Colțunașii sau pelmenii sunt una dintre acele mâncăruri pe care le găsești aproape în fiecare casă. Sunt gustoși, sățioși și pot fi pregătiți în diferite moduri. În acest articol, vă voi împărtăși câteva rețete de colțunași care cu siguranță vor fi pe placul vostru și al familiei voastre!
Colțunașii reprezintă un fel de mâncare tradițional care își are originile în bucătăria rusească și care s-a răspândit în multe țări din Europa de Est. Sunt foarte apreciați pentru gustul lor deosebit și pentru versatilitatea lor în preparare. Astăzi vă voi prezenta trei variante delicioase de colțunași pe care le puteți pregăti acasă cu ingrediente simple și accesibile.
1. Colțunași clasici

Pentru început, să explorăm rețeta clasică de colțunași, care este familiară multora din copilărie. Această rețetă este transmisă din generație în generație și rămâne una dintre cele mai îndrăgite variante.
Ingrediente pentru aluat:
- 500 g făină albă de grâu
- 200 ml apă la temperatura camerei
- 1 ou proaspăt
- Sare după gust
Ingrediente pentru umplutură:
- 400 g carne tocată (amestec de porc și vită)
- 1 ceapă mare
- Sare și piper negru proaspăt măcinat, după gust
Mod de preparare:
Pentru aluat:
- Începem cu aluatul. Într-un bol mare, amestecați făina cu sarea.
- Adăugați oul și începeți să încorporați treptat apa.
- Frământați aluatul aproximativ 15-20 de minute până devine elastic și nu se mai lipește de mâini.
- Lăsați aluatul să se odihnească 30 de minute acoperit cu un prosop curat.
Pentru umplutură:
- Tocați ceapa foarte mărunt.
- Amestecați carnea tocată cu ceapa, sarea și piperul până obțineți o compoziție omogenă.
- Pentru un gust mai bun, puteți adăuga și puțin usturoi pisat.
Asamblarea colțunașilor:
- Întindeți aluatul într-o foaie subțire (aproximativ 2 mm grosime).
- Decupați cercuri cu diametrul de 5 cm.
- Puneți în centrul fiecărui cerc câte o linguriță cu umplutură.
- Îndoiți cercul în jumătate și presați marginile bine pentru a sigila colțunașul.
- Pentru un aspect tradițional, puteți împreuna capetele formând un semicerc.
Fierberea:
- Puneți apă la fiert într-o oală încăpătoare.
- Adăugați sare după gust.
- Când apa fierbe, adăugați colțunașii.
- Timpul de fierbere este de aproximativ 7-8 minute din momentul în care colțunașii se ridică la suprafață.
Serviți fierbinți cu:
- Smântână
- Unt topit
- Oțet
- Piper negru proaspăt măcinat
2. Colțunași cu pește

Dacă vreți să încercați ceva nou, vă propun o variantă delicioasă cu pește. Această rețetă este perfectă pentru perioadele de post sau pentru cei care preferă peștele în locul cărnii.
Ingrediente pentru aluat:
- 500 g făină albă
- 200 ml apă
- 1 ou
- Sare după gust
Ingrediente pentru umplutură:
- 300 g file de pește (cod sau șalău)
- 1 ceapă mare
- Verdeață (mărar și pătrunjel)
- Sare și piper după gust
Mod de preparare:
Aluatul se prepară identic ca la rețeta clasică.
Pentru umplutură:
- Tocați peștele foarte fin sau dați-l prin mașina de tocat.
- Adăugați ceapa tocată mărunt.
- Incorporați verdeața tocată.
- Condimentați cu sare și piper.
Modelarea și fierberea se fac la fel ca la colțunașii clasici.
Servire:
- Cu zeamă de lămâie
- Cu sos de smântână și mărar
- Cu ulei de măsline și verdeață proaspătă
3. Colțunași cu ciuperci

O variantă vegetariană excelentă, perfectă pentru iubitorii de ciuperci sau pentru perioadele de post.
Ingrediente pentru aluat:
- 500 g făină
- 200 ml apă
- 1 ou
- Sare după gust
Ingrediente pentru umplutură:
- 300 g ciuperci (champignon sau ciuperci de pădure)
- 1 ceapă mare
- Ulei pentru prăjit
- Sare și piper după gust
Mod de preparare:
Aluatul se prepară la fel ca în rețetele anterioare.
Pentru umplutură:
- Tocați ciupercile și ceapa mărunt.
- Căliți ceapa în ulei până devine translucidă.
- Adăugați ciupercile și gătiți până se evaporă toată apa.
- Condimentați cu sare și piper.
- Lăsați compoziția să se răcească complet înainte de a umple colțunașii.
Sfaturi pentru colțunași perfecți:
- Temperatura aluatului este foarte importantă – folosiți toate ingredientele la temperatura camerei.
- Odihnirea aluatului este esențială pentru elasticitate.
- Sigilarea marginilor trebuie făcută cu atenție pentru a evita desfacerea în timpul fierberii.
- Nu puneți prea mulți colțunași deodată în apă pentru a evita lipirea.
- Păstrarea: Puteți congela colțunașii cruzi pentru a-i avea la îndemână oricând.

Acum aveți trei rețete minunate de colțunași pe care le puteți prepara în orice zi a săptămânii! Experimentați cu umpluturi și adăugați condimentele voastre preferate pentru a face preparatul și mai special. Poftă bună!
Împărtășiți și voi experiențele voastre în bucătărie și rețetele preferate de colțunași în comentarii. Sunt sigură că și alți cititori vor fi încântați să descopere noi variante și trucuri pentru colțunași perfecți!
Sursa imaginii: Unsplash
Etichete: colțunași, pelmeni, rețete tradiționale, bucătărie rusă, mâncare de casă, rețete de familie