Tu cel fara speranta in relatii, probabil ca te-ai saturat pana peste cap de toate povestile lacrimogene despre cum „dragostea dureaza doar 3 ani”. Ei bine, am vesti socante pentru tine – totul e o minciuna gogonata! Da, ai auzit bine. Acest cliseu penibil nu e decat o inventie a unui scriitor francez care probabil ca avea probleme cu alcoolul.
Hai sa iti explic cum sta treaba de fapt cu dragostea asta care chipurile „expira” dupa 36 de luni. Ține-te bine de scaun, pentru ca urmeaza sa-ti dau peste cap tot ce credeai ca stii despre relatii!
Cum a aparut mitul celor 3 ani de dragoste
Totul a inceput de la un tip pe nume Frédéric Beigbeder, un scriitor francez care probabil ca a fost parasit de iubita fix dupa 3 ani de relatie. Omul s-a suparat atat de tare incat a scris o carte intreaga despre cum dragostea moare inevitabil dupa acest termen.
Protagonistul cartii, un anume Marc Marronnier, e atat de obsedat de ideea asta incat incepe sa se pregateasca de despartire inca din prima zi de relatie. Practic, tipul asta e intruchiparea tuturor paranoicilor care incep sa dea in panica de cum aniverseaza 3 ani impreuna. Ii stii si tu, sunt aia care isi fac bagajele si cauta chirie noua cu o luna inainte sa bata clopotul de inmormantare al relatiei.
Dar stai putin – chiar credeai ca viata bate filmul? Ca o teorie scoasa din fundul unui scriitor francez frustrat e mai valabila decat realitatea? Hai sa vedem ce spun de fapt cercetatorii despre durata de viata a dragostei.
Ce zic oamenii de stiinta despre dragostea de durata
Niste cercetatori cu prea mult timp liber s-au gandit sa puna la incercare teoria lui Beigbeder. Au luat la intrebari 315 cupluri care trecusera deja de borna fatidica de 10 ani de relatie. Ghici ce au descoperit? Aproape jumatate dintre ei (40%) au declarat ca sunt in continuare indragostiti lulea unul de celalalt!
Auzi tu, dragostea lor a rezistat de 3 ori mai mult decat prezicea profetirea sumbra a francezului nostru alcoolic. Cum iti suna asta, domnule „dragostea expira dupa 3 ani”?
Dar stai, ca nu s-au oprit aici! Savantii astia curiosi s-au gandit sa se uite direct in creierul indragostitilor. La propriu! Au bagat 17 voluntari casatoriti de vreo 21 de ani in aparatul ala de RMN si le-au aratat poze cu jumatatile lor.
Și ce crezi ca au vazut? Fix aceleasi zone din creier care se aprind la pustanii abia indragostiti s-au activat si la „veteranii” dragostei. Surpriza, surpriza! Se pare ca chimia dragostei nu dispare odata cu trecerea anilor.
Cum evolueaza de fapt dragostea in timp
Acum, nu vreau sa fiu ipocrit. E adevarat ca dragostea se schimba in timp. Dar asta nu inseamna ca moare, cum cred unii destepti.
Niste oameni de stiinta mai aplecati asupra subiectului au analizat nu mai putin de 25 de studii, cu peste 6000 de participanti. Concluzia? Dragostea pasionala chiar poate sa evolueze intr-o legatura romantica profunda.
Adica fluturasii aia din stomac si palpitatiile nebune se transforma treptat in caldura, tandrete si o conexiune mai adanca. Ca in comediile romantice, doar ca fara popcorn si happy-end fortat.
Evident, nu toata lumea reuseste sa pastreze flacara vie pana la adanci batraneti. Dar nu e vina dragostei, ci a hormonilor si neurotransmitatorilor din creierul nostru, care fac un dans nebun acolo sus.
La unele cupluri, dopamina si noradrenalina mentin pasiunea ani la rand. La altii, aceste substante stimuleaza productia de oxitocina si vasopresina, hormonii responsabili pentru atasament si confort. Și atunci dragostea se transforma intr-un rau linistit si stabil.
Cum sa faci ca dragostea sa nu se ofileasca
Acum ca am demolat mitul asta tampit cu „3 ani”, hai sa vedem cum poti sa-ti mentii relatia proaspata si dupa ce treci de borna fatidica. Uite cateva sfaturi de la experti, pe care le poti folosi sa-ti salvezi dragostea de la „expirate”:
- Incredere oarba: Deschide-te in fata partenerului si nu te teme sa fii vulnerabil. O conexiune puternica e fundatia unei relatii de durata. Fara secrete si minciuni, ca alea rod relatia pe dinauntru.
- Aventura la greu: Umple-ti viata cu experiente noi si aventuri impreuna. Emotiile pozitive sunt ca vitaminele pentru dragoste. Fa lucruri nebunesti, spontane, iesi din zona de confort. Rutina e cel mai mare dusman al pasiunii.
- Timp de calitate: Fa-ti timp pentru discutii profunde si activitati in doi. Chiar si doar cateva ore pe saptamana pot face minuni. Stinge telefonul, lasa treburile deoparte si concentreaza-te doar unul pe celalalt.
- Apreciaza ce ai: Nu lua partenerul ca pe ceva de-a gata. Recunostinta e ingredientul secret al relatiilor fericite. Spune-i cat de mult il pretuiesti, arata-i prin gesturi mici ca il apreciezi.
- Focus pe calitati: Aminteste-ti mereu de ce te-ai indragostit si concentreaza-te pe calitatile partenerului, nu pe defecte. Nimeni nu e perfect, dar daca te concentrezi doar pe aspectele negative, vei ajunge sa urasti pana si cea mai minunata persoana.
Și cel mai important – arunca la gunoi ideea aia tampita cu „termenul de expirare” al dragostei. Daca incepi relatia asteptand sa se termine dupa 3 ani, evident ca nu vei investi suficient in ea. Mai bine tine minte ca pana si personajul ala al lui Beigbeder si-a dat seama in final ca teoria lui e o prostie.
Concluzie: Dragostea e un maraton, nu un sprint
Ei, acum ca ti-am demontat toate convingerile despre relatii, ce zici? Te-am convins ca dragostea nu e o cursa de 100 de metri, ci mai degraba un ultra-maraton?
Sigur, nu e usor sa mentii flacara vie ani la rand. Dar nimic care merita cu adevarat in viata nu vine fara efort. Gandeste-te ca e mult mai frumos sa gasesti sufletul-pereche si sa pastrezi sentimentele vii decat sa schimbi partenerii ca pe sosete.
Ține minte ca dragostea nu inseamna doar trandafiri si bomboane de ciocolata. E vorba de a sti sa asculti, sa ierti si sa faci compromisuri. Dar daca esti dispus sa cresti si sa te schimbi impreuna cu partenerul, poti construi o relatie care va rezista testului timpului.
Asa ca data viitoare cand auzi pe cineva plangandu-se ca „dragostea dureaza doar 3 ani”, razi in fata lui si spune-i ca e un mit depasit. Arata-i acest articol daca vrei. Sau mai bine, demonstreaza-i prin exemplul tau personal ca dragostea adevarata poate dura o viata intreaga.
Acum ca ai aflat secretele dragostei de durata, ce mai astepti? Impartaseste acest articol cu toti prietenii tai sceptici in ale relatiilor. Sau mai bine, pune in aplicare sfaturile si fa-ti relatia sa infloreasca. Și nu uita sa ne spui in comentarii care e secretul tau pentru o dragoste care rezista testului timpului!
Sursa imaginii: Facebook
Subiecte abordate in articol: dragoste de durata, mituri despre relatii, evolutia sentimentelor, secretele relatiilor fericite
Datele si studiile mentionate in acest articol se bazeaza pe cercetari stiintifice reale, dar au fost prezentate intr-un stil gonzo, exagerat si pe alocuri ironic. Intotdeauna consulta surse medicale si psihologice profesioniste pentru sfaturi despre relatii.