Ultima actualizare: 5 iunie 2024
Iti doresti sa recreezi acel gust autentic de souvlaki si pita, pe care l-ai savurat in vacanta din Grecia, chiar la tine acasa? Cu ingrediente proaspete, o marinata savuroasa si cateva trucuri simple, vei reusi sa prepari cel mai gustos souvlaki grecesc, demn de cele mai renumite taverne din Santorini sau Mykonos.
Souvlaki, acele frigarui suculente de carne marinata, invelite in pita calda si ornate cu legume proaspete si sos tzatziki, reprezinta esenta street food-ului grecesc. Desi par sofisticate, ele sunt de fapt surprinzator de usor de preparat acasa, chiar si pentru bucatarii incepatori. Cu putina rabdare si atentie la detalii, vei descoperi ca poti aduce Grecia direct in farfuria ta, oricand iti doresti o masa rapida, dar delicioasa si satioasa.
Ingrediente si cantitati
- Carne (porc, pui sau miel): 500 g
- Suc de la 1 lamaie
- Ulei de masline: 3 linguri
- Usturoi: 2 catei
- Oregano: 1 lingurita
- Sare, piper negru: dupa gust
- Pita: 4-5 bucati
- Legume proaspete (rosii, castraveti, ceapa): tocate
- Sos tzatziki sau alt sos
- Cartofi prajiti (optional)
Cum sa prepari reteta de souvlaki grecesc cu pita
- Primul pas este sa marinezi carnea. Taie carnea in bucati mici, de dimensiuni potrivite pentru a fi insirate pe frigarui. Intr-un castron, amesteca sucul de lamaie, uleiul de masline, usturoiul tocat marunt, oregano, sare si piper. Pune carnea in acest amestec si asigura-te ca este bine acoperita din toate partile. Acopera castronul si lasa-l la frigider pentru cel putin o ora, ideal peste noapte, pentru a permite aromelor sa patrunda in carne.
- Cand carnea este gata marinata, e timpul sa o frigem. Infige bucatile de carne pe frigarui, avand grija sa nu le inghesui prea tare. Poti folosi un gratar sau o tigaie grill incinsa. Frige souvlaki-urile pe toate partile pana cand carnea este bine rumenita si coapta in interior. Timpul de gatire va varia in functie de dimensiunea bucatilor si de tipul de carne folosit, dar in general va fi intre 8-12 minute.
- Intre timp, pregateste pita. O poti incalzi pe gratar sau intr-un prajitor de paine, pentru a o face calda si usor crocanta. Evita sa o arzi sau sa o usuci prea tare.
- Acum e momentul sa asamblezi souvlaki-ul. Taie pita in jumatate sau fa un buzunar in ea. Scoate carnea de pe frigarui si pune-o in pita. Adauga legumele proaspete tocate, cum ar fi rosii, castraveti, ceapa si, bineinteles, nu uita de sosul tzatziki sau de alt sos preferat. Daca doresti, poti adauga si cartofi prajiti in pita pentru o masa si mai consistenta.
Sfaturi si trucuri pentru souvlaki grecesc perfect
- Alege carnea potrivita. Desi traditional se foloseste carne de miel, poti opta si pentru porc sau pui, in functie de preferinte. Important e sa fie o carne de calitate, proaspata si nu prea grasa.
- Nu sari peste marinare. Aceasta este cheia pentru o carne frageda, suculenta si aromata. Cu cat o lasi mai mult la marinat, cu atat va fi mai gustoasa. Daca ai timp, pregateste carnea de cu seara pentru a doua zi.
- Unge gratarul sau tigaia cu putin ulei inainte de a frige carnea, pentru a evita lipirea si pentru a obtine o crusta frumoasa, caramelizata.
- Nu arde pita. Aceasta trebuie doar incalzita, nu prajita excesiv. O pita prea uscata sau arsa va strica textura si savoarea souvlaki-ului.
- Experimenteaza cu legumele si sosurile. Desi rosiile, castravetii, ceapa si tzatziki sunt clasice, poti adauga si alte legume, cum ar fi ardei gras sau salata verde. De asemenea, poti incerca si alte sosuri, cum ar fi humus sau sos de iaurt cu menta.
Beneficii pentru sanatate si avertismente pentru reteta de souvlaki grecesc
Souvlaki-ul grecesc poate fi o optiune relativ sanatoasa de fast-food, daca este preparat corect. Carnea furnizeaza proteine de calitate, importante pentru mentinerea muschilor si a satietatii. Legumele proaspete adauga fibre, vitamine si minerale. Uleiul de masline din marinata este bogat in grasimi mononesaturate sanatoase pentru inima.
Totusi, trebuie avut grija la cantitatea de sare si de grasimi saturate. Daca folosesti carne grasa sau adaugi prea multa sare, valoarea nutritiva a souvlaki-ului poate fi compromisa. De asemenea, consumul excesiv de carne rosie a fost asociat cu anumite probleme de sanatate. Ca in cazul oricarui aliment, moderatia este cheia.
Persoanele cu anumite alergii sau intolerante, cum ar fi cele la gluten, trebuie sa fie atente la pita. Desi exista variante fara gluten, pita traditionala este facuta din faina de grau. De asemenea, sosul tzatziki contine lactate, deci nu este potrivit pentru persoanele cu intoleranta la lactoza.
Intrebari si raspunsuri despre souvlaki grecesc
I: Pot folosi si alte tipuri de carne in afara de miel, porc sau pui pentru souvlaki?
R: Desi acestea sunt cele mai comune, poti incerca si alte carnuri, cum ar fi vita sau chiar carne de peste, cum ar fi somonul sau tonul. Important este ca bucatile sa fie taiate uniform si sa fie bine marinate.
I: Exista o varianta vegetariana de souvlaki?
R: Da, poti inlocui carnea cu legume tari, cum ar fi ciupercile Portobello, vinetele sau chiar tofu. Acestea pot fi marinate in acelasi mod si fripte pe gratar. Vei obtine un souvlaki la fel de gustos, dar fara carne.
I: Pot pregati souvlaki-ul in avans?
R: Poti marina carnea cu o zi inainte si o poti tine la frigider pana in momentul prepararii. Insa, pentru o textura optima, este recomandat sa frigi souvlaki-ul chiar inainte de servire. Pita si legumele proaspete pot fi, de asemenea, pregatite in avans si pastrate separat pana la momentul asamblarii.
I: Ce bautura se potriveste cel mai bine cu un souvlaki grecesc?
R: Berea este o alegere populara, mai ales in zilele calduroase de vara. O bere blonda, usoara si racoritoare va complimenta perfect aromele intense ale carnii marinate si sosului tzatziki. Daca preferi vinul, opteaza pentru unul alb, sec si proaspat, cum ar fi un Assyrtiko din Santorini sau un Moschofilero.