23.8 C
București
17 iunie 2024

Cum gatesti orezul ca un chef. Ghid complet

Învață cum să găteşti orezul perfect de fiecare dată cu acest ghid complet. Descoperă tipurile de orez, metode de gătire şi sfaturi utile.

Citeste si ...

Orezul este una dintre cele mai populare si apreciate cereale din lume, fiind prezent in majoritatea bucatariilor si culturilor culinare. Fie ca vorbim de sushi, arroz con pollo, budinci de orez, paella sau pilaf, orezul este ingredientul cheie care aduce savoare si textura acestor preparate delicioase.

Cu o istorie ce se intinde pe mai bine de 8000 de ani, orezul a devenit astazi hrana de baza pentru mai mult de jumatate din populatia globului. Statisticile arata ca aproximativ 20% din caloriile consumate la nivel mondial provin din acest bob mic, dar foarte hranitor. Tocmai de aceea, a sti sa gatesti orezul perfect este o abilitate esentiala pentru orice bucatar amator sau profesionist.

Tipuri de orez si caracteristicile lor

Exista o mare varietate de soiuri de orez, fiecare cu proprietati si utilizari specifice in bucatarie. In functie de dimensiunea si forma bobului, orezul se imparte in trei categorii principale:

  • Orezul cu bob scurt – are o textura rotunda si o concentratie mare de amidon, ceea ce face ca boabele sa devina lipicioase dupa gatire. Este ideal pentru sushi, budinci si alte preparate care necesita un orez mai lipicios.
  • Orezul cu bob lung – are o forma alungita si subtire, cu un continut mai redus de amidon. Dupa gatire, boabele raman separate si au o textura usor ferma. Este perfect pentru pilafuri, garnituri sau salate.
  • Orezul cu bob mediu – are dimensiuni intermediare intre cele doua categorii anterioare si o cantitate moderata de amidon. Este o alegere buna pentru risotto sau alte preparate cremoase.
Cum gatesti orezul ca un chef. Ghid complet
Cum gatesti orezul ca un chef. Ghid complet

Pe langa forma bobului, orezul se diferentiaza si in functie de gradul de prelucrare:

  • Orezul alb – are invelisul exterior si germenii indepartati prin procesare, pastrandu-se doar miezul alb al bobului. Desi mai putin nutritiv decat varianta integrala, orezul alb are avantajul ca se gateste mai repede si are o durata de depozitare mai mare.
  • Orezul brun (integral) – este varianta minimalist procesata, pastrand invelisul exterior bogat in fibre, vitamine si minerale. Are o textura mai ferma si un gust usor de nuci, fiind o alegere mai sanatoasa. Necesita un timp de gatire mai indelungat fata de orezul alb.
Citeste si...
Secretul Celei Mai Delicioase Supe Miso pe Care o Poti Gati Acasa

Alte soiuri speciale de orez includ:

  • Orezul negru – bogat in antioxidanti, vitamine si fibre, cu o culoare violet inchis dupa gatire
  • Orezurile aromate (basmati, jasmin) – cu un parfum floral distinctiv
  • Orezul arborio – folosit in special pentru risotto, datorita amidonului care confera cremozitate
  • Orezul glutinos (lipicios) – preferat in bucataria asiatica pentru sushi sau deserturi
  • Orezul salbatic – de fapt semintele unei plante acvatice, cu gust de alune si textura ferma

Metode de gatit orezul

Cum gatesti orezul ca un chef. Ghid complet
Cum gatesti orezul ca un chef. Ghid complet

Gatitul orezului cu bob lung pe aragaz

Iata pasii pentru a obtine un orez cu bob lung perfect fiert pe aragaz:

  1. Masoara cantitatea dorita de orez (1 cana de orez la 2 cani de apa). Clateste orezul sub jet de apa rece pentru a indeparta excesul de amidon.
  2. Intr-o cratita cu capac, aduce apa la punctul de fierbere. Adauga orezul si amesteca usor. Acopera cratita si reduce focul la minim.
  3. Lasa orezul sa fiarba la foc mic timp de 18-20 minute. Nu deschide capacul in acest interval, pentru a nu pierde aburul.
  4. Dupa scurgerea timpului, ia cratita de pe foc si lasa orezul sa absoarba toata apa, acoperit, inca 5-10 minute.
  5. Desfa orezul cu o furculita si serveste-l cald.
Cantitate orezCantitate apaTimp de fierbere
1 cana2 cani18-20 min
2 cani4 cani20-22 min
3 cani6 cani22-25 min

Gatitul orezului cu bob scurt pe aragaz

Orezul cu bob scurt, folosit in special pentru sushi, necesita o cantitate diferita de apa si un timp de gatire usor ajustat:

  1. Masoara orezul (1 cana orez : 1 1⁄4 cani apa) si clateste-l bine, pana cand apa devine limpede.
  2. Combina orezul si apa intr-o cratita si lasa-le la inmuiat 10-15 minute.
  3. Pune cratita la foc mare pana cand apa incepe sa clocoteasca. Reduce focul la minim, acopera si lasa sa fiarba 15-18 minute.
  4. Opreste focul si lasa orezul sa absoarba toata apa, acoperit, inca 10 minute.
  5. Desfa orezul cu o lingura de lemn si serveste-l cald.
Citeste si...
Cartofi Bombay condimentati - va vor Lasa cu Gura Cascata!

Gatitul orezului brun (integral) pe aragaz

Orezul brun necesita mai multa apa si un timp de gatire mai lung decat orezul alb, datorita invelisului cu fibre:

  1. Masoara cantitatea de orez brun (1 cana orez : 2 1⁄2 cani apa) si clateste-l sub jet de apa.
  2. Combina orezul si apa intr-o cratita, adauga un varf de sare si aduce la fierbere la foc mare.
  3. Reduce focul, acopera cratita si lasa sa fiarba incet 40-45 de minute, pana cand orezul absoarbe toata apa.
  4. Opreste focul si lasa orezul acoperit inca 10 minute.
  5. Desfa orezul cu o furculita si serveste.

Pentru savoare in plus, orezul se poate gati si in diverse lichide aromatice, precum supe sau bulion. De asemenea, adaugarea unor condimente precum turmeric, sofran, curry sau usturoi poate transforma orezul simplu intr-o garnitura speciala.

Gatitul orezului in aparate speciale

In afara de metoda clasica pe aragaz, orezul poate fi gatit cu usurinta si in aparate specializate:

  • Orezarul electric – dozeaza automat cantitatea de apa necesara si opreste procesul de gatire atunci cand orezul este perfect facut. Multe modele au programe dedicate pentru diferite soiuri de orez.
  • Instant Pot – gateste orezul sub presiune, reducand considerabil timpul de preparare. De exemplu, orezul brun se face in 20-25 minute in Instant Pot, fata de 45 minute pe aragaz.
  • Cuptorul – un mod surprinzator de simplu de a gati orezul. Combini orezul si lichidul (in proportie de 1:2) direct intr-o tava, acoperi ermetic cu folie si coci la 180°C pentru 25-30 minute.

Indiferent de metoda aleasa, secretul unui orez reusit este respectarea raportului corect orez:apa si a timpilor de gatire specifici fiecarui soi in parte.

Sfaturi pentru servirea si depozitarea orezului

Pentru a te bucura pe deplin de savoarea si textura orezului perfect gatit, urmeaza aceste recomandari:

  • Serveste orezul imediat dupa preparare, cat este cald si pufos. Daca este nevoie sa-l pastrezi la cald, acopera castronul cu un capac sau o folie, pentru a preveni uscarea.
  • Pentru salate, raceste rapid orezul gatit, intinzandu-l intr-un strat subtire pe o tava.
  • Depoziteaza orezul gatit ramas in frigider, intr-un recipient ermetic, maximum 4-6 zile.
  • Pentru a reincalzi orezul, adauga putina apa si da-l la microunde 1-2 minute, amestecand la jumatatea intervalului.
  • Portiile de orez racit pot fi si congelate in pungi etanse, pana la 1 luna. Decongeleaza peste noapte in frigider inainte de a-l reincalzi.
Citeste si...
Carne de porc la cuptor cu sos de fructe de padure si bacon

Foloseste orezul ramas in preparate creative

Cum gatesti orezul ca un chef. Ghid complet
Cum gatesti orezul ca un chef. Ghid complet

Cu putina imaginatie, orezul gatit in plus devine baza unor mancaruri delicioase:

  • Budinca de orez cu lapte – un mic dejun reconfortant si hranitor
  • Orez prajit cu legume – o cina rapida si gustoasa
  • Chiftele sau burgeri de orez – o alternativa vegetariana pentru masa de pranz
  • Umpluturi pentru legume (ardei, rosii, dovlecei) – ideale ca aperitive sau garnituri
  • Salate racoroase de orez – perfecte in zilele caniculare de vara

Gaseste inspiratie in zecile de retete de preparate cu orez, atat feluri principale cat si garnituri savuroase.

Curiozitati despre orez

Cum gatesti orezul ca un chef. Ghid complet
Cum gatesti orezul ca un chef. Ghid complet
  • In unele culturi asiatice, este considerata o gafa sa lasi betisoarele infipte vertical in farfuria cu orez, deoarece aminteste de ritualurile funerare. Aseaza-le intotdeauna paralel, pe suportul special.
  • Un studiu recent a descoperit un truc inedit pentru masurarea cantitatii perfecte de apa pentru orez, folosind degetul aratator. Afla cum functioneaza metoda cu degetul.
  • „Orezul lipicios” este de fapt o varietate de orez cu un continut mai mare de amilopectina, un tip de amidon. In ciuda numelui, nu contine gluten.

Gatitul orezului poate parea o provocare, dar cu ingredientele potrivite, ustensilele necesare si cateva notiuni de baza, vei obtine de fiecare data un orez perfect, demn de un chef bucatar. Experimenteaza diverse soiuri si arome, si bucura-te de versatilitatea acestei cereale minunate in preparatele tale preferate!

Sursa imagini: Pinterest

Subiecte abordate in articol: orez, metode de gatit orezul, tipuri de orez, retete cu orez

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Cum gatesti orezul ca un chef. Ghid complet