24.9 C
București
24 iulie 2024

Cine a inventat popcornul si cand? Delicatesa „cinema” exista de mii de ani.

Citeste si ...

Popcornul este astazi una dintre cele mai populare gustari, fiind aproape sinonim cu experienta vizionarii unui film la cinema. Insa istoria acestei delicioase mancari este mult mai veche si mai interesanta decat ne-am putea imagina. Originiea popcornului dateaza de mii de ani in urma, fiind strans legata de domesticirea porumbului de catre popoarele native americane.

De la o descoperire accidentala in vremuri preistorice si pana la statutul de gustare emblematica a cinematografelor moderne, popcornul a parcurs o calatorie fascinanta de-a lungul mileniilor. In acest articol vom explora povestea captivanta a popcornului, de la primele boabe expandate in America precolumbiana si pana la aparatele sofisticate de preparare din zilele noastre.

Domesticirea porumbului – primul pas spre inventarea popcornului

Porumbul este originara din America, fiind una dintre primele plante cultivate de om in aceasta parte a lumii. Initial, locuitorii nativi ai Americii de Nord culegeau boabele unei plante salbatice numita teosinte, stramosul porumbului modern. Aceste boabe contineau mult amidon si carbohidrati, asemanator painii sau pastelor.

In urma cu aproximativ 9000 de ani, pe teritoriul actualului Mexic, oamenii au inceput sa cultive si sa ingrijeasca in mod activ aceasta planta. Prin selectie artificiala de-a lungul multor generatii, au obtinut treptat o planta asemanatoare porumbului domestic pe care il cunoastem astazi. Principala diferenta intre porumbul cultivat si planta salbatica este data de dimensiunea mult mai mare a stiuletilor si boabelor.

Cu timpul, cultivarea porumbului s-a raspandit in toata America de Nord si de Sud, devenind o cultura de baza pentru numeroase popoare indigene. Insa prajirea boabelor pentru a obtine popcorn a aparut ceva mai tarziu in istoria utilizarii porumbului.

Primele dovezi ale prepararii popcornului in America precolumbiana

De obicei, cercetatorii trag concluzii despre viata oamenilor preistorici pe baza descoperirilor arheologice. Din acest motiv, este dificil sa stabilim cu exactitate preferintele culinare ale oamenilor de acum mii de ani, deoarece produsele alimentare, spre deosebire de obiecte metalice, din lemn sau oase de animale, nu se pastreaza de-a lungul timpului.

Citeste si...
Coaste de porc la gratar cu marinada savuroasa – O reteta picanta si usor de pregatit

In cazul popcornului insa, arheologii au avut mai mult noroc. Boabele expandate au o coaja dura care poate rezista in timp, mai ales cele arse. Astfel de boabe au fost descoperite in numeroase pesteri si asezari antice din sud-vestul si sudul Americii. Datorita acestor descoperiri, acum stim cu certitudine cine, unde si cand a inceput sa prepare aceasta gustare pentru prima data.

Cea mai veche dovada a prepararii popcornului dateaza de acum aproximativ 6700 de ani si a fost descoperita pe teritoriul actual al Perului. Aceasta consta in boabe expandate carbonizate, gasite in situri arheologice. Este important de mentionat ca exista mai multe soiuri de porumb ale caror boabe expandeaza la incalzire, insa doar unul singur da rezultate optime, fiind folosit si astazi pentru prepararea popcornului comercial.

Popcornul – o gustare traditionala a nativilor americani

Este greu de spus cu exactitate cum a aparut pentru prima data popcornul. Cel mai probabil, cineva a scapat accidental cateva boabe de porumb intr-un foc, observand cum acestea incep sa explodeze. Un localnic curios a decis probabil sa guste „preparatul” rezultat. De atunci, oamenii au inceput sa prajeasca intentionat porumbul pentru a obtine aceasta gustare.

Desigur, primele variante de popcorn erau probabil foarte diferite de cel pe care il cunoastem astazi. Nativii americani nu aveau acces la sare sau uleiuri speciale pentru preparare. Cu toate acestea, popcornul a devenit rapid foarte popular in randul popoarelor indigene din America.

Cine a inventat popcornul si cand? Delicatesa „cinema” exista de mii de ani.
Vanzator de floricele de porumb in sua – 1912. Sursa foto: wikimedia. Org

La inceputul secolului al XVII-lea, exploratorii francezi relatau ca irochezii preparau popcorn pe nisip fierbinte in vase de lut si il foloseau ca ingredient in supe. Un misionar care a stat in Peru intre 1609 si 1629 scria ca localnicii prajeau boabele de porumb pana cand explodau. Ei numeau aceasta gustare „pisancalla” si o consumau ca atare sau o foloseau ca ingredient in alte preparate culinare.

Prin urmare, popcornul era consumat atat ca gustare individuala, cat si ca ingredient in diverse feluri de mancare traditionale ale nativilor americani. Acest lucru demonstreaza versatilitatea si popularitatea acestui aliment inca din cele mai vechi timpuri.

Citeste si...
Sos de avocado, iaurt si castravete - gustul perfect pentru mese sanatoase

Aparitia popcornului modern

Popcornul in forma pe care o cunoastem astazi a fost „inventat” de un cofetar american pe nume Charles Cretors in anul 1885. Acesta experimenta cu o masina de prajit arahide cand a avut ideea de a o adapta pentru expandarea boabelor de porumb.

Cine a inventat popcornul si cand? Delicatesa „cinema” exista de mii de ani.
Cine a inventat popcornul si cand delicatetea „cinema” exista de mii de ani.

Cretors a creat un aparat care functiona cu ajutorul unui mic motor cu aburi. Boabele de porumb erau prajite intr-un amestec de unt si untura. Procesul de preparare a popcornului era o adevarata atractie, deoarece manivela aparatului era rotita de o papusa mecanica numita „Micul clovn domnul Rosti Tosti”, spre amuzamentul publicului.

Pentru a atrage clienti, Charles Cretors oferea initial popcorn gratuit tuturor celor interesati, preparat dupa propria sa reteta. De atunci, popularitatea acestei gustari a crescut rapid, iar compania Cretors Company ramane si astazi unul dintre principalii producatori de popcorn la nivel mondial.

Popcornul a devenit o gustare emblematica asociata cu cinematografele in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Din cauza rationalizarii zaharului, bomboanele au disparut din vanzare in cinematografe. Pentru a nu lasa spectatorii fara o gustare in timpul filmelor, proprietarii de cinematografe au decis sa le ofere popcorn ca inlocuitor. De atunci, popcornul a devenit aproape sinonim cu experienta vizionarii unui film la cinema.

Beneficiile si potentialele riscuri ale consumului de popcorn

Pe langa gustul delicios, popcornul are si o serie de beneficii pentru sanatate atunci cand este preparat corespunzator:

  • Contine multe fibre, care ajuta la digestie si ofera senzatia de satietate
  • Este sarac in calorii (daca nu este preparat cu mult ulei si unt)
  • Contine antioxidanti benefici, mai ales in coaja boabelor
  • Este o sursa buna de carbohidrati complecsi

Cu toate acestea, consumul excesiv de popcorn poate avea si unele riscuri:

  • Popcornul preparat comercial contine adesea mult ulei, sare si arome artificiale
  • Boabele neexpandate pot fi dure si pot deteriora dantura
  • Bucatile de popcorn ramase intre dinti pot favoriza aparitia cariilor

In general insa, popcornul preparat acasa, fara adaosuri excesive, poate fi o gustare sanatoasa si delicioasa.

Citeste si...
Reteta pentru un Chec cu Lamaie Aromat si Pufos

Curiozitati despre popcorn

Iata cateva informatii interesante despre aceasta gustare indragita:

  • Americanii consuma aproximativ 17 miliarde de litri de popcorn anual
  • Cea mai mare bila de popcorn din lume cantareste peste 1,5 tone
  • Exista o Zi Nationala a Popcornului, sarbatorita pe 19 ianuarie in SUA
  • Un bob de porumb poate expanda de pana la 50 de ori volumul sau initial
  • Cel mai vechi bob de popcorn descoperit are aproximativ 5600 de ani vechime

Concluzie

De la originile sale preistorice si pana la statutul de gustare emblematica a cinematografelor moderne, popcornul are o istorie fascinanta ce se intinde pe parcursul a mii de ani. Aceasta delicioasa inventie a nativilor americani a rezistat testului timpului, devenind una dintre cele mai populare gustari la nivel global.

Fie ca il savuram la cinema, acasa in fata televizorului sau ca snack sanatos intre mese, popcornul continua sa ne incante papilele gustative si sa ne aduca bucurie. Data viitoare cand veti gusta o mana de popcorn, ganditi-va la calatoria incredibila pe care aceasta simpla gustare a parcurs-o de-a lungul mileniilor – de la primele boabe expandate accidental intr-un foc preistoric si pana la tehnologia sofisticata folosita astazi pentru prepararea sa.

Va invitam sa impartasiti in comentarii care este aroma voastra preferata de popcorn si care credeti ca este secretul pentru un popcorn perfect!

Sursa imaginii: Unsplash

Subiecte abordate in articol: istorie popcorn, domesticirea porumbului, gustari traditionale, cinematografe

Informatiile prezentate se bazeaza pe cercetari arheologice si istorice, dar probabil ca nimeni nu a fost acolo sa vada cum s-a inventat efectiv popcornul. Poate ca a fost opera unui saman indian care cauta o noua reteta pentru ritualurile sale?

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole