Ultima actualizare: 8 octombrie 2024
Traim intr-o era ciudata, prieteni. O era in care casatoria pare sa fie un concept din ce in ce mai abstract si mai putin atractiv pentru barbatii moderni. Dar hai sa nu ne grabim sa aruncam prosopul matrimonial in ring. In calitate de expert neoficial in analiza relatiilor umane, am decis sa arunc o privire mai atenta asupra acestui fenomen social fascinant.
Sa incepem cu o statistica socanta: din cei cinci prieteni apropiati ai mei, patru sunt deja divortati. Al cincilea? Ei bine, el inca se agata de casnicia lui ca un naufragiat de o bucata de lemn in mijlocul oceanului. Ultima data cand am vorbit, tocmai isi gasise refugiu la birou, dupa inca o cearta apocaliptica cu jumatatea lui mai buna (sau mai rea, depinde din ce unghi privesti).
Ce naiba se intampla cu barbatii secolului XXI? De ce par atat de nepregatiti pentru viata de familie? Hai sa dezghiocam putin misterul asta si sa vedem ce-i face pe baietii nostri sa fuga mancand pamantul de altar.
Sindromul Peter Pan: Cand copilaria se prelungeste indefinit
Primul lucru pe care l-am observat la prietenii mei este ca majoritatea au sarit direct din patul parintesc in patul conjugal. Fara escala, fara perioada de tranzitie, fara sa invete macar cum sa spele o camasa fara sa o transforme in carpa de sters pe jos.
Imaginati-va: un tip care pana ieri manca cereale direct din cutie si considera ca schimbarea lenjeriei de pat o data pe luna e un act de igiena extrema, brusc se trezeste responsabil pentru bunastarea unei familii intregi. E ca si cum ai da unui copil de cinci ani volanul unui TIR si i-ai spune „Hai, condu pana la Constanta!”.
Multi barbati intra in casnicie cu mentalitatea ca vor continua sa fie „baieti”. Vor sa fie alfa, sa agate fete, sa bea bere cu baietii. Dar ghici ce? Casnicia nu e un club de noapte perpetuu. E mai degraba ca un job full-time, cu ore suplimentare neplatite si fara concediu.
Am un prieten care, la 35 de ani, inca se plange ca nu si-a trait tineretea. Bro, tineretea ta s-a terminat acum un deceniu! Acum esti in etapa „tata obosit care viseaza la o bere rece si 5 minute de liniste”.
Mirajul nevestei perfecte: O fantezie periculoasa
Ah, si apoi avem sindromul „nevasta mea e diferita”. Știti voi, faza aia cand toti prietenii tai se plang de nevestele lor, dar tu esti convins ca ai prins unicornul relatiilor. Ea e perfecta, intelegatoare, nu se va transforma niciodata intr-un dragon scuipator de foc care-ti va cere sa duci gunoiul la 2 noaptea.
Permiteti-mi sa va spun un secret: TOATE nevestele par perfecte la inceput. E ca atunci cand cumperi o masina noua. In primele saptamani, miroase a nou si merge ca unsa. Dar stai sa treaca cativa ani, sa apara primele zgarieturi si sa inceapa sa scoata sunete ciudate.
Am avut un prieten care era convins ca a dat lovitura. Nevasta lui era frumoasa, desteapta, gatea divin. Dupa doi ani, omul dormea pe canapea pentru ca „printesa” lui sforaia ca un tractor diesel si refuza sa mearga la doctor.
Și apoi avem categoria speciala: barbatii care se casatoresc stiind foarte bine ca relatia lor e un dezastru. E ca si cum ai vedea un aisberg drept in fata ta si ai decide sa accelerezi. „Lasa ca se topeste el pana ajungem noi acolo!”. Știti ce nu se topeste? Regretele, prieteni. Regretele raman cu voi pentru totdeauna.
Presiunea sociala: Casatoria ca un fel de taxa pe existenta
Sa nu uitam de presiunea sociala. Societatea noastra inca are aceasta idee fixa ca un barbat necasatorit e cumva incomplet. E ca si cum ai merge la un interviu de angajare si CV-ul tau ar avea o gaura neagra acolo unde ar trebui sa fie „Stare civila: Casatorit”.
Am un prieten care s-a casatorit la 30 de ani pentru ca parintii lui au amenintat ca-l dezmostenesc daca nu „se aseaza la casa lui”. Omul asta acum e divortat, plateste pensie alimentara si sta cu chirie intr-o garsoniera care miroase a mucegai si dezamagire. Dar hey, macar a bifat casatoria de pe lista de „lucruri pe care trebuie sa le faci ca sa fii un adult responsabil”, nu?
Nevasta ca project manager al vietii tale
Și apoi vine partea „distractiva”. Odata ce te-ai casatorit, brusc descoperi ca nevasta ta s-a transformat intr-un fel de project manager al vietii tale. Trebuie sa muncesti mai mult, sa castigi mai multi bani, sa fii tata perfect, amant pasional si, in timpul liber, sa te si „dezvolti personal”.
E ca si cum ai avea un al doilea job, doar ca asta nu e platit si nu poti sa-ti dai demisia. Trebuie sa fii CEO, dar si femeie de serviciu. Sa fii romantic, dar si masculin. Sa fii sensibil, dar nu prea sensibil. E ca si cum ai incerca sa rezolvi un cub Rubik in timp ce jonglezi cu niste cutite aprinse.
Am un alt prieten care s-a apucat de yoga si meditatie doar ca sa scape de reprosurile nevestei ca „nu se dezvolta personal”. Omul asta acum poate sa stea in cap timp de o ora, dar tot nu stie cum sa comunice eficient cu partenera lui de viata.
Rutina: Ucigasul silentios al pasiunii
Și apoi vine rutina. Oh, dulcea, plictisitoarea, sufocanta rutina. E ca o mlastina care te inghite incet, dar sigur. La inceput, fiecare zi parea o aventura. Acum, singura aventura e sa incerci sa gasesti un serial nou pe Netflix pe care sa-l urmariti impreuna.
Sexul? Ha! Devine o raritate mai mare decat diamantele negre. Ajungi sa consideri „wild” faptul ca faci sex cu lumina aprinsa sau intr-o alta zi decat sambata.
Romantismul? Se transforma in a aduce acasa o punga de chipsuri preferata a partenerului. „Uite draga, mi-am amintit ca-ti plac alea cu smantana si ceapa!”. Bravo, Romeo! Ai salvat casnicia pentru inca o saptamana.
Iluzia optiunilor infinite
Traim intr-o era a optiunilor infinite. Sau cel putin asa ni se pare. Social media ne bombardeaza constant cu imagini ale unor vieti aparent perfecte, ale unor relatii idilice. E ca si cum ai sta la o masa cu o farfurie de cartofi prajiti in fata, in timp ce pe Instagram vezi doar poze cu fripturi suculente si deserturi decadente.
Aceasta iluzie a optiunilor infinite ne face sa fim constant nemultumiti. „Oare am ales bine?”, „Poate exista cineva mai potrivit pentru mine?”, „Daca ratez ceva mai bun stand in relatia asta?”. E ca si cum ai juca la loterie, dar in loc sa te bucuri ca ai castigat 1000 de lei, te gandesti constant la marele premiu pe care l-ai fi putut castiga.
Un alt prieten si-a parasit nevasta dupa 10 ani de casnicie pentru ca era convins ca va gasi pe cineva „mai bun”. Știti ce a gasit? O serie de relatii superficiale si realitatea cruda ca datingul la 40 de ani e la fel de placut ca o vizita la dentist.
Feminismul modern: O forta de temut sau un aliat neasteptat?
Și apoi avem elefantul din camera: feminismul modern. Multi barbati se simt amenintati de ideea unei femei puternice, independente. E ca si cum ai juca sah toata viata si brusc adversarul tau decide ca poate muta toate piesele in orice directie.
Dar hai sa fim sinceri: femeile puternice si independente nu sunt inamicul. Problema e ca multi barbati nu stiu cum sa se raporteze la ele. E ca si cum ai fi obisnuit sa conduci o Dacie 1300 si brusc te trezesti la volanul unui Ferrari. Puterea e acolo, trebuie doar sa inveti sa o controlezi.
Unii se plang ca nevestele lor castiga mai mult decat ei. Bro, asta nu e o problema, e o binecuvantare! Inseamna mai multe vacante, o casa mai frumoasa, poate chiar posibilitatea de a-ti urmari pasiunile fara sa te stresezi pentru fiecare leut.
Casatoria in secolul XXI – O aventura, nu o condamnare
Deci, care e concluzia? Casatoria in secolul XXI e moarta? Nici pe departe! E doar… diferita. E ca si cum ai incerca sa joci un joc video vechi pe o consola moderna. Regulile de baza sunt aceleasi, dar grafica e mai buna si ai nevoie de mai multa strategie.
Secretul? Comunicare, adaptabilitate si un simt al umorului mai dezvoltat decat ego-ul tau. Trebuie sa inveti sa vezi partenera ca pe un aliat, nu ca pe un adversar. Sa intelegi ca „castigul” intr-o casnicie nu inseamna sa ai dreptate, ci sa fiti fericiti impreuna.
Eu? Sunt inca la inceputul aventurii mele matrimoniale. Nu stiu daca voi fi aici peste 5 sau 10 ani. Dar stiu un lucru: voi savura fiecare moment, bun sau rau. Pentru ca, la urma urmei, viata e prea scurta sa o petreci regretand deciziile trecute sau visand la un viitor ipotetic perfect.
Casatoria in secolul XXI e ca o cursa cu obstacole. Unii vor cadea, altii vor abandona, dar cei care ajung la finish line… ei bine, ei vor avea cele mai tari povesti de spus.
Asa ca, dragii mei barbati ai secolului XXI, incaltati-va pantofii de alergat, luati-va partenerul de mana si porniti in aceasta nebuna aventura numita casnicie. S-ar putea sa fiti surprinsi de cat de distractiva poate fi cursa, daca stiti cum sa o abordati.
Și amintiti-va: intr-o lume in care puteti fi orice, fiti parteneri buni. Pentru ca, la sfarsitul zilei, singura opinie care conteaza cu adevarat e cea a persoanei care imparte perna cu voi.