Ai ajuns vreodata la o petrecere plina de speranta, visand la o noapte plina de amintiri memorabile, doar ca sa-ti dai seama ca ai nimerit intr-un cosmar alcoolic? Ei bine, draga cititorule, bine ai venit in lumea fascinanta si adesea dezgustatoare a celor trei tipuri de betivi care-ti pot transforma seara intr-un festival al regretelor.
Dupa ani de observatii minutioase si experimente pe teren (da, m-am sacrificat pentru stiinta), am ajuns la concluzia ca exista doar trei specimene de beti care merita atentia noastra. Pregateste-te sa intri in lumea intunecata a alcoolismului social, unde rasul se transforma in plans, iar prietenia in ura – totul sub influenta magica a etanolului.
Betivul depresiv: Plangaret profesionist si expert in autocompatimire
Ah, betivul depresiv – acea creatura fascinanta care reuseste sa transforme orice petrecere intr-un priveghi improvizat. Cu fiecare pahar dat peste cap, acest specimen devine tot mai melancolic si mai predispus sa-ti spuna povestea vietii lui triste. Și crede-ma, e o poveste atat de captivanta incat vei dori sa-ti torni vodca in urechi doar ca sa nu mai auzi.
Totul incepe innocent. Primul pahar il face sa vorbeasca despre problemele lumii. „Știi tu, lumea asta e plina de dusmani si conspiratii”, iti va sopti el conspirativ, privind in jur de parca l-ar urmari CIA. Iar tu, naiv cum esti, vei da din cap si vei crede ca e doar o discutie filosofica pasagera.
Dar stai sa vezi ce urmeaza! Pe masura ce alcoolul ii inunda creierul, betivul depresiv isi va indrepta atentia asupra propriei vieti mizerabile. Și, Doamne fereste, daca cumva ai ghinionul sa fii prins in aceasta conversatie, pregateste-te pentru un monolog epic despre cat de grea e viata lui.
„Nimeni nu ma intelege”, va ofta el dramatic, privind in gol ca un personaj dintr-o telenovela prost jucata. „Sunt inconjurat de oameni, dar ma simt atat de singur”. In acest moment, probabil ca si tu te simti singur, visand la o cale de scapare din acest cosmar conversational.
Dar stai, ca nu s-a terminat! Betivul depresiv are un talent special de a gasi nori negri chiar si in cea mai insorita zi. „Știi, chiar daca am o slujba buna si o familie iubitoare, tot ma simt gol pe dinauntru”, va continua el, ignorand complet faptul ca tu iti dai ochii peste cap atat de tare incat rişti sa-ti vezi propriul creier.
Și aici vine partea cea mai „frumoasa”: cu cat bei mai mult, cu atat devine mai convins ca singura solutie la problemele lui existentiale este… sa bea si mai mult! E un cerc vicios, draga cititorule, un dans macabru intre alcool si autocompatimire care te va face sa-ti doresti sa fi ramas acasa sa te uiti la documentare despre cresterea fungilor.
Seara petrecuta cu un astfel de specimen se rezuma la o singura gandire: „Pentru numele lui Dumnezeu, taci odata!”. Dar nu, el va continua sa-si verse amarul sufletului, transformand o petrecere vesela intr-un exercitiu de rabdare demna de un calugar budist.
Betivul vesel: Teroarea dansului si expertul in prietenii de o noapte
Daca betivul depresiv e plictisitor, betivul vesel e exact opusul – un tornado de „fericire” fortata care te va face sa tanjesti dupa linistea unui cimitir. Acest specimen e ca betivul depresiv dat pe fast-forward si injectat cu o doza masiva de extaz sintetic.
Dupa primul shot, betivul vesel devine brusc cel mai bun prieten al tau. Rade isteric la orice, de parca i-ai spus cel mai amuzant banc din istorie, desi tu doar ai cerut directii spre baie. Te bate pe umar atat de tare incat risti sa-ti disloce clavicula, tot timpul zambind ca un maniac.
Stai, ca asta e doar incalzirea! Dupa cateva pahare, acest specimen incepe sa danseze. Și cand spun „danseze”, ma refer la ceva ce seamana mai degraba cu un atac epileptic ritmic. Se zguduie, se scutura si se invarte, ignorand complet ritmul muzicii si conceptul de spatiu personal. Daca ai ghinionul sa fii in apropierea lui, pregateste-te sa fii lovit, calcat pe picioare si posibil stropit cu bautura.
Și apoi vine faza telefonului. Brusc, betivul vesel simte nevoia imperioasa sa sune pe toata lumea din agenda lui. „Baaaai, unde esti? Vino aici, e cea mai tare petrecere!”. Nu conteaza ca e 3 dimineata si ca persoana sunata probabil doarme – in mintea lui alcoolizata, toata lumea trebuie sa fie parte din aceasta experienta de neuitat.
Stii care e partea cea mai ironica? Acesti oameni sunt de obicei niste plictisitori monumentali cand sunt treji. Ii vezi la birou, cu fata lor lunga si atitudinea lor morocanoasa, si te intrebi daca sunt aceeasi persoana care noaptea trecuta incerca sa convinga DJ-ul sa puna manele la o nunta in stil victorian.
Petrecerea cu un astfel de specimen e ca un roller coaster emotional. La inceput, energia lui pare contagioasa si te gandesti „Hei, poate chiar o sa fie distractiv!”. Dar dupa cateva ore, cand el inca topaie ca un iepure pe speed in timp ce tu visezi la patul tau confortabil, realizezi ca exista si prea multa „distractie”.
Betivul nebun: Cand alcoolul se intalneste cu testosteronul si lipsa de judecata
Și acum, dragilor, sa vorbim despre crema cremelor, apogeul prostiei alcoolice – betivul nebun. Daca betivul depresiv iti stoarce energia emotionala si cel vesel iti testeaza limitele rabdarii, betivul nebun iti pune direct viata in pericol. E ca si cum ai combina un taur furios cu un copil de 2 ani care face tantrum, si apoi ai turna peste el o cisterna de vodka.
Totul incepe relativ innocent. Poate ca observi ca prietenul tau devine putin mai vocal, putin mai „macho” pe masura ce alcoolul isi face efectul. „Haha, ce amuzant”, gandesti tu naiv, „se comporta putin cam ciudat”. Oh, dulce copil al verii, habar n-ai ce urmeaza.
Dupa aproximativ o jumatate de ora – sau echivalentul a trei shot-uri de tequila – betivul nebun intra in mod de luptator. Brusc, lumea se imparte in doua categorii: „fratii” lui de pahar si „dusmanii” care trebuie pusi la punct. Și ghici ce? Lista de „dusmani” creste exponential cu fiecare minut care trece.
„Baaaa, ce te uiti asa la mine?”, va rage el la un tip care are ghinionul sa-i intalneasca privirea pentru mai mult de o secunda. Nu conteaza ca tipul respectiv doar incerca sa citeasca eticheta de pe sticla de vin – in mintea betivului nebun, asta e o provocare la duel.
Si asta e doar aperitivul! Pe masura ce seara avanseaza si nivelul de alcool din sange creste, betivul nebun incepe sa aiba idei. Și cand spun idei, ma refer la cele mai proaste decizii posibile intr-un moment dat.
„Baaaai, hai sa mergem sa inotam in fantana din centru!”, va sugera el cu entuziasm, ignorand complet faptul ca e ianuarie si afara sunt -10 grade. Sau poate ca va decide brusc ca e momentul perfect sa-si demonstreze abilitatile de cascador: „Uitati-va la mine cum sar de pe balcon in piscina!”. Faptul ca sunteti la etajul 10 si ca nu exista nicio piscina in apropiere e un detaliu minor pentru creierul lui inmuiat in alcool.
Aici vine partea cea mai „frumoasa”: betivul nebun e complet imun la logica sau la incercarile de a-l calma. Poti sa-i explici pana ragusesti de ce nu e o idee buna sa incerce sa calareasca cainele vecinului la 4 dimineata – el va interpreta asta ca pe o provocare personala.
„Tu nu crezi ca pot s-o fac? Stai sa-ti arat eu!”. Și apoi, inainte sa apuci sa clipesti, il vezi alergand in boxeri pe strada, strigand ceva despre cum o sa devina urmatorul campion la rodeo canin.
Seara (sau mai degraba dimineata) se termina inevitabil intr-unul din doua moduri: fie cu o vizita la urgente, fie cu o discutie jenanta cu politia locala. Sau, daca ai noroc, cu ambele! Pentru ca nimic nu spune „petrecere reusita” mai bine decat o fractura si un dosar penal, nu-i asa?
Concluzia amara: Suntem cu totii doar la un pahar distanta de dezastru
Dupa ani de cercetare „pe teren” (si cateva vizite la doctor pentru ficatul meu obosit), am ajuns la o concluzie socanta: poate ca problema nu e in aceste trei tipuri de betivi, ci in alcoolul insusi. Știu, stiu, e o idee revolutionara!
Adevarul e ca fiecare dintre noi are potentialul de a deveni oricare din aceste trei tipuri de cosmar alcoolic. Poate ca azi esti betivul vesel care danseaza pe mese, iar maine te trezesti plangand in bratele unui strain despre cat de grea e viata. Alcoolul e ca un joc de ruleta ruseasca emotionala – niciodata nu stii ce personaj vei interpreta in seara respectiva.
Nu vreau sa fiu moralizator. La urma urmei, cine sunt eu sa judec? Doar un tip care si-a petrecut o buna parte din viata studiind comportamentul uman prin prisma unui pahar de whisky. Și poate ca asta e lectia pe care trebuie s-o invatam cu totii: urmatoarea data cand ridici un pahar, gandeste-te bine – esti pregatit sa devii vedeta urmatorului meu articol?
Pana atunci, poate ar fi mai intelept sa ne limitam la suc de mere si sa ne bucuram de spectacolul oferit de altii. Pentru ca, sa fim sinceri, nimic nu e mai amuzant decat sa privesti dezastrul alcoolic al altcuiva… atata timp cat nu esti tu insuti protagonistul.
Ai experimentat si tu „placerea” de a petrece timp cu unul din aceste trei tipuri de betivi? Sau poate te-ai recunoscut in una din descrieri? Impartaseste-ti povestea in comentarii – promit ca nu vom judeca… prea tare.
Sursa imaginii: Social Media
Subiecte abordate in articol: alcoolism, comportament social, tipologii umane, efectele alcoolului
Nota: Acest articol se bazeaza pe observatii personale si nu pe studii stiintifice. Efectele alcoolului pot varia de la persoana la persoana. Daca tu sau cineva apropiat aveti probleme cu alcoolul, va recomandam sa cereti ajutor specializat.