In lumea intalnirilor romantice, o intrebare veche de cand lumea continua sa starneasca controverse: cine ar trebui sa plateasca nota? Aceasta dilema aparent banala ascunde de fapt o intreaga dinamica sociala si economica ce merita analizata mai in profunzime. Hai sa aruncam o privire mai atenta la acest „test” financiar pe care unele femei il aplica potentialilor parteneri si sa vedem de ce, in realitate, toata lumea are de pierdut din aceasta situatie.
Opinii impartite si adevaruri incomode
Sa recunoastem, subiectul asta e ca o cutie a Pandorei – odata deschisa, iese la iveala un spectru larg de opinii contradictorii. Avem tabara femeilor care insista vehement ca un „adevarat barbat” trebuie neaparat sa plateasca tot la intalnire, altfel e un zgarcit nenorocit. De cealalta parte, gasim feministele care militeaza pentru impartirea egala a notei de plata. Iar barbatii? Pai unii spun ca nu datoreaza nimanui nimic, in timp ce altii se tin mortis de ideea traditionala ca ei trebuie sa achite totul.
Dar hai sa fim sinceri – toate aceste pozitii sunt de fapt niste extreme care nu reflecta realitatea complexa in care traim. Adevarul incomod e undeva la mijloc si putini au curajul sa-l recunoasca pe fata.
Testul financiar – o relicva a trecutului?
Din punct de vedere rational, e evident ca fiecare ar trebui sa-si plateasca propriile consumatii la o prima intalnire. Hai sa fim seriosi, de ce ai plati tu pentru un strain pe care s-ar putea sa nu-l mai revezi niciodata? E absurd.
Toata povestea asta cu „barbatul adevarat plateste” e de fapt o manipulare emotionala care se bazeaza pe orgoliul masculin. Sa fim realisti – o intalnire e in interesul ambelor persoane, nimeni nu vine cu pistolul la tampla. Și fiecare isi castiga banii cu greu, nu-i asa? Daca n-ai bani de restaurant, stai acasa si gata, nu trebuie sa pacalesti pe nimeni.
Femeile inteleg foarte bine chestia asta, dar joaca un alt joc aici. Un joc vechi de cand lumea, de fapt.
Radacinile preistorice ale testului financiar
Sa facem o mica incursiune in istorie, ca sa intelegem de unde vine toata treaba asta. In preistorie, o femeie putea evalua instant daca un barbat e un bun partener pentru reproducere. Daca aducea vanat in pestera si putea sa ucida dusmanii, era clar ca poate asigura supravietuirea urmasilor. Nu puteai sa ascunzi ca esti un vanator prost sau un razboinic slab – toata lumea stia tot despre toata lumea.
Situatia a ramas similara si in antichitate sau evul mediu. O femeie putea deduce imediat statutul social si ocupatia unui barbat, deci putea estima destul de precis cat de prosper era si ce perspective de viitor ar avea copiii lor. Pe vremea aia nici nu se punea problema cine plateste, pentru ca femeile pur si simplu nu aveau bani. Iar daca mosteneau ceva, trecea automat la sot.
Revolutia industriala a dat peste cap toate calculele astea. Dintr-o data, toata lumea se imbraca la fel si femeile au inceput sa munceasca. Nu mai puteai sa-ti dai seama cat de bogat e un tip doar uitandu-te la el. Cum sa fii sigura ca nu vei ajunge la sapa de lemn daca faci copii cu el?
Asa au aparut „testele” astea de „masurare a barbatiei”. Femeile aveau nevoie de dovezi ca un potential partener chiar are bani. Iar cea mai simpla metoda era sa evalueze cum arata si ce cadouri face.
Jocurile financiare din prezent
In ziua de azi, lucrurile s-au complicat de-a dreptul. E aproape imposibil sa-ti dai seama cat de instarit e cineva doar dupa aparente. Un milionar poate sa umble imbracat ca un boschetar, in timp ce un amarat isi poate lua haine de firma pe credit.
Dar scopurile femeilor au ramas in mare parte aceleasi. Sau mai bine zis, scopurile structurilor arhaice ale creierului feminin: supravietuire, reproducere, cresterea progeniturilor.
Sa fim sinceri – majoritatea femeilor isi doresc copii la un moment dat. Și toate stiu ca dupa nastere vor deveni temporar dependente financiar de partener. E firesc sa vrea sa se asigure ca viitorul tata va putea intretine familia.
Cum sa evaluezi un potential partener?
Pai cum altfel decat testand daca e dispus sa cheltuiasca bani pe tine inca de la inceput? E un fel de „proto-grija” paterna.
„Ma hraneste si ma adapa. Excelent, inseamna ca va putea hrani o familie.” Cam asa gandeste creierul primitiv feminin. De-aia e atat de important momentul asta pentru multe femei, chiar daca majoritatea nici macar nu realizeaza constient de ce.
Problema e ca in zilele noastre, chestia asta nu mai inseamna absolut nimic. Un tip poate sa plateasca sute de intalniri, sa te lase gravida si apoi sa dispara. De-aia avem atatea mame singure, nu? Sunt sigur ca „taticii” aia au platit cinele si au cumparat flori la intalniri. Dar ce s-a ales de toate astea pana la urma?
Femeilor, treziti-va la realitate!
Fetelor, in lumea moderna nu va puteti baza decat pe voi inseva. Vreti copii? E o dorinta nobila, dar incepeti sa economisiti si sa va construiti o plasa de siguranta financiara. Statistic vorbind, aveti 70% sanse sa divortati in primii 3-10 ani de casnicie.
Ganditi-va de pe acum la cariera si la o locuinta proprie. Asigurati-va viitorul, e o atitudine matura care va va proteja pe termen lung.
Uitati de testele astea stupide. Un tip poate sa plateasca lejer cu cardul de credit la intalnire, dar ghici cine va achita ratele mai tarziu? Tu! Nu stiati de cazuri din astea? Sunt mult mai frecvente decat v-ati imagina.
Fericirea si distractia voastra sunt in propriile maini si pe proprii bani. La fel si copiii vostri.
Da, e cinic. Da, e dur. Dar e adevarat.
Daca gasiti un barbat decent, echilibrat si cu o situatie financiara buna, felicitari! Dar sa nu va bazati viata pe castigarea la loto. Șansele sunt prea mici.
Depasiti mentalitatea arhaica
In final, toata povestea asta cu „cine plateste la intalnire” e o relicva a trecutului care nu mai are sens in societatea moderna. E o incercare zadarnica de a evalua un potential partener dupa criterii complet irelevante.
In loc sa va concentrati pe cine scoate portofelul la restaurant, mai bine observati cum se comporta persoana respectiva, ce valori are, cum va trateaza. Astea sunt lucrurile cu adevarat importante intr-o relatie pe termen lung.
Iar daca tot vreti sa testati ceva, testati compatibilitatea, comunicarea, empatia. Nu contul din banca, pentru ca oricum nu reflecta realitatea.
Hai sa depasim odata pentru totdeauna mentalitatea asta arhaica si sa construim relatii bazate pe respect reciproc, incredere si valori comune. Asta e cheia fericirii pe termen lung, nu cine plateste cafeaua la prima intalnire.
Tu ce parere ai despre subiectul asta? Ai experiente personale legate de „testul financiar” la intalniri? Impartaseste-ti gandurile in comentarii, sunt curios sa aflu si alte perspective!