca parinte, trebuie sa va asumati intotdeauna responsabilitatea pentru eventualele stricaciuni facute de copilul dumneavoastra.
Chiar daca gazdele spun ca nu e nicio problema, insistati sa compensati daunele. Reparati personal ce se poate sau inlocuiti obiectul stricat cu unul nou. Nu oferiti bani, deoarece unele lucruri pot avea o valoare sentimentala pentru proprietari.
Aceasta atitudine responsabila arata respect fata de gazde si bunurile lor. In plus, este o lectie importanta pentru copii despre asumarea consecintelor actiunilor proprii.
Crearea unei atmosfere pozitive
In final, amintiti-va ca scopul unei vizite este de a petrece timp placut impreuna si de a intari relatiile. Straduiti-va sa aduceti o energie pozitiva si sa creati momente frumoase pentru toata lumea.
Fiti o sursa de emotii placute pentru cei din jur. Aratati-va recunostinta pentru ospitalitate prin cuvinte si fapte. Cultivati relatiile cu rudele si prietenii – ele sunt o comoara care trebuie pretuita.
Invatandu-va copiii sa respecte aceste reguli de baza ale bunei-cuviinte, le oferiti instrumentele pentru a dezvolta relatii sociale armonioase pe tot parcursul vietii. Ei vor fi intotdeauna bineveniti si apreciati ca oaspeti, indiferent unde vor merge.
Asadar, data viitoare cand mergeti in vizita cu copiii, amintiti-va: „Simtiti-va ca acasa, dar nu uitati ca sunteti oaspeti!” Respectand aceste principii simple, veti mentine relatii minunate cu cei dragi si veti crea amintiri frumoase pentru toata familia.
Te invitam sa ne impartasesti in comentarii experientele tale legate de vizitele in familie cu copii. Ce alte reguli sau obiceiuri ai observat ca sunt importante pentru a fi un oaspete apreciat? Asteptam cu interes parerile si sfaturile voastre!
Sursa imagini: Pixabay
Etichete: vizite familie, eticheta copii, reguli buna purtare, relatii sociale
Acest articol se bazeaza pe experienta acumulata de-a lungul anilor de parinti si specialisti in relatii familiale. Regulile prezentate reflecta bunele practici general acceptate in societate, dar fiecare familie poate avea propriile nuante si principii.