Un introvertit este o persoana ale carei orientari psihologice sunt mai mult axate pe lumea interioara. De obicei, prefera singuratatea sau socializarea cu grupuri mici de prieteni apropiati decat cu multimi de straini. Introvertii obosesc repede de la comunicare, spre deosebire de extroverti, care, dimpotriva, capata energie din interactiunile cu oameni noi. Introvertii au nevoie de perioade regulate de singuratate pentru a se reincarca.
Le este potrivita munca linistita si monotona, pe care o indeplinesc intotdeauna bine daca nu sunt distrasi de intrebari constante. Acestia nu sunt oamenii care pot merge spontan la o petrecere si sa se arunce fericiti pe ringul de dans! Sunt modesti, timizi si le ia destul de mult sa ia decizii, cantarind pro si contra.
Introvertirea se manifesta diferit la diferite persoane; psihologii uneori clasifica mai multe tipuri de introverti:
- Social. Acesta este cel mai comun tip de introvertire. Ei nu sufera neaparat de anxietate sociala, ci pur si simplu se simt mai confortabil petrecandu-si timpul singuri sau doar cu prieteni apropiati;
- Ganditor. Acest tip se caracterizeaza prin adancirea profunda in propriile ganduri si auto-reflectie. Ei se gandesc des la viata, de aceea sunt creativi si au adesea o privire uimitoare asupra lucrurilor familiare tuturor;
- Anxios. Se simt nervosi sau anxiosi in multimi. Introvertirea lor poate fi agravata de frica de comunicare, care nu dispare intotdeauna nici dupa ce vorbesc cu cineva;
- Limitat. Sunt foarte lenti. Introvertilor inchistati le ia mult timp sa se incalzeasca inainte de a intalni pe cineva.
Aceste categorii nu sunt rigide; o persoana poate descoperi trasaturi ale mai multor tipuri de introvertire.
Ce profesii ar trebui sa aleaga introvertii?

Lucrul esential este sa comunici cu un numar minim de persoane, iar profesia in sine sa lase loc pentru creativitate si exprimare de sine.
Designer
Specialistii sunt foarte cautati pe piata muncii, designerii fiind necesari in toate domeniile – de la IT la marketing, astfel ca oricine va gasi ceva pe placul sau. Pentru a stapani profesia, trebuie sa stii sa desenezi – atat pe hartie (de preferat), cat si in programe grafice: Photoshop, Adobe Illustrator si altele. Este important sa ai gust si sa inveti constant noi tehnici.
Singurul dezavantaj pentru un introvertit este ca trebuie sa comunici cu clientii. Uneori dai peste clienti conflictuali cu care este greu sa ajungi la un acord, iar aici introvertii vor trebui sa-si apere interesele si munca si sa negocieze competent.
Manager de Continut
Sarcinile sale includ umplerea unui site web sau a unui cont de social media cu fotografii, videoclipuri si text. Profesia este bine platita si cautata, mai ales daca esti un specialist bun in acest domeniu. Este adevarat, introvertii vor trebui sa comunice cu clienti, copywriteri, targetologi, fotografi si alti specialisti care ajuta la crearea de continut… Dar avantajul este ca toate acestea se pot face online, iar toate problemele pot fi rezolvate prin corespondenta.
De altfel, specialist SEO si copywriter sunt, de asemenea, profesii excelente pentru un introvertit. Poti lucra de la distanta, unu la unu, interactionand, in esenta, doar cu laptopul tau.
Contabil
Pentru contabili, acuratetea si dragostea pentru cifre sunt importante; ei stau in fata unor tabele imense si calculeaza tot felul de estimari. In acelasi timp, poti lucra de la distanta sau ca specialist extern, deoarece multe companii acum nu mai angajeaza contabili in permanenta, ci prefera externalizarea.
Programator
Acum aceasta este una dintre cele mai cautate profesii pe piata muncii. Multi oameni isi doresc sa urmeze cursuri pentru a scrie, asa-zicand, cod pe o plaja undeva intr-o tara calda, iar salariile programatorilor permit, de obicei, acest lucru.
Perseverenta si concentrarea sunt importante pentru aceasta profesie, deoarece trebuie sa fii extrem de atent atunci cand scrii un program, o aplicatie sau un site web. Programatorii tind sa aiba programe de lucru neregulate, ceea ce poate fi o problema pentru cei obisnuiti sa lucreze 5/2, 8 ore pe zi.
Psiholog
Multi vor gandi ca aceasta este o alegere ciudata pentru introverti, dar de fapt este o alegere foarte buna pentru ei! Da, este important sa lucrezi cu oamenii, dar sarcina principala a unui psiholog este de a-i ajuta pe clienti si nu de a se atasa emotional de ei. Se incurajeaza chiar mentinerea unei distante rezonabile.
Mai mult, fiecare sedinta dureaza maximum o ora si jumatate, si poti lucra doar de cateva ori pe saptamana (daca tariful pe sedinta iti permite, desigur).
Secretar
Aici, de asemenea, trebuie sa comunici cu oamenii, dar toate contactele sunt de lucru, astfel incat se transforma rapid intr-o rutina. Multe aspecte pot fi acum rezolvate prin corespondenta, deci introvertii nu ar trebui sa aiba probleme cu supraincarcarea emotionala.
Avocat
Ei nu trebuie intotdeauna sa apara in instanta; majoritatea indatoririlor lor sunt de birou. Aceasta rutina se potriveste foarte bine introvertilor care pretuiesc detaliile si monotonia.
Poate fi un introvertit director?

Contrar stereotipurilor, introvertii pot fi manageri extraordinari! Ei distribuie competent sarcinile in cadrul echipei, conduc eficient negocieri si minimizeaza problemele care apar in companie. Acest lucru a fost confirmat de o cercetare realizata de oameni de stiinta de la Universitatea Brigham Young. In urma sondajelor in companii, angajatii au numit abilitati importante pentru manageri care sunt caracteristice introvertilor: productivitate, corectitudine si feedback competent.
Pentru a deveni un director de succes, psihologii le recomanda introvertilor sa nu ezite sa vorbeasca despre presupunerile si dorintele lor, sa se concentreze mai mult pe obiective decat pe problemele care ii asteapta in atingerea lor si sa acorde mai multa atentie punctelor lor forte.
Introvertii pot lucra oriunde; ii poti gasi in aproape toate domeniile. Lucrul esential este o profesie confortabila pentru a evita posibila epuizare, cresterea nivelurilor de stres si alte probleme psihologice.