23.8 C
București
17 iunie 2024

Politicianul de Extrema Dreapta Marion Maréchal-Le Pen Acuzata de Insulta Transfobica dupa Controversata Premiere de la Cannes

În urma multiplelor controverse și acuzații de transphobie, un nou conflict juridic a izbucnit după ceremonia de decernare a premiilor de la Festivalul de Film de la Cannes. Reacțiile vehemente și acuzațiile reciproce aduc în prim-plan dezbaterile aprinse legate de drepturile și acceptarea persoanelor transgender în societate.

Citeste si ...

Comunitatea LGBT+ din Franta a deschis o actiune in justitie impotriva politicianului de extrema dreapta Marion Maréchal-Le Pen, acuzand-o de „insulta transfobica” dupa comentariile facute in legatura cu castigarea premiului de Cea Mai Buna Actrita la Festivalul de Film de la Cannes de catre actrita transgender Karla Sofía Gascón.

Istoria Facuta la Cannes si Valul de Reactii Controversate

Pe 27 mai 2024, Karla Sofía Gascón a intrat in istorie, devenind prima actrita transgender castigatoare a premiului pentru Cea Mai Buna Actrita la Festivalul de Film de la Cannes. Gascón a impartit distinctia cu co-starurile sale Zoe Saldaña, Selena Gomez si Adriana Paz pentru interpretarea lor in musicalul gangsteresc „Emilia Perez” regizat de Jacques Audiard.

Insa victoria ei a generat rapid un val de comentarii controversate si acuzatii de transphobie din partea taberei politice de extrema dreapta. Reactia cea mai virulenta a venit din partea Marion Maréchal-Le Pen, liderul partidului de extrema dreapta Reconquête!, care a postat pe reteaua sociala X urmatorul mesaj:

„Asadar, un barbat a castigat premiul pentru Cea Mai Buna Actrita… progresul pentru stanga este stergerea femeilor si a mamelor.”

Organizatiile LGBT+ Riposteaza: Dosare Penale si Acuzatii de Ilegalitate

Comentariile lui Maréchal-Le Pen au provocat un raspuns vehement din partea organizatiilor LGBT+ din Franta. O coalitie formata din grupurile Mousse, LGBT Families, Adheos, Quazar, Federatia LBGTI+ si STOP Homophobie a depus o plangere oficiala la Parchetul din Paris pe 29 mai, acuzand-o pe politicianul de extrema dreapta de „insulta din cauza identitatii de gen”.

Étienne Deshoulières, avocatul care reprezinta colectivul de organizatii LGBT+, a explicat ca fapta invocata este pasibila de pana la un an de inchisoare si o amenda de 45.000 de euro conform legislatiei franceze. El a adaugat:

„Marion Maréchal-Le Pen neaga existenta persoanelor transgender, precum si violenta si discriminarea de care aceste persoane sunt victima in fiecare zi.”

Terrence Khatchadourian, secretarul general al STOP Homophobie, a sugerat ca declaratiile lui Maréchal-Le Pen – pe care le-a calificat drept „comportament ilegal” – alimenteaza un climat de violenta impotriva comunitatii LGBT+ din Franta:

„Discursurile lui Marion Maréchal-Le Pen sunt, de asemenea, auzite de cei care trec la actiune. Din 2016, violenta impotriva persoanelor LGBT+ a explodat cu peste 129%, cea mai mare crestere afectand persoanele transgender. Suntem, prin urmare, mai hotarati ca niciodata sa le protejam.”

Maréchal-Le Pen Respinge Acuzatiile: „Barbat sau Femeie este o Realitate Biologica”

In ciuda acuzatiilor si a posibilelor consecinte legale, Maréchal-Le Pen a respins plangerea in cadrul unui interviu la postul de radio France Inter pe 30 mai, declarand:

„Nu ma voi lasa intimidata de amenintarile legale ale activistilor militanti LGBT+… Adevarul este ca a fi barbat sau femeie este o realitate biologica, indiferent daca va place sau nu. Cromozomii XX si XY nu pot fi desfiintati.”

Ea se afla in prezent in campanie pentru alegerile parlamentare europene din iunie, in calitate de lider al formatiunii de extrema dreapta Reconquête!, infiintata de fostul candidat prezidential Eric Zemmour.

Citeste si...
Iarta-ma, dar esti prea buna. Ma plictisesc

Grupurile LGBT+ au remarcat, de asemenea, ca Zemmour a fost anterior acuzat si gasit vinovat de homofobie in septembrie 2023, in legatura cu unele comentarii facute pe postul de stiri populist CNews in 2019.

Politicianul de extrema dreapta marion maréchal-le pen acuzata de insulta transfobica dupa controversata premiere de la cannes
Politicianul de extrema dreapta marion maréchal-le pen acuzata de insulta transfobica dupa controversata premiere de la cannes

Batalia Continua: Accesul la Drepturi si Acceptare pentru Persoanele Transgender

Aceasta controversa ampla readuce in prim-plan dezbaterile aprinse privind drepturile si acceptarea persoanelor transgender in societate. In timp ce unii militeaza pentru recunoasterea si respectarea identitatii de gen, altii contests validitatea acestui concept si il considera o amenintare la adresa valorilor traditionale.

Este evident ca lupta pentru drepturi, demnitate si acces egal la oportunitati pentru comunitatile marginalizate precum cea transgender este departe de a se fi incheiat. Evenimentele recente de la Cannes si reactiile ulterioare ilustreaza cat de divizata ramane societatea in jurul acestei problematici sensibile.

Pentru a avansa pe calea acceptarii si incluziunii, este esential un dialog deschis, respect reciproc si eforturi sustinute de educare si combatere a prejudecatilor. Doar printr-o mai buna intelegere reciproca putem construi o lume mai echitabila si mai toleranta pentru toti membrii societatii, indiferent de identitatea lor de gen.

Implica-te in aceasta dezbatere cruciala! Distribuie acest articol in retelele tale pentru a creste gradul de constientizare si lasa un comentariu pentru a-ti exprima perspectiva.

Sursa imaginii: Getty Images

Subiecte abordate in articol: Cannes, Transphobie, Drepturi LGBT, Politica, Controverse

(Acest articol se bazeaza pe raportarea si analizele efectuate de redactia Deadline Hollywood cu privire la evenimentele de la Festivalul de Film de la Cannes din 2024, precum si pe declaratiile si comentariile oficiale ale partilor implicate.)

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Politicianul de extrema dreapta marion maréchal-le pen acuzata de insulta transfobica dupa controversata premiere de la cannes