Iubirea… ah, iubirea! Acel sentiment care ne face sa plutim pe nori de vata de zahar si sa vedem lumea prin lentile roz. Dar cum naiba stii daca esti cu adevarat indragostit sau doar ti s-a urcat zaharul la cap dupa prea multe episoade din „Bridgerton”? Nu-ti fa griji, draga, ca am eu solutia perfecta pentru tine. Azi o sa-ti arat cum sa-ti dai seama daca esti lovit de sageata lui Cupidon sau doar ti-ai luat o teapa sentimentala.
Asa ca pune-ti centura de siguranta si pregateste-te pentru o calatorie prin lumea iubirii, cu toate urcusurile si coborasurile ei emotionale. Promit ca o sa fie mai palpitant decat un montagne russe construit de un inginer beat. Hai sa incepem!
Creierul tau e mai prajit decat cartofii de la McDonald’s
Prima dovada clara ca te-a lovit trenul iubirii e ca creierul tau pare sa fi intrat intr-un fel de vacanta prelungita. Dintr-o data, persoana iubita ti se pare mai stralucitoare decat Soarele si mai spectaculoasa decat un curcubeu dublu. Viorica din contabilitate, care pana ieri ti se parea la fel de interesanta ca o cutie de carton uda, acum e brusc cea mai fascinanta tipa din univers.
Și nu e doar impresia ta. Creierul tau chiar e mai prajit decat cartofii de la fast-food. Cand te indragostesti, nivelul de dopamina – hormonul placerii – o ia razna. E ca si cum ai fi permanent high, doar ca in loc de iarba, te droghezi cu priviri languroase si atingeri „accidentale”.
Asa ca daca te surprinzi admirand extaziat cum Viorica mesteca guma cu gura deschisa, felicitari! Esti oficial indragostita pana peste cap. Sau poate ai nevoie de ochelari noi. In orice caz, merita investigat mai departe.
Defectele? Ce defecte? Eu nu vad niciun defect!
Un alt semn clar ca te-a lovit trasnetul iubirii e ca brusc devii orb la toate defectele persoanei iubite. Sforaitul iubitului nu mai e un zgomot infernal, ci un „tors adorabil”. Obiceiul enervant al iubitei de a lasa hainele pe jos nu mai e o sursa de frustrare, ci „o dovada de spirit liber”.
E ca si cum creierul tau ar fi dezvoltat brusc un filtru magic care transforma orice defect intr-o calitate adorabila. Asta pentru ca atunci cand suntem indragostiti, creierul elibereaza un cocktail de hormoni care ne face sa vedem totul in roz. E ca si cum ai purta permanent ochelari cu lentile de Instagram, care fac totul sa para perfect.
Dar stai linistit, ca faza asta nu dureaza la nesfarsit. Dupa ce trece perioada de „luna de miere”, o sa incepi sa vezi din nou defectele partenerului. Și o sa realizezi ca de fapt sforaie ca un tractor stricat si ca hainele imprastiate prin casa nu sunt chiar atat de „boeme”. Dar pana atunci, bucura-te de perioada asta de orbire temporara si admira-ti iubitul/iubita in toata „perfectiunea” lor.
Emotiile tale sunt mai instabile decat vremea din Bucuresti
Daca te trezesti dimineata fericit ca un copil in ziua de Craciun, iar peste o ora plangi in pumni pentru ca iubitul/iubita nu ti-a dat like la ultima poza pe Instagram, felicitari! Ai intrat oficial in roller coaster-ul emotional al indragostitilor.
Cand suntem indragostiti, emotiile noastre o iau razna mai ceva ca un carusel stricat. Intr-o clipa plutim pe nori de fericire, ca in urmatoarea sa ne prabusim intr-o groapa de disperare pentru ca persoana iubita nu ne-a raspuns la mesaj in 0.5 secunde.
E ca si cum ai fi permanent intr-un montagne russe emotional, doar ca in loc sa te dai jos dupa 5 minute, ramai blocat acolo saptamani sau chiar luni intregi. Distractiv, nu? Hai sa recunoastem, e epuizant. Dar e si un semn clar ca te-a lovit sageata lui Cupidon drept in inima (si in creier).
Asa ca data viitoare cand te trezesti plangand in fata oglinzii pentru ca persoana iubita nu ti-a trimis emoji-ul potrivit, nu-ti face griji. E doar creierul tau indragostit care face tumbe emotionale.
Persoana iubita locuieste gratis in mintea ta 24/7
Daca te surprinzi visand cu ochii deschisi la persoana iubita in timp ce seful iti explica cel mai important proiect al anului, felicitari! Ai fost infectat cu virusul iubirii.
Cand suntem indragostiti, persoana iubita pare sa se fi mutat cu tot cu bagaje in mintea noastra. Ne gandim constant la ea, analizam fiecare conversatie si visam cu ochii deschisi la viitorul nostru impreuna. E ca si cum creierul nostru ar fi devenit un canal de televiziune dedicat 24/7 persoanei iubite.
Asta se intampla pentru ca atunci cand suntem indragostiti, nivelul de serotonina din creier scade. Serotonina e responsabila, printre altele, de reglarea obsesiilor. Asa ca atunci cand e in deficit, devenim obsedati de persoana iubita. E ca si cum ai avea un radio stricat in cap care difuzeaza non-stop doar melodii de dragoste.
Deci data viitoare cand te surprinzi reconstituind mental pentru a 50-a oara conversatia de aseara cu crush-ul tau, nu-ti face griji. E doar creierul tau indragostit care si-a transformat neuronii in fani infocati ai persoanei iubite.
Gelozia ta e mai intensa decat caldura din metrou vara
Ah, gelozia! Acel sentiment „minunat” care ne face sa ne transformam din fiinte rationale in niste creaturi posesive si irationale. Daca te surprinzi planuind asasinarea colegei de birou a iubitului tau pentru ca „i-a zambit prea prietenos”, felicitari! Esti oficial diagnosticat cu o forma severa de indragosteala.
Gelozia e ca un cactus emotional care creste in inima indragostitilor. La inceput e mic si chiar dragut. Dar daca il hranesti prea mult, poate deveni un monstru care iti inteapa toate celelalte emotii.
Dar de ce devenim atat de gelosi cand suntem indragostiti? Raspunsul vine din strafundurile evolutiei noastre. Stramosii nostri cavernicoli au dezvoltat gelozia ca un mecanism de protectie pentru a-si pastra partenerul si a-si asigura perpetuarea genelor. E ca un sistem de alarma primitiv care tipa „Atentie! Cineva incearca sa-ti fure perechea!”.
Desigur, in ziua de azi nu mai e nevoie sa dam cu bata in cap oricui se uita la partenerul nostru. Dar instinctele alea primitive sunt inca acolo, gata sa ne transforme in niste Otello moderni la cea mai mica provocare.
Asa ca data viitoare cand simti ca vrei sa arunci cu acid in fata oricui se uita la iubitul/iubita ta, respira adanc si aminteste-ti: e doar creierul tau de primitiv care incearca sa-ti protejeze „teritoriul”. Intr-un mod complet neadecvat pentru secolul 21, desigur.
Simti ca ati fi conectati telepatic
Daca ai impresia ca tu si persoana iubita aveti o legatura telepatica demna de X-Men, stai linistit. Nu ai dezvoltat brusc super-puteri (din pacate). E doar un alt simptom al bolii numite dragoste.
Cand suntem indragostiti, dezvoltam o empatie incredibila fata de partener. Brusc, pare ca putem sa-i citim gandurile si sa-i simtim emotiile de parca ar fi ale noastre. E ca si cum am avea un fel de Wi-Fi emotional permanent conectat intre noi.
Asta se intampla pentru ca atunci cand suntem indragostiti, creierul nostru activeaza mai puternic asa-numitii neuroni oglinda. Acesti neuroni ne ajuta sa empatizam cu ceilalti si sa le „simtim” emotiile. Cand suntem indragostiti, acesti neuroni lucreaza overtime, facandu-ne sa fim super-conectati emotional cu partenerul.
Asa ca data viitoare cand simti ca stii exact ce gandeste iubitul/iubita ta fara sa spuna un cuvant, nu-ti face griji. Nu ai devenit brusc telepat. E doar creierul tau indragostit care si-a transformat neuronii oglinda in detectoare super-sensibile de emotii.
Viitorul arata mai roz decat garderoba lui Barbie
Daca te surprinzi visand la nunta voastra dupa prima intalnire sau alegand nume de copii dupa o saptamana de relatie, felicitari! Ai trecut oficial in etapa de planificare a viitorului, specifica indragostitilor incurabili.
Cand suntem indragostiti, viitorul pare brusc plin de posibilitati minunate. Ne imaginam o viata perfecta alaturi de persoana iubita, cu casa la tara, copii adorabili si un caine care nu face niciodata mizerie in casa. E ca si cum am privi viitorul prin niste ochelari roz care fac totul sa para perfect.
Asta se intampla pentru ca atunci cand suntem indragostiti, creierul nostru elibereaza cantitati mari de oxitocina, cunoscut si ca „hormonul atasamentului”. Oxitocina ne face sa ne simtim conectati emotional cu partenerul si sa ne dorim o relatie pe termen lung.
E ca si cum creierul nostru ar spune: „Hei, asta/asta pare un partener bun! Hai sa facem planuri de viitor impreuna!”. Și brusc ne trezim visand la nunti, case si copii, chiar daca abia ne-am cunoscut saptamana trecuta.
Asa ca data viitoare cand te surprinzi cautand pe net inele de logodna dupa a treia intalnire, nu intra in panica. E doar creierul tau indragostit care viseaza la un viitor perfect impreuna. Chiar daca poate ar fi bine sa mai astepti putin cu cererea in casatorie.
Concluzie: Iubirea e o nebunie frumoasa. Uneori.
Asadar, draga cititorule, acum stii cum sa-ti dai seama daca esti cu adevarat indragostit sau doar ti s-a urcat zaharul la cap. Daca te regasesti in descrierile de mai sus, felicitari! Esti oficial diagnosticat cu o forma severa de indragosteala.
Dar nu-ti face griji, nu e o boala fatala. De fapt, e una dintre cele mai frumoase „boli” pe care le poti avea. Sigur, te face sa te comporti ca un nebun si sa iei decizii indoielnice uneori. Dar ce e viata fara un pic de nebunie?
Asa ca bucura-te de aceasta perioada minunata in care totul pare posibil si persoana iubita e perfecta. Savureaza fiecare moment de euforie si fiecare fluture din stomac. Pentru ca, la un moment dat, efectele se vor mai estompa si vei reveni cu picioarele pe pamant.
Dar pana atunci, lasa-te purtat de valul iubirii. Fa prostii, viseaza cu ochii deschisi, simte-te ca si cum ai putea cuceri lumea. Pentru ca asta e frumusetea iubirii – ne face sa ne simtim vii, puternici si capabili de orice.
Și cine stie? Poate ca peste ani vei privi inapoi la aceasta perioada de nebunie frumoasa si vei zambi, amintindu-ti cat de minunat a fost sa fii indragostit pana peste cap.
Asa ca du-te si iubeste din toata inima! Și data viitoare cand te surprinzi facand una dintre nebuniile descrise mai sus, zambeste si spune-ti: „E ok, sunt doar indragostit”. Și continua sa fii nebun de dragoste, pentru ca viata e prea scurta sa fim mereu rationali.
Ți-a placut articolul? Atunci impartaseste-l cu prietenii tai la fel de nebuni dupa dragoste! Și nu uita sa lasi un comentariu cu cea mai mare nebunie pe care ai facut-o din dragoste. Promit ca nu voi judeca – sau cel putin nu prea tare.
Sursa imaginii: Unsplash
Subiecte abordate in articol: indragosteala, hormoni, emotii, relatii, psihologie
Datele si informatiile prezentate in acest articol se bazeaza pe studii psihologice si neurologice despre efectele indragostirii asupra creierului uman. Totusi, articolul are un ton usor ironic, pentru a face subiectul mai distractiv si accesibil.