Știu ca multi dintre voi, tatici cool, va intrebati cum naiba sa cresteti niste pustani care sa nu ajunga niste fraieri plangaciosi in adidasi de doi lei. Ei bine, am cateva sfaturi pentru voi, asa ca deschideti bine urechile!
In primul rand, hai sa lamurim un lucru – nu conteaza daca stai sau nu cu pustiul sub acelasi acoperis. Divortul e la ordinea zilei, asa ca ideea de familie „normala” cu mami si tati care impart patul si facturile e cam demodata. Dar stai linistit, poti fi un tata excelent chiar daca nu-ti vezi odrasla in fiecare zi.
Vezi tu, a fi tata nu inseamna neaparat sa stai lipit de fundul copilului si sa-i stergi mucii. E mai degraba vorba de a fi un model, un exemplu de urmat. Chiar daca nu-l vezi zilnic, poti sa-i arati ce inseamna sa fii barbat adevarat prin actiunile si atitudinea ta. Asa ca ia aminte la sfaturile astea, bazate pe experienta mea de tata veteran. Nu le lua ca pe niste reguli batute in cuie, dar poate te vor inspira.
Regulile de aur ale unui tata adevarat
1. Fii tu insuti un model de barbat
Inainte de toate, daca vrei sa cresti un barbat adevarat, nu un amarat plangacios, trebuie sa fii tu insuti un exemplu. Vrei un fiu care sa stie sa-si apere punctul de vedere, sa-si asume responsabilitati, sa-si atinga obiectivele? Atunci arata-i cum se face! Fii tu insuti un astfel de barbat.
Nu poti sa stai toata ziua pe canapea cu berea-n mana si sa te astepti ca fiul tau sa devina un tip ambitios si de succes. Copiii imita ce vad, nu ce li se spune. Asa ca ridica-te de pe fund si fii barbatul pe care vrei sa-l vezi in fiul tau!
2. Asigura-te ca stie cine aduce banii in casa
Fiul tau trebuie sa inteleaga clar cine ii asigura traiul. Daca nu contribui financiar la cresterea lui, nu esti decat un „unchi” pentru el, nu un tata adevarat. Crezi ca mama nu-i va spune ca tu nu dai niciun ban? Se va asigura ca stie asta foarte bine.
Și ghici ce? Baiatul va invata ca e ok sa traiesti pe spatele unei femei si sa te dai mare tatic fara sa misti un deget pentru copilul tau. Vrei asta? Sigur ca nu! Asa ca scoate portofelul si asigura-te ca fiul tau stie ca tu esti cel care ii asigura un trai decent.
3. Arata-i cum functioneaza lumea
Ca tata, ai datoria sa-i explici pustiului cum merg lucrurile in lumea asta nebuna. Du-l peste tot – la muzee, expozitii, meciuri, pescuit. Arata-i cat de divers e universul nostru si cum sa se descurce in orice situatie.
Fiul tau trebuie sa vada ca exista tot felul de oameni si ca tu stii sa comunici cu toti. Asta il va ajuta enorm in viata. Nu-l tine intr-o bula, expune-l la cat mai multe experiente!
4. Lasa-l sa vada cum traiesti
Explica-i fiului tau ce faci, de ce ai ales jobul asta, ce pasiuni ai. Implica-l in activitatile tale de dupa munca. Bineinteles, sunt lucruri pe care un copil nu ar trebui sa le vada – alcool, femei usoare etc. Astea le va descoperi oricum cu prietenii la adolescenta.
Tu concentreaza-te sa-i arati ca exista si distractii „normale” pentru un barbat. Fa-l partas la pasiunile tale sanatoase. Asa va invata ce inseamna sa fii un adult echilibrat.
5. Joaca-te cu el ca un nebun
Fii ca un lup jucandu-se cu puii. Ia-l in carca, trantiti-va, alergati, sariti. Daca esti prea lenes sa te ridici de pe canapea, nu te mira cand fiul tau va sta toata ziua cu nasul in telefon. Copiii copiaza ce vad.
Arata-i ca esti implicat in viata lui, ca-l sustii in toate. Doar asa va invata sa aiba incredere in tine. Fii prezent, fii activ, fii model!
6. Implica-l in treburile casei
Arata-i fiului tau ca si barbatii fac treaba prin casa. Ajuta-l sa-si faca ordine in camera, sa spele vase, sa duca gunoiul. Invata-l sa-i ia mamei sacosele din mana.
Nu face tu totul in locul lui, dar nici nu-i da responsabilitati pe care nu le poate duce. Exista lucruri pe care un copil nu le poate face. Ideea e sa-l obisnuiesti treptat cu ideea ca si barbatii au treburi casnice. Asa va ajunge sa le faca natural, fara sa i se para o corvoada.
7. Lasa-l sa greseasca si sa invete din asta
Mamele au tendinta sa-si protejeze copiii de orice pericol. Dar un barbat stie ca uneori trebuie sa lasi copilul sa se confrunte cu probleme si sa le rezolve singur.
Invatatul mersului pe bicicleta, inotului, cataratul in copaci, bataia cu huliganii din cartier – crezi ca o femeie l-ar lasa vreodata sa faca astea? Probabil ca nu. Fie ar face ea totul in locul lui (s-ar certa ea cu huliganii), fie i-ar interzice (sa se catere in copaci), fie l-ar convinge sa nu faca (sa mearga cu bicicleta), fie ar angaja pe altcineva sa-l invete (sa inoate).
Tu, ca tata, ai rolul de a-l lasa sa experimenteze, chiar daca asta inseamna sa-si mai ia cate-o bataie sau sa cada. Doar asa va invata sa se descurce singur in viata.
Concluzia? Fii barbatul pe care vrei sa-l vezi in fiul tau!
Daca vrei un fiu care sa fie un barbat adevarat – care sa stie sa se apere, sa se intretina, sa-si atinga scopurile, sa-si asume responsabilitati – atunci tu trebuie sa fii primul exemplu. Nu poti sa cresti un stejar dintr-un mar.
Da, mama i-a dat viata. Dar tu, ca tata, ai datoria sa-i formezi caracterul si vointa. Doar tu il poti invata cum sa faca fata situatiilor dificile. Cum sa rabde, cum sa persevereze, cum sa-si depaseasca limitele.
Rezultatul? Un barbat crescut de un alt barbat. Ca Akela care l-a crescut pe Mowgli. Pentru ca atunci cand un baiat e crescut doar de mame si bunici, cu un tata absent sau nepasator, va avea mari probleme cu masculinitatea lui.
Și apoi femeile se vor plange ca nu mai exista „barbati adevarati”. Pai cum sa existe, daca nimeni nu-i mai creste? Un barbat adevarat trebuie format, modelat, educat.
Asa ca intrebarea e pentru voi, tatii: cand va apucati serios de cresterea fiilor vostri? Ca la 10-15 ani e cam tarziu, baiatul e deja format ca un „nene in adidasi”.
Voi cum va educati fiii? Aveti alte idei? Hai sa auzim si parerile voastre in comentarii! Și nu uitati – un barbat adevarat se formeaza inca din copilarie, cu un tata implicat si prezent. Fiti acolo pentru fiii vostri!
Sursa imaginilor: Unsplash
Subiecte abordate in articol: educatia baietilor, rolul tatalui, masculinitate, cresterea copiilor
Te-a impresionat acest articol? Distribuie-l si prietenilor tai tatici! Și nu uita sa lasi un comentariu cu propriile tale idei despre cresterea baietilor.