23.8 C
București
17 iunie 2024

Monogamia vs Poligamia: Ce este fiecare si care sunt diferentele cheie

Citeste si ...

Dragostea si relatiile de cuplu sunt subiecte care fascineaza omenirea de secole. Fie ca visam la o poveste de iubire ca-n basme, cu un singur partener pe viata, fie ca ne atrag aventurile amoroase, modul in care ne construim relatiile spune multe despre noi ca indivizi si ca societate. Dar oare ce inseamna mai exact monogamia si poligamia? Și care sunt diferentele fundamentale intre cele doua stiluri de viata?

Ce este monogamia

Monogamia este definita ca o forma de relatie in care doua persoane se angajeaza sa fie exclusive din punct de vedere romantic si sexual una cu cealalta. Cu alte cuvinte, partenerii monogami nu au alte relatii in paralel, fie ele amoroase, sexuale sau sociale. Cele mai comune forme de monogamie sunt casatoria si parteneriatul civil pe termen lung.

Desi asociem adesea monogamia cu natura umana si o consideram „fireasca”, ea este de fapt mai degraba un construct social decat unul biologic. Sociologul Sergey Talanov explica:

„InstitutIA monogamiei este o alegere a societatii. Societatea este o constructie sociala: oamenii isi creeaza propriile valori si adera la ele. In unele tari, se fac incercari de a schimba aceste valori. Daca in procesul de socializare primara, prin institutii precum educatia, mass-media, cinematografia, literatura etc., se formeaza ideea ca poligamia este norma, atunci o persoana care a crescut intr-o anumita societate va considera ca asa stau lucrurile.”

Astfel, desi monogamia este larg raspandita in societatile umane, nu este universala. Dintr-un total de peste 1200 de societati umane, doar 186 practica monogamia, in timp ce 453 sunt periodic poligame1.

Tipuri de monogamie

Monogamia vs poligamia: ce este fiecare si care sunt diferentele cheie
Monogamia vs poligamia: ce este fiecare si care sunt diferentele cheie

Sociologii clasifica monogamia in mai multe categorii, in functie de aspectele pe care le implica:

 • Monogamia genetica: Se refera la faptul ca un barbat este sigur ca este tatal biologic al copiilor sai2.
 • Monogamia sociala: Presupune o relatie de lunga durata, posibil casatorie, coabitare si un trai comun.
 • Monogamia sexuala: Partenerii intretin relatii sexuale exclusiv unul cu celalalt.
 • Monogamia maritala: Ținand cont de prevalenta poligamiei in unele culturi, se face distinctie intre cuplurile casatorite exclusiv unul cu altul.
Citeste si...
Nu o sa crezi ce efect secundar a suferit Regele Charles in timpul luptei cu cancerul!

O alta distinctie importanta este cea dintre:

 • Monogamia obisnuita: Cand partenerii intra intr-o singura relatie monogama pe tot parcursul vietii.
 • Monogamia seriala/secventiala: Cand o persoana are mai multe relatii monogame de-a lungul vietii, consecutive, nu simultan. Pe durata fiecarei relatii, partenerii isi sunt fideli.

Psihologul Alexander Selin subliniaza ca monogamia sociala si sexuala nu merg neaparat mana in mana:

„Partenerii pot fi monogami social, adica sa aiba o gospodarie comuna, sa creasca copii impreuna, sa simta o apropiere emotionala unul fata de celalalt, dar in acelasi timp sa faca sex cu alte persoane.”

El face referire la teoria lui Helen Fisher, care identifica trei sisteme cerebrale diferite responsabile pentru cele trei componente ale iubirii: atractia sexuala, sentimentul romantic si atasamentul. Aceste sisteme se pot activa simultan si fata de persoane diferite, deci putem simti diferite componente ale iubirii pentru parteneri multipli.

Monogamia vs poligamia

Monogamia vs poligamia: ce este fiecare si care sunt diferentele cheie
Monogamia vs poligamia: ce este fiecare si care sunt diferentele cheie

Poligamia este opusul monogamiei si se refera la relatiile in care o persoana are parteneri romantici sau sexuali multipli in acelasi timp, cu acordul tuturor celor implicati. Formele cele mai comune sunt:

 • Poliginia: Un barbat are mai multe sotii.
 • Poliandria: O femeie are mai multi soti.

Poligamia este mult mai raspandita in regnul animal decat monogamia. Doar 3-5% dintre mamifere sunt monogame, restul fiind poligame3.

Sociologul Sergey Talanov rezuma diferenta astfel:

„In cazul monogamiei, o persoana are un singur partener de-a lungul vietii sale sau la un moment dat. Poligamia, care include poliginia si poliandria, implica existenta mai multor parteneri simultan.”

Psihologul Vladimir Belov atrage atentia ca poligamia presupune consimtamantul tuturor partilor implicate:

„O trasatura importanta a poligamiei este ca trebuie practicata cu acordul ambilor parteneri. Pentru ca daca unul crede ca se afla intr-o relatie monogama, in timp ce celalalt are mai multe relatii serioase – asta nu este poligamie.”

Asadar, infidelitatea sau relatiile extra-conjugale ascunse nu reprezinta poligamie, ci, dupa cum spune psihologul Alexander Selin, „o incercare de a rezolva o anumita problema in relatie in acest fel. Dar, din pacate, o astfel de solutie creeaza de obicei o problema si mai mare pentru relatie.”

Citeste si...
Horoscop 17 iunie 2024 pentru toate zodiile: Previziuni detaliate despre dragoste, bani si sanatate

Perspective psihologice

Monogamia vs poligamia: ce este fiecare si care sunt diferentele cheie
Monogamia vs poligamia: ce este fiecare si care sunt diferentele cheie

Care este, pana la urma, modelul „corect” de relatie? Psihologul Vladimir Belov considera ca raspunsul depinde de fiecare cuplu in parte:

„A vorbi despre avantajele sau dezavantajele relatiilor monogame este, in esenta, gresit. Exista factori determinanti in care monogamia este stabila, iar acesti factori sunt contextuali. Adica, in fiecare cuplu exista propriile conditii in care relatia se va dezvolta cu succes, spre satisfactia reciproca.”

El enumera cativa factori care favorizeaza succesul unei relatii monogame pe termen lung:

 • Partenerii se respecta reciproc ca indivizi
 • Au scopuri comune pe care le urmaresc impreuna
 • Aduc varietate in viata lor sexuala si in timpul petrecut impreuna
 • Sunt atenti la aspectul lor fizic si la sanatate

In final, alegerea de a fi monogam sau poligam tine de sistemul personal de valori si convingeri al fiecaruia. In cuvintele poetului Yuri Levitansky, citate de Belov:

„Fiecare isi alege pentru sine femeia, religia, drumul. Sa slujeasca diavolului sau profetului – fiecare alege pentru sine. Monogamia sau poligamia este alegerea personala a unei persoane, pe care o face in viata sa in mod independent.”

Sursa imagini: Freepik

Subiecte abordate in articol: monogamie, poligamie, relatii de cuplu, psihologie

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Monogamia vs poligamia: ce este fiecare si care sunt diferentele cheie