Ultima actualizare: 23 iulie 2024
Pastele reprezinta unul dintre cele mai populare alimente la nivel mondial, fiind apreciate pentru gustul lor si versatilitatea in preparare. Originile lor se pierd in negura timpului, dar conform descoperirilor arheologice si altor date istorice, pastele in forma lor moderna au fost inventate in Italia.
Desi momentul exact al aparitiei lor nu este cunoscut cu precizie, oamenii de stiinta sunt de parere ca aceste produse uscate din aluat au devenit populare in Evul Mediu. Ele constituiau hrana de baza a marinarilor care porneau in lungi calatorii pe mari si oceane.
Cu timpul, pastele s-au raspandit in intreaga lume si chiar si astazi sunt considerate un aliment esential. In magazine putem gasi paste facute atat din grau dur, cat si din grau moale. Suntem sfatuiti sa cumparam produse din grau dur deoarece sunt mai sanatoase. Dar de ce se vand si paste din grau moale daca acestea sunt mai putin benefice pentru organism?
Cum sunt produse pastele
Inainte de a analiza tipurile de grau folosite la fabricarea pastelor, merita sa intelegem pe scurt procesul de productie al acestora.
In prima etapa, producatorii cern faina pentru a elimina impuritatile si a obtine o consistenta uniforma. Faina purificata este apoi amestecata cu apa, iar ingredientele sunt omogenizate in mixere de mari dimensiuni. Aluatul rezultat este trecut printr-un dispozitiv special (extruder) pentru a i se da forma dorita: spaghete, penne, fusilli si asa mai departe.

Dupa ce li s-a dat forma, pastele sunt uscate. Acest proces poate dura cateva ore sau chiar zile, in functie de tipul de paste si de metoda de uscare folosita. In final, pastele sunt racite la temperatura camerei si ambalate in pungi sau cutii pentru a fi comercializate.
Diferentele dintre pastele din grau dur si cele din grau moale
In Romania si in multe alte tari, putem gasi in comert atat paste din grau dur, cat si din grau moale.
Graul dur este mai scump deoarece este dificil de cultivat: necesita sol fertil, clima calda si monitorizare constanta. Datorita acestor conditii, acest tip de grau contine mai multe proteine, care invelesc particulele de amidon din interiorul bobului. Din acest motiv, graul dur este mai puternic si este nevoie de mai multa forta si timp pentru a-l macina. Pastele facute din grau dur sunt rezistente si aproape ca nu se lipesc atunci cand sunt fierte.
Graul moale este mult mai ieftin deoarece nu are cerinte deosebite in ceea ce priveste conditiile de mediu. In plus, randamentul sau este cu aproximativ 20% mai mare decat cel al graului dur. Graul moale contine mult amidon si putine proteine, asa ca se macina usor. In consecinta, pastele facute din grau moale sunt mai putin durabile si se pot lipi atunci cand sunt gatite.
Care sunt cele mai sanatoase paste
Pastele din grau dur sunt mai scumpe decat cele din grau moale. De asemenea, sunt considerate mai sanatoase si mai hranitoare.
Pastele din grau dur sunt bogate in fibre, vitamine, fier si alti nutrienti. Au si un continut ridicat de proteine – daca mancati o portie de paste, puteti asimila 30% din necesarul zilnic de proteine. Daca aveti posibilitatea financiara, este mai bine sa cumparati intotdeauna paste din grau dur, deoarece va mentin satietatea pentru mai mult timp si nu favorizeaza cresterea in greutate.

Pastele facute din grau moale contin mai mult amidon si carbohidrati cu absorbtie rapida. Din aceasta cauza, au un gust neutru, pot creste brusc nivelul zaharului din sange si, daca sunt consumate frecvent, pot duce la cresterea in greutate.
La ce se folosesc pastele din grau moale
Daca pastele din grau dur sunt mai bune, de ce se mai produc paste din grau moale?
De fapt, acestea sunt foarte populare deoarece sunt mult mai ieftine. De asemenea, se gatesc mai repede, ceea ce este foarte important atunci cand esti grabit. Lipsa unui gust distinct face ca aceste paste sa fie o optiune ideala daca preparatul este servit cu un sos deosebit de gustos. In plus, sunt si ele hranitoare si, daca sunt consumate cu moderatie, nu vor avea efecte negative.
Care sunt grupele de paste
Pe ambalajele pastelor este intotdeauna specificat din ce tip de grau sunt facute. De asemenea, pe etichete puteti gasi informatii despre grupa din care fac parte pastele respective.

Pastele din grupa A sunt de cea mai buna calitate si cele mai sanatoase, deoarece sunt facute din grau dur. Sunt adesea contrafacute, asa ca trebuie sa fiti atenti la cantitatea de proteine: ar trebui sa contina aproximativ 12 grame la 100 de grame de paste sau mai mult.
Pastele din grupa B sunt gustoase si hranitoare, dar contin semnificativ mai putini nutrienti.
Pastele din grupa C sunt cele mai ieftine. Sunt cel mai putin hranitoare, dar au pretul cel mai mic si se gatesc foarte repede.
Va invitam sa distribuiti acest articol daca l-ati gasit util si sa ne lasati un comentariu cu parerile voastre despre diferitele tipuri de paste!
Sursa imagini: Social Media
Etichete: paste, grau dur, grau moale, nutritie, gastronomie
Acest articol a fost elaborat pe baza cercetarilor si experientelor unor bucatari si nutritionisti pasionati de secretele pastelor.