25.3 C
București
10 septembrie 2024

Esti propriul tau dusman? 7 semne ale unei relatii toxice cu tine insuti

Citeste si ...

Hai sa vorbim putin despre cum ne sabotam singuri viata, ca parca suntem niste idioti care se lovesc cu ciocanul in cap si dupa aia se mira ca ii doare. Știi cum e cand te uiti in oglinda dimineata si vezi acolo un ratat care te priveste cu ochi de peste mort? Ei bine, s-ar putea sa fii chiar tu, prietene!

Dar stai linistit, nu esti singurul tampit care isi face viata un calvar. Suntem o intreaga armata de fraieri care ne comportam ca si cum am avea un contract secret cu universul sa ne facem existenta cat mai mizerabila posibil. Parca am avea un talent special sa ne punem bete-n roate si sa ne aruncam cu capul inainte in toate gropile pe care le intalnim.

Hai sa vedem impreuna care sunt semnele ca ai o relatie toxica cu tine insuti si cum poti sa scapi de blestemul asta auto-impus. Pregateste-te pentru o doza zdravana de auto-ironie si poate chiar o trezire la realitate, ca parca prea ne place sa ne complacem in mizerie.

1. Te critici mai rau decat o soacra acra

Tu chiar crezi toate cacaturile alea pe care ti le spui singur in cap? „Sunt urat si prost”, „Nu merit nimic bun in viata”, „Sunt un ratat fara speranta”. Serios? Ai impresia ca esti personajul negativ dintr-un film prost sau ce naiba?

Problema e ca ai luat toate criticile toxice pe care le-ai auzit in copilarie si le-ai transformat in mantra ta personala. Acum le repeti obsesiv de parca ar fi adevarul absolut, in loc sa-ti dai seama ca sunt doar niste prostii pe care le-ai internalizat.

Uite cum sta treaba: toata lumea are calitati si defecte. Absolut toata lumea, chiar si aia care par perfecti pe Instagram. Tu ai ales sa te concentrezi doar pe chestiile negative si sa le exagerezi la maxim. E ca si cum ai purta niste ochelari speciali care iti arata doar cacatul din viata ta.

Hai sa facem un exercitiu: ia o foaie de hartie si scrie 10 chestii pozitive despre tine. Orice, cat de mici. Poate stii sa gatesti bine, poate esti un prieten de incredere, poate ai talent la ceva. Acum uita-te la lista aia si realizeaza ca astea sunt lucruri reale despre tine, nu cacaturile alea pe care ti le spui in cap.

2. Perfectionismul toxic, sport national

Ba, da’ tu chiar crezi ca poti sa fii perfect in toate? Ca daca nu esti cel mai tare din parcare in absolut orice, inseamna ca esti un ratat? Hai sa-ti spun un secret: nimeni nu e perfect, nici macar aia care par asa pe social media.

Tu ai ajuns sa-ti pui niste standarde atat de ridicole incat nici Superman nu le-ar atinge. Și dupa aia te miri ca esti mereu dezamagit si frustrat. Pai normal, fratioare! Cum sa fii multumit cand iti ceri sa fii CEO la 25 de ani, sa arati ca un model si sa salvezi planeta in timpul liber?

Citeste si...
Copiii Printului William, panicati la concertul lui Taylor Swift: O seara cu emotii puternice pentru familia regala

Perfectionismul asta toxic te face sa te simti ca un hamster intr-o roata: alergi si alergi dar nu ajungi nicaieri. Orice ai face, nu e niciodata destul de bun pentru tine. Ai putea sa descoperi leacul pentru cancer si tot ai gasi ceva de criticat: „Da, dar de ce nu am facut asta mai devreme?”.

Inca un exercitiu: alege un lucru pe care vrei sa-l faci si stabileste un obiectiv realist. Nu „vreau sa fiu cel mai bun din lume”, ci ceva tangibil si realizabil. Și cand il atingi, fa ceva socant: bucura-te de realizare! Sarbatoreste, da-ti o palma pe umar, fa orice in afara de a cauta imediat urmatorul tel imposibil.

3. Te compari cu toata lumea de parca ar fi olimpiada

Ba, da’ tu chiar crezi ca viata e un concurs permanent si ca trebuie sa fii mai bun decat toti ceilalti la orice? Ca daca vecinul si-a luat masina noua, gata, tu esti un ratat? Sau daca fosta colega s-a maritat, tu esti un dezastru ca esti singur?

Problema e ca te compari doar cu partile bune din viata altora, pe care le vezi pe social media sau le auzi la o bere. Tu crezi ca aia posteaza si cand se cearta cu nevasta sau cand fac o gafa la munca? Normal ca nu, ba! Dar tu compari viata ta reala, cu bune si rele, cu versiunea idealizata a vietii altora.

E ca si cum ai compara un film artistic cu un documentar. Normal ca filmul o sa para mai misto, ca acolo e totul regizat sa arate perfect. Dar asta nu inseamna ca e mai real sau mai valoros.

Data viitoare cand simti nevoia sa te compari cu cineva, intreaba-te: „Chiar stiu eu toata povestea vietii acelei persoane? Sau ma compar doar cu o imagine partiala si idealizata?”. Și mai bine, compara-te cu tine insuti de acum un an. Ai evoluat? Bravo, asta e singurul lucru care conteaza cu adevarat.

4. Te sabotezi singur mai ceva ca un agent secret incompetent

Frate, tu chiar ai talent sa-ti strici toate oportunitatile! E ca si cum ai avea un agent secret in cap care are misiunea sa-ti distruga viata, dar e atat de prost incat se da de gol la fiecare pas.

Ai un interviu important? Gata, brusc te trezesti ca ai gripa sau ca ti-ai rupt piciorul. Ai o intalnire cu cineva care-ti place? Pac, incepi sa te comporti ca ultimul cretin, de parca ai vrea sa o sperii. Esti pe cale sa obtii ceva bun in viata? Nicio problema, gasesti tu o modalitate sa strici totul in ultimul moment.

Și stii care e faza cea mai tare? Dupa ce sabotezi totul, te simti usurat! De parca ai fi scapat de o amenintare, nu de o oportunitate. „Uf, era sa fiu fericit si de succes, dar am evitat la timp pericolul asta!”.

E ca si cum ai avea o fobie de fericire si succes. Te sperie atat de tare ideea ca ai putea sa-ti mearga bine, incat preferi sa ramai in zona ta de confort mizerabila.

Citeste si...
Cum sa-i "dai papucii" fara sa te trezesti cu un scaun in cap

Pe viitor, cand simti impulsul sa sabotezi ceva bun din viata ta, opreste-te o secunda. Intreaba-te: „Ce e mai rau ce s-ar putea intampla daca as lasa lucrurile sa mearga bine?”. Și dupa aia intreaba-te: „Ce e mai rau ce s-ar putea intampla daca sabotez din nou totul?”. Compara raspunsurile si vezi care e de fapt mai periculos pentru tine.

5. Primesti complimente de parca ar fi insulte

Bai, da’ tu chiar nu stii sa primesti un compliment? Cand cineva iti zice ceva de bine, reactionezi de parca te-ar fi injurat de mama. E ca si cum ai avea un scut anti-complimente care respinge orice vorba buna.

Cineva iti zice ca arati bine azi? Gata, incepi sa explici cum de fapt arati groaznic si ca hainele astea te fac gras. Șeful te lauda pentru munca ta? Imediat incepi sa enumeri toate greselile pe care le-ai facut si de ce de fapt esti incompetent.

E ca si cum ai fi alergic la orice forma de apreciere. Poate ca in adancul sufletului crezi ca nu meriti nimic bun, asa ca respingi orice compliment ca sa-ti confirmi aceasta credinta toxica.

Dar stii ce e cel mai trist? Ca atunci cand cineva te critica sau te jigneste, iei totul de bun. Parca ai un filtru care lasa sa treaca doar chestiile negative, in timp ce respinge tot ce e pozitiv.

Sfat: data viitoare cand primesti un compliment, forteaza-te sa spui doar „Multumesc”. Atat. Nu adauga nicio explicatie, nicio auto-depreciere. Doar „Multumesc”. Și observa cum te simti. Probabil va fi inconfortabil la inceput, dar cu timpul vei invata sa accepti ca poate, doar poate, meriti si tu ceva bun in viata.

6. „Nu” e un cuvant strain pentru tine

Nu stii sa spui „nu”? E ca si cum ai fi un covor uman pe care toata lumea isi sterge picioarele. Oricine iti cere ceva, tu sari imediat: „Sigur, nicio problema!”. Chiar daca asta inseamna sa-ti sacrifici timpul, energia sau chiar principiile.

Problema e ca te temi atat de tare sa nu dezamagesti pe cineva, incat ajungi sa te dezamagesti constant pe tine insuti. Preferi sa fii epuizat, stresat si nefericit, decat sa rişti sa superi pe cineva spunand „nu”.

Și stii care e faza cea mai nasoala? Ca de fapt, nimanui nu-i pasa atat de mult de tine pe cat crezi tu. Majoritatea oamenilor nici macar nu observa cat te sacrifici. Ei doar profita de bunavointa ta excesiva.

De acum incolo cand cineva iti cere ceva, nu raspunde imediat. Ia-ti cateva secunde sa te gandesti daca chiar vrei si poti sa faci acel lucru. Și daca raspunsul e nu, spune pur si simplu: „Imi pare rau, dar nu pot/nu vreau sa fac asta”. Fara explicatii, fara scuze. Doar un „nu” clar si ferm. O sa fie greu la inceput, dar cu timpul vei descoperi ca lumea nu se prabuseste daca refuzi ceva.

Citeste si...
Arta de a spune "Nu" fara sa-ti pierzi prietenii

7. Nu te cunosti pe tine insuti mai bine decat cunosti un strain

Habar n-ai cine esti si ce vrei de la viata. Esti un strain in propriul tau corp si minte. Daca te-ar intreba cineva care sunt pasiunile tale, valorile tale, visurile tale, ai sta ca boul si ai clipi nedumerit.

Problema e ca toata viata ai lasat pe altii sa-ti spuna cine ar trebui sa fii si ce ar trebui sa-ti placa. Parintii, societatea, prietenii, toti ti-au bagat pe gat idei despre cine ar trebui sa fii, iar tu le-ai inghitit pe nemestecate.

Acum esti ca o marioneta care nu stie cine ii trage sforile. Faci chestii fara sa stii de ce, urmezi un drum fara sa stii unde duce, si te trezesti ca traiesti o viata care parca nu e a ta.

Esti un actor intr-o piesa, dar ai uitat complet scenariul si rolul tau. Asa ca improvizezi tot timpul, sperand ca nimeni nu va observa ca de fapt habar n-ai ce faci.

Ia din nou o foaie de hartie si scrie raspunsuri sincere la urmatoarele intrebari: „Ce ma face cu adevarat fericit?”, „Care sunt valorile mele cele mai importante?”, „Daca as putea face orice in viata, fara limite, ce as alege?”. Nu te gandi la ce „ar trebui” sa raspunzi. Fii sincer cu tine insuti. S-ar putea sa fii surprins de ce descoperi.

Nu mai fi propriul tau dusman, fii propriul tau aliat!

Dupa toata analiza asta, probabil te simti ca dracu’. Parca ti-am tras un pumn in stomac si ti-am aratat cat de tare iti sabotezi singur viata. Dar stai asa, nu te arunca de pe pod inca!

Vestea buna e ca daca ai citit pana aici, inseamna ca macar ti-ai dat seama ca ceva nu e in regula. Și asta e primul pas spre schimbare. E ca si cum ai fi un alcoolic care in sfarsit admite ca are o problema – e dureros, dar e necesar.

Acum ca stii care sunt semnele unei relatii toxice cu tine insuti, poti incepe sa lucrezi la ele. Nu, nu o sa se schimbe totul peste noapte. Nu e ca si cum citesti un articol pe net si gata, brusc esti cea mai fericita si implinita versiune a ta. Dar macar ai un punct de plecare.

Incearca sa fii mai bland cu tine insuti. Trateaza-te cum ai trata un prieten bun care trece prin momente grele. Ofera-ti aceeasi intelegere, rabdare si incurajare pe care le-ai oferi altcuiva.

Și cel mai important: nu te astepta la perfectiune. Vei mai avea momente cand vei cadea in vechile tipare. E normal, suntem doar oameni. Dar important e sa te ridici de fiecare data si sa continui sa incerci.

Remember, viata e scurta si imprevizibila. Nu o irosi urandu-te pe tine insuti si sabotandu-ti fiecare sansa la fericire. Incepe sa fii propriul tau aliat, nu dusman.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole