Ultima actualizare: 11 iulie 2024
Vara este anotimpul ideal pentru a pregati cele mai gustoase si aromate galuste cu capsuni proaspete. Rasfatati-va simturile cu aceasta reteta simpla si savuroasa, perfecta pentru a aduce un plus de culoare si prospetime meselor dvs. de vara. Galustele cu capsuni sunt usor de preparat chiar si pentru bucatarii incepatori, iar rezultatul va va incanta intreaga familie.
Capsunile coapte si parfumate se imbina armonios cu aluatul pufos si delicat, creand o explozie de arome in fiecare imbucatura. Aceste galuste sunt o modalitate excelenta de a profita din plin de fructele de sezon si de a va diversifica meniul zilnic cu un desert sau o gustare sanatoasa si apetisanta.
Ingrediente si cantitati

- Faina de grau – 400-450 g
- Apa (apa clocotita) – 200 g
- Ulei vegetal – 45 g
- Ou de pui – 1 buc.
- Sare – 0,5 lingurita
- Capsuni – 250-300 g
- Amidon de cartofi – 1 lingura
- Zahar – dupa gust
Mod de preparare

- Intr-un vas adanc, turnati cea mai mare parte din faina de grau cernuta, adaugati sarea si amestecati bine.
- Pregatiti faina, turnati apa clocotita si adaugati uleiul vegetal. Amestecati energic toate ingredientele cu o lingura, avand grija deoarece aluatul va fi fierbinte. La inceput se vor forma bulgari, dar acestia se vor dispersa pe parcurs.
- Bateti oul si incorporati-l in aluat, continuand sa amestecati pana cand aluatul se raceste.
- Adaugati restul de faina si framantati aluatul cu mainile pana obtineti o textura elastica, frageda si omogena. Datorita apei clocotite, aluatul va fi usor de lucrat. Lasati-l sa se odihneasca timp de 15-20 de minute.
- Impartiti aluatul in mai multe portiuni si intindeti fiecare bucata intr-o foaie subtire. Cu ajutorul unui pahar sau a unei forme rotunde, taiati cercuri cu un diametru de aproximativ 6 cm.
- Pe fiecare cerc de aluat, asezati cateva felii de capsuni. Daca fructele sunt prea mari, este recomandat sa le taiati in bucati mai mici. Presarati zahar dupa gust si adaugati putin amidon de cartofi pentru a preveni scurgerea sucului din galuste.
- Inchideti galustele prin lipirea marginilor aluatului, asigurandu-va ca sunt bine sigilate.
- Repetati procesul pana la epuizarea aluatului si a umpluturii.
- Intr-o oala cu apa clocotita usor sarata, introduceti galustele in mai multe transe. Lasati-le sa fiarba timp de 3-4 minute de la momentul in care incep sa pluteasca la suprafata.
- Serviti galustele cu capsuni calde, pudrandu-le cu zahar sau unt topit pentru a preveni lipirea lor.
Pofta buna!

Informatii despre reteta
Numar de portii | Timp total de preparare | Valori nutritionale per portie |
---|---|---|
4-6 portii | 60-90 minute | 300-350 kcal |
Sfaturi si trucuri pentru galuste cu capsuni perfecte

- Alegeti capsuni coapte si parfumate pentru o umplutura suculenta si plina de savoare. Evitati fructele prea moi sau necoapte.
- Pentru a obtine un aluat elastic si usor de lucrat, folositi apa clocotita si lasati aluatul sa se odihneasca inainte de a-l intinde.
- Nu exagerati cu cantitatea de zahar adaugata in umplutura, deoarece capsunile vor elibera si ele zahar natural in timpul gatitului.
- Puteti adauga diferite arome in aluat, precum vanilie, coaja de lamaie sau scortisoara, pentru a obtine galuste cu o nota personalizata.
- Daca doriti sa preparati galustele in avans, le puteti congela crude si le puteti fierbe ulterior direct din congelator, adaugand cateva minute in plus la timpul de gatire.
Beneficii pentru sanatate si avertismente

Capsunile sunt recunoscute pentru continutul lor bogat in vitamina C, antioxidanti si fibre dietetice. Consumul regulat de capsuni poate contribui la intarirea sistemului imunitar, la sanatatea inimii si la prevenirea anumitor tipuri de cancer. Cu toate acestea, persoanele alergice la capsuni trebuie sa evite aceasta reteta sau sa inlocuiasca fructele cu altele tolerabile.
Aluatul pentru galuste contine gluten, motiv pentru care nu este potrivit pentru persoanele cu boala celiaca sau intoleranta la gluten. In aceste cazuri, se pot explora variante de aluat fara gluten, folosind mix-uri speciale de faina.
Consumul excesiv de galuste cu capsuni poate contribui la cresterea in greutate datorita continutului caloric si de carbohidrati. Este recomandata consumarea lor cu moderatie, ca parte a unei diete echilibrate si variate.
Intrebari frecvente despre reteta de galuste cu capsuni
Pot folosi si alte fructe in loc de capsuni pentru umplutura?
Da, puteti experimenta cu diferite fructe de sezon, precum cirese, visine, zmeura sau chiar fructe tropicale, in functie de preferintele dvs.
Cum pot sa pastrez galustele cu capsuni dupa ce le-am gatit?
Galustele cu capsuni se pastreaza la frigider intr-un recipient etans timp de 2-3 zile. Pentru a le reincalzi, puteti folosi cuptorul cu microunde sau o tigaie cu putina apa la baza.
Este obligatoriu sa folosesc amidon de cartofi in umplutura?
Nu, amidonul de cartofi ajuta la ingrosarea sucului eliberat de capsuni, prevenind scurgerea acestuia din galuste. Daca nu aveti la indemana, puteti folosi faina sau puteti omite acest ingredient, fiind pregatiti pentru o umplutura mai lichida.
Pot sa congelez galustele cu capsuni?
Da, galustele cu capsuni pot fi congelate atat crude, cat si gatite. Pentru a le congela crude, asezati-le pe o tava tapetata cu hartie de copt si introduceti-le in congelator pana la solidificare, apoi transferati-le intr-o punga sau intr-un recipient ermetice. Pentru a le congela dupa ce au fost fierte, lasati-le sa se raceasca complet, apoi urmati acelasi proces ca pentru congelarea cruda.
Experimentati cu incredere aceasta reteta de galuste cu capsuni si bucurati-va de o explozie de arome si culori in farfuria dvs. Nu ezitati sa impartasiti rezultatele si propriile idei de personalizare a retetei in sectiunea de comentarii de mai jos. Asteptam cu nerabdare sa aflam despre experientele dvs. culinare!
Sursa imaginilor: Instagram
Subiecte abordate in articol: galuste cu capsuni, retete de vara, deserturi cu fructe, aluaturi