Omleta este ca o panza alba pentru bucatari – poate fi baza pentru o mie de umpluturi diferite, de la cele dulci la cele consistente. In intreaga lume, delicata omleta de un galben stralucitor ramane una dintre cele mai populare feluri de mancare pentru micul dejun. Cu toate acestea, se potriveste perfect nu doar pentru o gustare de dimineata, ci si pentru un pranz sau o gustare de dupa-amiaza.
Omleta reprezinta punctul de plecare pentru o varietate de umpluturi creative. Am selectat sapte retete delicioase din intreaga lume, ideale pentru micul dejun, pranz sau gustare.
O explozie de savoare: Omleta cu ricotta si spanac
Aceasta omleta apetisanta si colorata cu spanac si branza de capra este o optiune excelenta pentru un mic dejun gustos si sanatos. Ingredientul secret – turmericul – nu ii ofera doar o culoare galbena apetisanta, ci este si un puternic antioxidant.
Ingrediente:
- 2 oua
- 1 cana spanac proaspat
- O priza mare de turmeric macinat
- 3 linguri branza ricotta
- 2 linguri ulei de cocos
- Sare si piper negru dupa gust
- 5-6 rosii cherry
Mod de preparare:
- Taiati marunt usturoiul. Topiti o lingura de ulei de cocos intr-o tigaie si prajiti bucatile de usturoi timp de 30 de secunde.
- Adaugati frunzele de spanac in tigaie, condimentati cu sare si piper negru si prajiti, amestecand, circa doua minute. Adaugati inca o lingura de ulei de cocos si amestecati bine.
- Puneti spanacul prajit intr-un bol.
- Intr-un alt bol, bateti bine ouale, sarati si turnati-le in tigaie. Acoperiti cu capac si gatiti circa cinci minute.
- Pe o jumatate a omletei puneti spanacul prajit, deasupra – branza ricotta si jumatatile de rosii. Ridicati cu grija cealalta jumatate a omletei cu o spatula si acoperiti umplutura, formand un buzunar.
- Glisati cu atentie omleta pe o farfurie si serviti-o calda.
Rafinament nipon: Omleta japoneza tamagoyaki
Doriti sa incepeti ziua in cele mai bune traditii ale Țarii Soarelui Rasare? Atunci pregatiti pentru micul dejun o omleta traditionala japoneza tamagoyaki: se remarca printr-un gust placut picant-dulceag si consta din mai multe straturi. Optional, puteti adauga in omleta orice ingrediente preferati – morcov, ceapa verde, ardei gras, branza, bucati de sunca.
Ingrediente:
- 4 oua
- 1 lingura sos de soia
- 1 lingura otet de orez
- 2 lingurite zahar
- Piper proaspat macinat si sare dupa gust
- Ulei vegetal dupa necesitate
Mod de preparare:
- Intr-un bol, bateti ouale cu sosul de soia, sarati usor, piperati si amestecati totul. Treceti amestecul printr-o sita fina pentru a elimina cocoloasele.
- Incalziti o tigaie unsa cu ulei vegetal si turnati jumatate din amestecul de oua. Acoperiti cu capac si prajiti la foc mic pana cand e pe jumatate gata.
- Rulati cu grija omleta si impingeti-o spre marginea tigaii. Turnati in tigaie inca 1/4 din amestecul de oua – acesta ar trebui sa acopere toata suprafata tigaii, inclusiv sub primul rulou (il puteti ridica usor). Prajiti din nou pana la jumatate si rulati – primul rulou va fi in interior.
- Impingeti din nou ruloul spre marginea tigaii si turnati restul de amestec de oua si prajiti pana e gata. Rulati inca o data – astfel, veti obtine o omleta stratificata.
- Puneti cu grija omleta pe un platou, lasati-o sa se raceasca putin, taiati-o in felii si serviti.
Savoare mediteraneana: Frittata italiana
Colorata frittata italiana cu legume este o comoara de vitamine si buna dispozitie. Perfecta atat pentru un mic dejun consistent, cat si pentru un pranz satios. Un mic truc: aceasta omleta poate fi coapta atat intr-o forma mare, cat si in forme mici pentru briose.
Ingrediente:
- 6 oua
- 1/2 lingurita sare de mare
- 1/4 lingurita piper proaspat macinat
- 200 g carnati chorizo
- 1 lingura ulei de masline
- 2 cepe esalota
- 1 morcov
- 1 ardei gras
- Un pumn de spanac
- 7-8 rosii cherry
Mod de preparare:
- Preincalziti cuptorul la 180°C.
- Ungeti o forma de copt cu ulei de masline.
- Intr-un bol, bateti ouale cu sarea si piperul proaspat macinat.
- Taiati ardeiul gras in bucati mici, radeti morcovul, taiati fin ceapa.
- Incalziti o tigaie cu ulei de masline la foc mediu, adaugati morcovul, ardeiul si ceapa. Prajiti timp de cinci minute.
- Adaugati sparanghelul si spanacul in tigaie si prajiti inca doua minute.
- Puneti legumele in forma de copt, adaugati carnatii taiati, decorati cu jumatati de rosii si turnati ouale batute peste tot.
- Introduceti frittata in cuptorul incalzit pentru 25 de minute, pana cand omleta devine aurie.
- Taiati omleta gata in bucati si serviti-o fierbinte.
Deliciu satios: Omleta cu bacon si legume
O omleta delicata cu felii crocante de bacon, legume suculente si branza topita merita un loc de onoare in meniul restaurantelor de cinci stele. Satioasa si aromata, va va oferi energie pentru mult timp si va va incarca cu o portie de vitamine.
Ingrediente:
- 4 oua
- 1/3 cana lapte
- Sare si piper dupa gust
- 1/2 cana verdeata proaspata
- 1/4 cana rosii cherry
- 4 felii de bacon
- 1/2 cana branza (de exemplu, mozzarella, cheddar)
Mod de preparare:
- Preincalziti cuptorul la 220°C.
- Prajiti feliile de bacon intr-o tigaie pana sunt gata si taiati-le in bucati mici.
- Intr-un bol, bateti ouale cu laptele, sarati si piperati. Radeti branza pe razatoarea mare. Tocati marunt verdeata, taiati rosiile cherry in sferturi.
- Incalziti o tigaie unsa cu ulei vegetal. Turnati ouale batute si prajiti la foc mediu 2-3 minute (pana e gata).
- Transferati cu grija omleta intr-o forma de copt, puneti deasupra baconul, rosiile, spanacul si verdeata. Indoiti marginile omletei pentru a obtine un plic. Presarati branza rasa deasupra si introduceti la cuptor pentru doua minute. Serviti fierbinte.
Deliciu marin: Omleta cu ton si legume
O omleta usoara si satioasa cu ton conservat este o optiune excelenta pentru un mic dejun sau pranz sanatos pentru cei care numara cu atentie caloriile. Continutul minim de carbohidrati si gustul extraordinar o vor face favorita indiscutabila in meniul dumneavoastra dietetic.
Ingrediente:
- 1 conserva de ton in suc propriu
- 1 ceapa
- 1/2 ardei gras verde
- 1/2 ardei gras rosu
- 6 oua
- Sare de mare, piper negru dupa gust
- 3 linguri branza crema
- Ulei vegetal dupa necesitate
Mod de preparare:
- Scurgeti bine tonul conservat intr-o strecuratoare. Spalati ardeiul gras si taiati-l fasii subtiri, tocati marunt ceapa.
- Intr-un bol, bateti ouale, sarati si piperati dupa gust.
- Incalziti o tigaie cu ulei vegetal, puneti ceapa si ardeiul gras si prajiti, amestecand, 1-2 minute. Transferati intr-un bol.
- Turnati ouale batute in tigaie, acoperiti cu capac si gatiti timp de 4-5 minute. Puneti pe jumatatea omletei ardeiul si ceapa prajite, tonul si branza crema. Indoiti ca un plic si gatiti sub capac inca un minut.
- Taiati omleta gata in bucati si serviti.
Aroma exotica: Omleta indiana masala cu ciuperci
Omleta este un fel de mancare international. Aproape in fiecare tara veti gasi zeci de retete. Bucataria indiana nu face exceptie. Apetisanta omleta masala cu ciuperci, ardei iute si condimente aromate va va transporta de la prima imbucatura in misterioasa si fascinanta Indie.
Ingrediente:
- 8 oua
- 1/2 cana lapte
- 1/2 lingura ghimbir ras
- 2 linguri ulei vegetal
- 1 ceapa
- 2 ardei iuti
- 200 g ciuperci champignon
- 1 ardei gras rosu
- 1/2 lingurita turmeric pudra
- 1 lingurita condiment garam masala
- Sare si piper negru dupa gust
Mod de preparare:
- Incalziti uleiul intr-o tigaie. Adaugati ceapa tocata marunt si prajiti cinci minute pana devine moale si translucida.
- Adaugati ghimbirul ras, ardeiul iute tocat marunt si feliile de ciuperci. Gatiti pana se evapora lichidul.
- Amestecati ardeiul gras tocat, turmericul, garam masala, piperul negru si sarea.
- Intr-un bol, bateti ouale cu laptele, sarati si piperati.
- Reduceti focul la temperatura medie si turnati incet amestecul de oua in tigaie. Agitati pentru a distribui uniform omleta.
- Gatiti timp de 5-6 minute, fara a amesteca. Serviti fierbinte.
Rasfat sanatos: Omleta cu branza moale, avocado si verdeata
O omleta usoara, incredibil de delicata, cu avocado copt, branza moale si un amestec de verdeata proaspata – inca o reteta excelenta in arsenalul adeptilor alimentatiei sanatoase.
Ingrediente:
- Ulei de masline dupa gust
- 1/2 lingura otet balsamic
- 1 cana verdeata proaspata (de exemplu, rucola)
- Sare, piper negru dupa gust
- 4 oua
- 1/4 cana branza moale
- 1/2 avocado copt
- Cateva fire de ceapa verde
Mod de preparare:
- Amestecati verdeata cu ceapa verde tocata marunt, uleiul de masline si otetul balsamic. Sarati, piperati si amestecati.
- Intr-un bol separat, bateti ouale, condimentati cu sare si piper.
- Incalziti o tigaie, adaugati putin ulei de masline si turnati amestecul de oua. Prajiti omleta pe ambele parti – cate 2-3 minute pe fiecare parte.
- Transferati cu grija omleta pe o farfurie, puneti deasupra avocado taiat felii, verdeata si branza moale. Serviti caldut.
Va invitam sa incercati aceste retete delicioase si sa ne impartasiti experienta voastra culinara in comentarii!
Sursa imagini: Social Media
Etichete: omleta, retete, mic dejun, pranz, gustari, bucatarie internationala