Ultima actualizare: 9 iunie 2024
Fursecurile cu ciocolata sunt uneori adevarate opere de arta – fragede si crocante pe exterior, dar cu un interior moale si plin de bucatele de ciocolata topita. Aceasta reteta simpla iti va arata cum sa faci cele mai bune fursecuri cu ciocolata, cu o textura incredibila si un gust de-a dreptul irezistibil.
Fie ca vrei sa surprinzi pe cineva drag cu un desert special facut in casa sau pur si simplu iti doresti sa te rasfeti cu ceva dulce, aceste fursecuri cu ciocolata sunt alegerea ideala. Combinatia de aluatul fraged si pufos cu bucatelele generoase de ciocolata creeaza un gust complex si intens, care te va face sa te indragostesti de la prima muscatura.
Ingrediente si cantitati
- 350 g faina
- 200 g picaturi de ciocolata
- 200 g unt topit
- 75 g zahar alb tos
- 75 g zahar brun
- 10 g praf de copt
- 5 g bicarbonat de sodiu
- 1 lingura esenta de vanilie
- 1 galbenus
- 1 ou intreg
- putina sare
Mod de preparare
- Intr-un bol mare, amesteca faina cu bicarbonatul, praful de copt si sarea.
- Topeste untul si lasa-l sa se raceasca usor. Adauga zaharul alb si cel brun, apoi mixeaza pana obtii o compozitie omogena.
- Incorporeaza oul, galbenusul si esenta de vanilie in amestecul de unt.
- Treptat, adauga compozitia uscata (faina) peste cea lichida. Amesteca usor doar pana se imbina ingredientele – nu mixa excesiv.
- Incorporeaza picaturile de ciocolata in aluat, amestecand cu o spatula.
- Acopera aluatul cu folie si da-l la frigider pentru minim 30 minute, ideal chiar cateva ore. Astfel fursecurile vor avea o textura mai buna.
- Preincalzeste cuptorul la 190°C. Formeaza bilute de cca. 50g din aluat si asaza-le in tava tapetata cu hartie de copt, la distanta unele de altele.
- Coace fursecurile 10-12 minute, pana devin usor aurii pe margini. Lasa-le sa se raceasca in tava 10 minute, apoi transfera-le pe un gratar.
- Savureaza-ti minunatele fursecuri cu ciocolata calde sau la temperatura camerei, eventual alaturi de un pahar de lapte.
Informatii reteta
Numar de portii | 23 fursecuri |
---|---|
Timp total | 55 minute |
Calorii/portie | 194 kcal |
Proteine/portie | 2 g |
Carbohidrati/portie | 24 g |
Grasimi/portie | 10 g |
Sfaturi si trucuri pentru cele mai bune fursecuri cu ciocolata
- Foloseste intotdeauna ingrediente de calitate, in special untul si ciocolata. Untul gras cu 80% grasime va oferi cea mai buna textura, iar ciocolata cu un continut ridicat de cacao va da un gust intens.
- Nu „economisi” la ciocolata – bucatile generoase din fursecuri sunt elementul cheie care le face deosebite. Poti folosi atat picaturi speciale de ciocolata, cat si tablete taiate marunt.
- Aluatul trebuie neaparat tinut la rece inainte de a fi copt. Astfel fursecurile nu se vor intinde excesiv si vor ramane mai pufose in centru.
- Coacerea este de asemenea esentiala. Fursecurile trebuie scoase din cuptor cand inca par usor nedecoapte in mijloc – ele se vor intari cand se racesc. Astfel centrul va ramane fraged si lipicios.
- Experimenteaza cu diferite arome si topping-uri: poti adauga in aluat nuci, stafide, coaja de portocala sau alte ingrediente preferate. Sau presara deasupra fulgi de sare, zahar vanilat etc.
Beneficii pentru sanatate si avertismente
Ciocolata neagra folosita in fursecuri poate avea unele beneficii pentru sanatate, datorita continutului ridicat de antioxidanti. Acestia pot ajuta la protejarea celulelor de stresul oxidativ si inflamatii. De asemenea, ciocolata neagra contine magneziu, fier, cupru si alte minerale esentiale.
Consumul moderat de ciocolata neagra a fost asociat cu o imbunatatire a functiei vasculare, scaderea tensiunii arteriale si a riscului de boli cardiovasculare. Unele studii sugereaza ca ar putea avea si efecte pozitive asupra starii de spirit si functiei cognitive.
Cu toate acestea, fursecurile cu ciocolata raman un desert bogat in calorii, zahar si grasimi. Consumate in exces, pot duce la crestere in greutate si probleme de sanatate. Persoanele cu diabet, intoleranta la lactoza sau alte afectiuni trebuie sa fie precaute.
De asemenea, ciocolata contine cafeina si teobromina, care in cantitati mari pot da stari de neliniste, palpitatii si insomnii. Iar ciocolata alba si cea cu lapte au in general o valoare nutritionala redusa.
Fursecurile cu ciocolata sunt prin urmare o gustare ocazionala ce trebuie savurata cu moderatie, ca parte a unei diete echilibrate. Ingredientele de calitate si portiile rezonabile sunt cheia pentru a te putea bucura de ele fara griji.
Intrebari frecvente despre reteta
Pot inlocui untul cu ulei sau margarina?
Nu este recomandat. Untul gras este esential pentru textura specifica a fursecurilor. Alte grasimi nu vor oferi aceeasi aroma si consistenta. Poti folosi eventual unt cu 65% grasime, dar rezultatele nu vor fi la fel.
Se pot face fursecurile mai sanatoase?
Poti face anumite modificari pentru a le face ceva mai sanatoase, dar vor ramane totusi un desert bogat in calorii. Folosirea ciocolatei negre in loc de cea cu lapte sau alba este o varianta. Poti de asemenea reduce usor cantitatea de zahar. Dar ingredientele de baza trebuie sa ramana aceleasi.
Cum depozitez fursecurile?
Odata racite complet, pastreaza-le intr-un recipient etans, la temperatura camerei. Sunt ideale consumate in 3-4 zile de la preparare. Poti de asemenea sa congelezi aluatul crud sau chiar fursecurile coapte pentru mai tarziu.
Cu ce pot servi aceste fursecuri?
Fursecurile cu ciocolata sunt minunate in combinatie cu un pahar de lapte rece, ceai, cafea sau chiar vin rosu. Pot fi servite ca desert sau gustare in orice moment al zilei. Pentru un plus de indulgenta, adauga o cupa de inghetata de vanilie langa ele.
Gata sa-ti impresionezi familia si prietenii cu cele mai bune fursecuri cu ciocolata facute in casa? Trebuie doar sa indraznesti sa incerci aceasta reteta simpla, dar de efect, care va face intotdeauna deliciul celor dragi. Savureaza-le alaturi de cei apropiati si creeaza amintiri dulci si aromate impreuna!
Sursa imagini: Social Media
Subiecte abordate in articol: fursecuri cu ciocolata, reteta fursecuri, desert cu ciocolata, dulciuri de casa