Știti bine cum e – la inceput totul e roz si parfumat, zburati pe culmile fericirii si credeti ca ati prins pe Dumnezeu de picior. Dar stai putin, Romeo si Julieta, ca viata reala nu e chiar asa de dulce. Dupa ce trece luna de miere, incep sa apara fisurile. Mici la inceput, dar care pot deveni adevarate prapastii daca nu le repari la timp.
Am trecut si eu prin asta, dragii mei. Credeam ca am gasit jumatatea perfecta, dar dupa cativa ani buni am realizat ca relatia noastra atarna de un fir de ata. Asa ca m-am apucat sa studiez fenomenul asta fascinant numit „cuplu” si am descoperit niste chestii interesante. Va dau si voua ponturile astea, ca doar n-o sa ma zgarcesc la sfaturi bune.
Comunicarea, acest monstru sacru al relatiilor
Sa comunicam, ne zic toti expertii. Dar nimeni nu ne spune cum dracu’ sa facem asta. Pai hai sa va zic eu – comunicarea e ca sexul. Trebuie sa fie frecventa, profunda si satisfacatoare pentru ambele parti. Altfel ajungi sa te masturbezi intelectual de unul singur.
Știti ce se intampla cand nu mai vorbesti cu partenerul? Apare zidul tacerii. La inceput e subtire ca foita de tigara, dar creste vazand cu ochii pana devine Marele Zid Chinezesc. Și atunci, dragilor, sunteti in rahat pana la gat.
Am fost si eu acolo. Imi amintesc cum stateam ca doi straini in acelasi pat, fiecare cu nasul in telefonul lui. Pana intr-o zi cand am explodat si am urlat ca un apucat „Ce pula mea facem noi aici?”. A fost socant, dar a spart gheata. De-atunci ne-am facut o regula sa vorbim macar 20 de minute pe zi, indiferent cat de obositi sau ocupati suntem.
Și nu ma refer la „ce-ai mancat azi” sau „ce facem in weekend”. Ci la chestii cu substanta – visuri, temeri, fantezii sexuale, orice va trece prin cap. Fiti vulnerabili, la naiba! Nu mai purtati masti de oameni perfecti. Aratati-va si partile intunecate, ca doar nu sunteti ingeri.
Gelozia, acest cancer al relatiilor
Bai, daca exista un lucru care poate distruge si cea mai solida relatie, ala e gelozia. E ca o boala autoimuna – corpul tau se ataca singur. La fel si gelozia – iti distruge relatia din interior, incet dar sigur.
Am trecut si eu printr-o perioada de nebunie in care o intrebam pe iubita mea unde a fost, cu cine a vorbit, de ce a intarziat 5 minute. Credeam ca o protejez, ca-i arat cat de mult imi pasa. Prostii! De fapt, ii aratam doar cat de nesigur si neincrezator eram.
Gelozia e ca o tumoare care se hraneste din nesiguranta ta. Și ghici ce? Cu cat esti mai gelos, cu atat devii mai putin atractiv. E un cerc vicios, fratilor! Singurul mod de a scapa e sa-ti vindeci ranile interioare si sa-ti construiesti increderea in tine.
Și mai ales, incetati cu cacaturile astea de control! Nu sunteti securisti sa va urmariti partenerul non-stop. Daca nu aveti incredere, mai bine incheiati treaba si gata. Ca altfel ajungeti sa traiti intr-o inchisoare emotionala construita chiar de voi.
Compromisul – arta de a ceda ca sa castigi
Stati ca vin si cu vesti bune – exista o solutie magica pentru multe conflicte din cuplu. Se numeste compromis, dar nu e ce credeti voi. Nu inseamna sa te stergi la cur cu propriile dorinte ca sa-i faci pe plac celuilalt.
Compromisul adevarat e ca un dans. Faci un pas inainte, partenerul face unul inapoi. Te misti in stanga, el in dreapta. E un echilibru delicat in care ambii cedati cate putin ca sa castigati impreuna.
Eu am invatat asta pe pielea mea. Voiam sa mergem in vacanta la munte, ea voia la mare. Nicio sansa sa cadem de acord. Pana cand am zis „ba, hai sa facem si-si, nu ori-ori”. Am mers 3 zile la mare si 4 la munte. A fost cea mai tare vacanta ever, pentru ca am simtit ca suntem o echipa.
Asa ca data viitoare cand va certati pe prostii, opriti-va o clipa si ganditi-va: ce pot sa cedez eu ca sa castigam amandoi? S-ar putea sa fiti surprinsi de rezultate.
Banii, acest elefant din camera
Hai sa vorbim despre ceva ce toata lumea evita – banii in cuplu. E ca si cum ai avea un elefant in sufragerie dar te prefaci ca nu-l vezi. Doar ca elefantul asta lasa mult cacat in urma, if you know what I mean.
Am avut si eu o perioada cand ma certam non-stop cu iubita mea pe chestiuni financiare. Eu eram mai zgarcit, ea mai cheltuiala. Eu voiam sa economisim, ea sa ne bucuram de viata. Clasic, nu?
Solutia a venit cand am pus totul pe masa. Am facut un buget comun dar si conturi separate pentru cheltuieli personale. Asa, fiecare avea libertatea sa-si cumpere ce vrea, fara sa dea socoteala celuilalt. Dar aveam si un fond comun pentru obiective impreuna.
Nu zic ca e perfect, dar macar nu ne mai certam ca chiorii pe fiecare factura. Și credeti-ma, pacea financiara face minuni pentru viata sexuala. E greu sa te excite cineva cu care te-ai certat toata ziua pe bani.
Rutina, acest vampir al pasiunii
Știti care e cel mai mare dusman al relatiilor de lunga durata? Rutina, fratilor! E ca un vampir care suge incet-incet toata pasiunea si spontaneitatea, pana ramai cu o carcasa goala de relatie.
Imi amintesc cum ajunsesem sa fiu ca un zombie – ma trezeam, mergeam la munca, veneam acasa, mancam, dormeam. Rinse and repeat. Ma simteam ca Bill Murray in „Ziua Cartitei”, blocat intr-un loop infinit.
Pana cand mi-am dat seama ca trebuie sa spargem bula asta de plictiseala. Am inceput sa facem chestii nebunesti – am mers la un curs de dans pe bara (da, si eu!), ne-am apucat de escalada, am incercat roluri noi in pat. Orice sa iesim din zona aia de confort care ne sufoca.
Și ghici ce? A functionat! Dintr-o data ne-am trezit ca avem despre ce sa vorbim, ca radem ca nebunii, ca ne place din nou sa petrecem timp impreuna. E ca si cum am fi dat restart la relatie.
Asa ca, dragii mei zombi domesticiti, treziti-va! Iesiti din barlogul confortabil si faceti ceva nebunesc. Poate fi orice – de la un curs de gatit la un weekend de camping in salbaticie. Important e sa rupeti rutina aia ucigatoare.
Rudele, aceste carpuse ale relatiei
Stati ca mai am una buna – rudele care se baga in relatia voastra. Știti voi, soacra care are mereu o parere, cumnatul care da sfaturi nesolicitate, matusa care intreaba cand faceti copii. Sunt ca niste carpuse care se infig in pielea relatiei si sug toata energia.
Am trecut si eu prin asta. Mama iubitei mele credea ca are dreptul divin sa se bage in toate deciziile noastre. De la ce mobila sa luam pana la unde sa mergem in vacanta. La un moment dat, simteam ca suntem trei in relatie, nu doi.
Solutia? Granite clare, fratilor! Am avut o discutie serioasa cu iubita mea si am stabilit ca deciziile importante le luam doar noi doi. Rudele pot sa-si dea cu parerea, dar noi decidem. A fost greu la inceput, dar pe termen lung ne-a salvat relatia.
Asa ca data viitoare cand soacra incepe sa se bage, fiti politicosi dar fermi. „Multumim de sfat, o sa discutam si vom decide impreuna”. Punct. Fara negocieri, fara justificari. E relatia voastra, nu a intregului neam.
Recunostinta, acest lubrifiant al relatiilor
Și acum, sa incheiem cu ceva pozitiv – recunostinta. E ca un lubrifiant pentru relatii. Fara ea, totul scartaie si se blocheaza. Cu ea, totul merge uns si placut.
Știti care e faza? Cu timpul, incepem sa luam partenerul de-a gata. Uitam sa apreciem micile gesturi, eforturile zilnice. Și asta duce la resentimente care se acumuleaza ca praful sub covor.
Eu am facut un experiment – timp de o luna am zis in fiecare zi „multumesc” partenerei pentru ceva. Fie ca era vorba de o cafea facuta dimineata, de o camaşa calcata sau pur si simplu pentru ca exista in viata mea.
Rezultatul? Wow! Parca s-a schimbat toata dinamica relatiei. Ne simteam mai apreciati, mai iubiti, mai motivati sa facem lucruri unul pentru celalalt. E ca un cerc virtuos – cu cat apreciezi mai mult, cu atat primesti mai multa apreciere.
Asa ca, dragilor, nu fiti zgarciti cu multumirile si complimentele. Sunt gratis dar fac minuni pentru relatie. Și cine stie, s-ar putea sa primiti ceva foarte placut in schimb, if you know what I mean.
In concluzie, relatiile de lunga durata sunt ca o gradina – trebuie sa le ingrijesti constant ca sa infloreasca. Daca le neglijezi, se umplu de buruieni si ajung o jungla in care te pierzi.
Dar hey, nu disperati! Cu putina munca si multa dragoste, puteti transforma orice relatie intr-o oaza de fericire. Trebuie doar sa fiti deschisi, onesti si gata sa va asumati responsabilitatea pentru propria fericire.
Și nu uitati – dragostea e ca o bautura fina. Se imbunatateste cu timpul, dar doar daca stii cum s-o pastrezi. Altfel, se acreste si ajungi s-o versi la chiuveta. Asa ca luati-va inima-n dinti si puneti-va pe treaba! Relatia voastra merita tot efortul din lume.
Haide, nu sta ca un bustean! Daca ti-a placut articolul asta, da-i un share sa afle si altii cum sa nu-si distruga relatiile. Și lasa un comentariu cu cea mai nebuna chestie pe care ai facut-o ca sa spargi rutina in cuplu. Sunt curios ce idei trasnite mai aveti!
Sursa imaginii: Unsplash
Subiecte abordate in articol: relatii de cuplu, comunicare, gelozie, compromis, rutina
Acest articol se bazeaza pe o combinatie letala de experienta personala, sfaturi furate de la psihologi si multa imaginatie. Orice asemanare cu persoane reale e pur intamplatoare si probabil hilara.