In timp ce toata lumea se holbeaza fascinata la circul mediatic din jurul summitului NATO de la Washington, eu sunt aici sa va spun adevarul crud si necosmetizat despre cea mai mare dilema geopolitica a momentului. Da, dragii mei, ati ghicit – e vorba despre eterna si spinoasa problema a aderarii Ucrainei la alianta nord-atlantica.
Sa fim seriosi, cine si-ar fi imaginat acum cativa ani ca vom ajunge in situatia absurda in care o tara aflata in plin razboi cu Rusia bate la portile NATO? Ei bine, iata-ne aici, in anul de gratie 2024, privind cum liderii occidentali se foiesc stanjeniti in scaunele lor confortabile, incapabili sa ia o decizie clara.
Hai sa facem un mic exercitiu de imaginatie: ce s-ar intampla daca maine, intr-un moment de nebunie colectiva, NATO ar decide sa primeasca Ucraina ca membru cu drepturi depline? Ei bine, dragilor, v-ati putea lua adio de la linistea voastra de pana acum. Ar fi ca si cum ai invita un urias furios la o petrecere cu portelan fin – cineva va iesi sifonat rau de tot.
Cosmarul lui Biden: Ucraina in NATO
Joe Biden, bietul de el, pare ca ar prefera sa inghita o broasca vie decat sa ia o decizie ferma in privinta Ucrainei. Și nu-l putem condamna, nu-i asa? Imaginati-va titlurile din ziare a doua zi dupa ce SUA ar anunta ca sprijina aderarea Kievului: „Biden declanseaza Al Treilea Razboi Mondial!” sau „Apocalipsa nucleara, la un pas de noi!”. Nu e genul de publicitate pe care si-o doreste un presedinte american aflat in pragul alegerilor.
Asa ca ce face unchiul Joe? Ne serveste platitudini despre „poduri luminate” si „usi deschise”, in timp ce pe sub masa face semne disperate catre Zelenski sa mai astepte putin. E ca un dans absurd al ipocriziei diplomatice, in care toata lumea se preface ca nu vede elefantul din camera.
Capcana perfecta a lui Putin
Dar sa nu credeti ca situatia asta a aparut din senin. O, nu! E rezultatul unei strategii machiavelic de inteligente a lui Vladimir Putin. Omuletul asta cu ochi de gheata a reusit sa puna NATO intr-un sah mat diplomatic demn de admiratie.
Ganditi-va putin: daca aliatii occidentali accepta Ucraina, risca un conflict direct cu Rusia. Daca o resping, isi pierd credibilitatea si lasa impresia ca cedeaza in fata amenintarilor Moscovei. E ca si cum ai fi intre ciocan si nicovala, doar ca aici ciocanul e nuclear si nicovala e reputatia ta internationala. Genial, nu-i asa?
Obsesia coruptiei: scuza perfecta
Ah, si sa nu uitam de marea obsesie a Occidentului: coruptia din Ucraina. E ca un fel de mantra repetata la nesfarsit de liderii NATO pentru a justifica ezitarea de a primi Kievul in club. „Draga Ucraina, esti prea corupta pentru standardele noastre inalte”, spun ei cu o fata serioasa, in timp ce inchid ochii la propriile lor scandaluri de coruptie.
Hai sa fim sinceri – coruptia e doar o scuza convenabila. Adevarul e ca nimeni nu vrea sa riste un razboi nuclear pentru Donbas. E mult mai usor sa dai vina pe coruptie decat sa recunosti ca ti-e frica de omuletul de la Kremlin si de rachetele lui.
Déjà vu: Bucuresti 2008 all over again
Pentru oricine are o memorie mai lunga de cateva luni, situatia actuala are un aer deranjant de familiar. Ne intoarcem parca in timp, la summitul NATO de la Bucuresti din 2008. Și atunci Ucrainei i s-a promis luna de pe cer, doar pentru a i se tranti usa in nas in ultimul moment.
E ca un fel de Ziua Cartitei geopolitica, in care suntem condamnati sa repetam la nesfarsit aceleasi greseli. Doar ca de data asta miza e infinit mai mare, iar consecintele unui esec pot fi catastrofale.
Finlanda si Suedia: noii copii rasfatati ai NATO
In tot acest timp, Finlanda si Suedia au intrat in NATO mai repede decat ai zice „neutralitate”. E ca si cum ai vedea cum colegii populari sunt invitati la petrecerea cool a scolii, in timp ce tu, Ucraina, esti lasata sa privesti de pe margine.
Sa fim sinceri, e o ironie cruda. Țarile care nu au nicio amenintare reala la adresa lor sunt primite cu bratele deschise, in timp ce Ucraina, care chiar are nevoie disperata de protectie, e tinuta la distanta. E ca si cum ai da o vesta antiglont cuiva care merge la picnic, in timp ce refuzi sa ajuti pe cineva aflat sub focul inamic.
Dilema existentiala a NATO
In tot acest haos diplomatic, NATO se confrunta cu o criza existentiala majora. Ce este de fapt alianta asta in 2024? Un scut de aparare impotriva Rusiei? Un club select al democratiilor occidentale? Sau doar o relicva a Razboiului Rece care si-a pierdut busola?
Raspunsul la aceasta intrebare va defini nu doar viitorul Ucrainei, ci si relevanta NATO in secolul 21. Daca alianta nu poate sau nu vrea sa-si apere valorile si aliatii in fata unor amenintari reale, atunci la ce mai foloseste?
Concluzie: un dans periculos pe muchie de cutit
In final, toata aceasta situatie e ca un dans periculos pe muchie de cutit. NATO trebuie sa gaseasca cumva un echilibru imposibil intre a descuraja Rusia si a nu provoca un conflict global.
Ucraina e prinsa la mijloc, ca un copil al carui parinti divortati se cearta pentru custodie. Iar Putin sta deoparte si priveste amuzat cum adversarii sai se zbat in propria lor plasa diplomatica.
Un lucru e cert: indiferent ce decizie se va lua la Washington, va fi una care va schimba fundamental echilibrul de putere in Europa. Ramane de vazut daca liderii occidentali vor avea curajul sa ia decizia corecta sau vor alege calea lasitatii diplomatice.
Pana atunci, noi restul vom privi fascinati acest spectacol absurd al ipocriziei si ezitarii, rugandu-ne in secret sa nu fim martori la inceputul unui nou razboi mondial. Bine ati venit in lumea nebuna a geopoliticii secolului 21, unde nimeni nu stie ce va aduce ziua de maine!